Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβλημά σας, η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!) είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (με ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Γ ια κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80, 11 5 28 Αθήνα

Ζήτω, ζήτω, ζήτω ο σουρεαλισμός!

Τι πρωτοχρονιάτικο μπουναμά πήραν τα πρώην μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου; Μια κλήση για να παρουσιαστούν στον πταισματοδίκη και να καταθέσουν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μήνυσης- της 27ης κατά σειρά!- για καταστροφή αρχαιοτήτων στο οικόπεδο Μακρυγιάννη όπου κτίζεται το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως (το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε τελικό στάδιο). Όχι, η υπόθεση δεν έχει μπει στο αρχείο. Έχουν μπει οι προηγούμενες μηνύσεις-ανάμεσά τους και εκείνη του πρώην εκ-πολιτιστικού άρχοντα.

Η νέα αγωγή έγινε τον Νοέμβριο του 2004, όταν πλέον ο υπέρτατος εκπολιτιστικός άρχων ως εν ενεργεία υφυπουργός είχε πειστεί πως όλα έβαιναν καλώς στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και πως μόνο 5,6 τ.μ.

αρχαιοτήτων θα καταχωθούν για να μπουν οι πάσσαλοι του κτιρίου, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα αναδειχθούν. Είναι περίοικος που επί μακρόν σέρνει σε Αστυνομικά Τμήματα και δικαστήρια τους αρμόδιους του μουσείου και μόλις είδε τον εργολάβο να μπαίνει έκανε ακόμη μια μήνυση κατά του ΚΑΣ που «αδράνησαν» λέει.

Όταν όμως εκλήθη τον Ιούνιο του 2006 ο πρόεδρος του ΚΑΣ και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, εξηγήθηκε σαφώς ότι το ΚΑΣ έχει να ασχοληθεί με θέματα του μουσείου από τον Ιούνιο του 2003.

Κ αι τα υπόλοιπα μέλη κλήθηκαν χθες (!) και πήραν προθεσμία για να καταθέσουν υπόμνημα.

Το κλου όμως είναι οι μάρτυρες που προτείνει ο μηνυτής: ο τότε υφυπουργός εκ-Πολιτισμού (και άλλοτε μηνυτής) και η σύζυγος του Πρωθυπουργού και (τότε) υπουργού εκΠολιτισμού, πολιτικού προϊσταμένου εκείνων που «αδιαφορούσαν για την καταστροφή αρχαίων»!

Ποιος είπε ότι ο σουρεαλισμός πέθανε;


«Σεπτή λαοθάλασσά μου...»

Κυρία Φοίβη, Θυμάστε τις λαοσυνάξεις του Αρχιεπισκόπου το έτος 2000 με αφορμή την απόφαση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Και θυμάστε τον Αρχιεπίσκοπο να υψώνει στην Πλατεία Συντάγματος το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, επιχειρώντας με την ενέργειά του αυτή να ταυτίσει την ελληνική κυβέρνηση με τον Τούρκο δυνάστη.

Μήπως θυμάστε, όμως, αν από τη λαοσύναξη της Αθήνας απουσίαζε κανένας Μητροπολίτης ή κανένας βουλευτής της Ν.Δ.; Σας διαβεβαιώ ότι ήταν άπαντες παρόντες.

Θυμάστε στη συνέχεια τη συλλογή υπογραφών ύστερα από πρωτοβουλία - και πάλι- του Αρχιεπισκόπου, προκειμένου να εξαναγκαστεί τότε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα. Και ασφαλώς θυμάστε ότι για το θρυλούμενο δημοψήφισμα υπέγραψαν τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός και η σύζυγός του, ο κ. Μητσοτάκης και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ.,

οι οποίοι μάλιστα παρότρυναν τους ψηφοφόρους τους να σπεύσουν να υπογράψουν, υποσχόμενοι να τακτοποιήσουν το θέμα μόλις έλθουν στην εξουσία.

