H IKANOTHTA ΜΑΣ να διακρίνουμε το γλυκό από το πικρό και τανάπαλιν
οφείλεται στους ίδιους γευστικούς κάλυκες, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.


Τα κύτταρα στη γλώσσα μας αισθάνονται τέσσερις βασικές γεύσεις - γλυκό,
αλμυρό, ξινό και πικρό - συν τα άλατα ορισμένων οξέων. Αλλά οι επιστήμονες δεν
είχαν κατανοήσει τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα κύτταρα αυτά για να
μετατρέψουν το ερέθισμα σε γεύση.


Το κλειδί είναι χημικοί αγγελιαφόροι, αναφέρει ομάδα επιστημόνων του
Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στην επιθεώρηση «Πρακτικά της Εθνικής
Ακαδημίας Επιστημών». Μελετώντας ποντίκια, βρήκαν δύο χημικούς αγγελιαφόρους -
έναν για τις γλυκές και έναν για τις πικρές γεύσεις - παρόντες στους ίδιους
γλωσσικούς κάλυκες, στο πίσω μέρος της γλώσσας. Οι επιστήμονες είχαν βρει το
χημικό για την πικρή γεύση, το CCK, πριν από λίγα χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη
φορά που το χημικό για τη γλυκιά γεύση, που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Y (ΝΡΥ),
βρέθηκε στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.


Οι γευστικοί κάλυκες - τα μικρά εξογκώματα στη γλώσσα μας - αποτελούν συστάδες
των 50 έως 100 κυττάρων. Νευρικές ίνες συνδέουν κάθε κάλυκα με τον εγκέφαλο
για να στέλνει σήματα για τη γεύση, αλλά μόνο λίγα από τα κύτταρα κάθε κάλυκα
ακουμπούν σ' αυτές τις ίνες. Γι' αυτό οι επιστήμονες πίστευαν πως τα κύτταρα
που δεν συνδέονται με τις νευρικές ίνες πρέπει να έχουν κάποιον άλλο τρόπο για
να στέλνουν σήμα. Ο δρ. Σκοτ Έρνες και η ομάδα του πιστεύουν πως η απάντηση
είναι οι χημικοί αγγελιαφόροι CCK και ΝΡΥ. Όπως διαπίστωσαν, ο CCK μπορεί να
λέει στα γειτονικά κύτταρα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις νευρικές ίνες,
πως μια πικρή γεύση βρίσκεται στη γλώσσα, ενώ ο ΝΡΥ θα πει στα ίδια κύτταρα
ότι η γεύση είναι γλυκιά. Οι χημικοί αγγελιαφόροι ΝΡΥ και CCK προκαλούν στα
ίδια κύτταρα εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από