Ηνοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί σύλλογοι τη μεταγραφική περίοδο που έχουν μπροστά τους φαίνεται ότι δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ακόμη και οι πιο αδαείς γνωρίζουν ότι στις 31 Ιανουαρίου οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις διορθωτικές κινήσεις τους στον μεταγραφικό τομέα προκειμένου να ενδυναμώσουν τις ομάδες τους για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ όμως ότι θα πρέπει να φτάσουμε και στις τελευταίες ημέρες του πρώτου μήνα του νέου χρόνου για να πετύχουν κάποιες συμφωνίες και να οριστικοποιήσουν τα όποια σχέδιά τους. Αυτά οφείλουν να τα πράττουν πολύ νωρίτερα.

Και οι παράγοντες μπορεί να εκφράζουν δυσαρέσκεια προς τους προπονητές για τις πολλές ημέρες των διακοπών που έδωσαν (και πήραν βέβαια και οι ίδιοι) λόγω των εορτών, ωστόσο από ό,τι φαίνεται στην πράξη τελούσαν και αυτοί εν αδεία. ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ να εξηγηθεί το γεγονός ότι σπαταλήσαμε ήδη την πρώτη εβδομάδα του μήνα και δεν υπάρχει επίσημο ανακοινωθέν από το μεταγραφικό μέτωπο; Η ΑΕΚ ψάχνει ανάμεσα στον Ουρουγουανό Βάργκας και τον Χιλιανό Ρούμπιο για την απόκτηση ενός σέντερ φορ, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να αλλάξει ρότα μετά την άρνηση του Αντριάνο να έρθει στην Αθήνα. Ο Ολυμπιακός που έχει αποκτήσει ήδη τον Τοροσίδη θα ασχοληθεί για τα υπόλοιπα μετά το ματς με την Ξάνθη, ενώ και ο ΠΑΟΚ αν και είχε δεσμευτεί να μην κάνει αλλαγές στο ρόστερ του λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, φέρνει παίκτες για δοκιμή τους οποίους και… απορρίπτει.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα μπορούσαν να γίνουν όμως λίγες ημέρες νωρίτερα. Διότι απλούστατα το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή στα μέσα στης διαδρομής έχει να κάνει με τον απαιτούμενο χρόνο για τον εγκλιματισμό του στο περιβάλλον της νέας ομάδας.

Γι΄ αυτό και επιβάλλεται να έρθει όσο γίνεται πιο γρήγορα στον σύλλογο που θα επενδύσει στην αξία του. Αφήνοντας όμως τις ημέρες να κυλάνε οι ελληνικές ομάδες υποχρεώνονται από ένα σημείο και μετά να λειτουργήσουν υπό καθεστώς πίεσης, με φυσικό επακόλουθο να αυξήσουν τις πιθανότητες για λανθασμένη επιλογή. Αλλά και οι προπονητές δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να προσθέσουν τον νεοσύλλεκτο στην παλαιά φρουρά.

ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ περάσει και η επόμενη εβδομάδα και πλησιάσουμε προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, τότε θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο παίκτης που έρχεται θα έχει στη διάθεσή του μόλις τρεις μήνες για να βοηθήσει τη νέα ομάδα του, αφού σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της διοργανώτριας Σούπερ Λίγκας το ελληνικό πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί φέτος την τελευταία Κυριακή του Απριλίου. Με αυτά τα δεδομένα (και αναφερόμαστε τώρα στα αυτονόητα, έτσι;) μόνο αν είσαι συμπαίκτης του μάγου Κόπερφιλντ θα μπορέσεις να βοηθήσεις την καινούργια σου ομάδα.

Εκτός και αν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου μας λειτουργούν τόσο προνοητικά ώστε κάνουν τις μεταγραφές τον Ιανουάριο για να ετοιμάσουν τους παίκτες τους για του χρόνου. Αν βλέπουν τόσο μπροστά, τότε χαλάλι τους.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ όμως ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Και μετά το φαγοπότι από τις εορταστικές εκδηλώσεις είναι λίγο δύσκολο να τρέξεις για να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα. Ακόμη κι αν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με άλλους συλλόγους και μάνατζερ ποδοσφαιριστών.

Αυτή εξακολουθεί να είναι η πραγματικότητα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας και με αυτή πορεύονται όλοι. Η λέξη οργάνωση μπορεί να ηχεί ωραία όταν την ακούς σε κάποιες συσκέψεις ή σε ορισμένες προγραμματικές δηλώσεις για το μέλλον, αλλά επί της ουσίας παραμένει άγνωστη στο λεξικό του ελληνικού ποδοσφαίρου.