Κυρία Φοίβη, είναι τώρα κοντά τρία χρόνια στην εξουσία η Ν.Δ. Η υπόσχεση που δόθηκε τότε, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή σχεδόν όλων των βουλευτών της Ν.Δ., δεν ικανοποιήθηκε (δεν είναι, βεβαίως, η μόνη αθέτηση). Και καλώς δεν ικανοποιήθηκε, αφού η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες είναι αντισυνταγματική, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ. Το ήξεραν και τότε που ξεσήκωναν τον ελληνικό λαό. Το ήξεραν και ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες, παρ΄ ότι μερικοί εξ αυτών καθύβριζαν τότε τον Πρωθυπουργό.

Τα τρία τελευταία χρόνια στην εξουσία είναι η Ν.Δ. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν γίνεται πια λόγος. Τι κρύβει αυτή η σιωπή του Αρχιεπισκόπου και του Ιερατείου; Λέγεται ότι υπήρξαν κάποια ανταλλάγματα, οικονομικής φύσεως. Δεν αποκλείεται. Αν όμως έτσι εξαγοράζονται και οι Αρχιερείς, τότε η στάση τους το 2000 ήταν τουλάχιστον υποκριτική. Οπότε δικαιούται κάθε Έλληνας πολίτης να αναφωνήσει την ευαγγελική ρήση: «Ουαί υμίν Γ ραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί». Ή το αρχαιοελληνικό «Αιδώς, Αργείοι». Με εκτίμηση, Κώστας Ορφ.

Υπάρχει και το «τράμπα, τράμπαλίζομαι, πέφτω και τσακίζομαι» που είναι και πιο χαρούμενο, μέρες πού ΄ναι, αγαπητέ Κώστα, υπάρχει και το «Άλα γιάλα της Παναγιάς το γάλα» κι άλλα λαϊκά ρητά που μια χαρά ταιριάζουν στο συνολάκι, έκανα το deal μου και τώρα ποιώ, νωχελικά, την νήσσαν, διότι σιγά μη μας ενδιαφέρει η ουσία, για τη δημόσια εικόνα (κυρίως εκείνη στις τηλεοράσεις) τα κάνεις όλα, για τη δημόσια εικόνα με αγαπάς. Αφήστε που τελευταία ήταν απασχολημένος ο Πάσης Ελλάδος μας, κάτι με την ορθοδοξία (ή θάνατος) των χριστουγεννιάτικων καρτών, κάτι με τα «κουσούρια» (ξανά!- μήπως κάτι τον διαολίζει επί του θέματος και θα ήθελε να το μοιραστεί επιτέλους μαζί μας, να ησυχάσουμε;). Συγχωρέστε τον.


Τσιρίδα σε λαμέ

Γ ιατί κάνει τόσο «Τ ζιζ» κάποια κυρία Λοτσάρη, προβάλλοντας τόσο προκλητικά τα περλέ απαστράπτοντα χείλη της από τις αφίσες ολούθε; Μήπως γνωρίζετε εσείς, κυρία Φοίβη μου, γιατί έχω μείνει με την απορία;

Φιλικά, Αναστασία Τ αλιαδώρου Θα σας μαλώσω, αγαπητή Αναστασία. Δεν γνωρίζετε την παγκοσμίου (καλο)φήμης σοπράνο που μπορεί να σας τσιρίξει κάθε μιούζικαλ και ντεμέκ άρια εκεί ψηλά στον Υμηττό που υπάρχει κάποιο μυστικό (και κάτι σπασμένες νότες); Και ως γνωστόν το σήμα κατατεθέν όλων των σοπράνο που θέλουν να προσέξουμε την φωνή τους είναι τα προκλητικά προτεταμένα λαμέ χείλη. Είναι αυτό το «να σου τσιρίξω εγώ μιαν άρια, μάνα μ΄»...

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από