Στον Δήμο Τυχερού, στον Έβρο, γίνονται τα πρώτα βήματα για την παραγωγή

ενός σπάνιου μανιταριού που προέρχεται από την Ιαπωνία και ονομάζεται σιτάκε.

H υψηλή τιμή του – 15 ευρώ το κιλό – είναι το δέλεαρ των καλλιεργητών για να

εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Τα πούρα Αβάνας made in Potamia είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

Χρειάζεται μαεστρία και προσοχή, γι’ αυτό και δεν ξεπερνούν τα 300 πούρα την

ημέρα σε παραγωγή

«Χρειάζεται υγρασία και σκιά γι’ αυτό και το δάσος της Λευκίμμης θεωρείται

ιδανικός τόπος για το συγκεκριμένο είδος. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα πειράματα

στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά»,

λέει στα «NEA» ο Μάκης Μπαξεβάνης, παραγωγός μανιταριών.

Τα παραδείγματα των Ελλήνων καλλιεργητών που παράγουν προϊόντα, των οποίων το

άκουσμα παραπέμπει σε χώρες του εξωτερικού, ολοένα και πληθαίνουν. Ωστόσο, οι

καλές ιδέες δεν φέρνουν πάντα… επιτυχίες. Πριν από περίπου μία δεκαετία, οι

καλλιεργητές στον Δήμο Τυχερού αποπειράθηκαν να παράγουν ένα σπάνιο είδος

βατόμουρου που ευδοκιμεί στην Αμερική. Το εγχείρημα όμως ναυάγησε: αποδείχθηκε

δύσκολο, τόσο να διατηρήσουν τα βατόμουρα όσο και να τα εμπορευτούν. Ήδη, τον

τελευταίο χρόνο κυκλοφορούν στην αγορά τα «Domenico – Hand made cigars from

Potamia» και έχουν πωληθεί περισσότερα από 10.000 πούρα προς 3,50 ευρώ το ένα.

Οι δοκιμαστικές καλλιέργειες καπνού της ποικιλίας Habanas άρχισαν τέλη του

2002, αφού βεβαίως πρώτα οι καλλιεργητές είχαν παρακολουθήσει ιδιαίτερα

μαθήματα… στην Αβάνα.


Πιστοί πελάτες

«Πριν από μερικά χρόνια δοκίμασαν μερικοί φίλοι κίτρινο τσίπουρο 12 ετών, το

οποίο όμως το είχα ρίξει σε μπουκάλι από ουίσκι. Όταν το δοκίμασαν δεν

διαπίστωσαν καμία διαφορά», λέει στα «NEA» ο χημικός τροφίμων κ. Αντώνης

Πετρής

«Το μεγαλύτερο άγχος μας ήταν η γεύση του καπνού. Σήμερα, ύστερα από

προσπάθειες δύο ετών έχουμε αποκτήσει πιστούς πελάτες. Το καλό ήταν πως η

περιέργεια κίνησε τους καταναλωτές να δοκιμάσουν τα πούρα και έτσι γνώρισαν το

προϊόν, ενώ εκείνοι που εκτίμησαν το άρωμά του έγιναν και τακτικοί

καταναλωτές», λέει στα «NEA» ο κ. Γιάννης Τσούτσος, Δήμαρχος Ποταμιάς.

Οι προσπάθειες των καπνοπαραγωγών Ποταμιάς έχουν δικαιωθεί και για ακόμα έναν

λόγο. «Μεγάλες καπνοβιομηχανίες ζητούν να συνεργαστούν μαζί μας, ενώ μας έχουν

«χτυπήσει την πόρτα» και ξένες εταιρείες», συμπληρώνει ο κ. Τσούτσος.

Την επιτυχία του… πειράματος των πούρων Αβάνας made in Potamia διαδέχθηκε η

παραγωγή του χαβιαριού από τα Ιωάννινα. Στον ιχθυογεννητικό σταθμό της

Δημοτικής Επιχείρησης Λίμνης Ιωαννίνων (ΔΕΛΙ) κολυμπούν, ανάμεσα στα υπόλοιπα

ψάρια, και… ρωσικοί οξύρρυγχοι. «Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πειραματικό

στάδιο, ενώ εδώ και λίγους μήνες το πρόγραμμα έχει σταματήσει λόγω προβλημάτων

στη διαχείριση της Λίμνης. Ευελπιστούμε πως τους επόμενους μήνες θα έχουμε την

ευκαιρία να καλέσουμε τους φίλους μας για να δοκιμάσουν το γιαννιώτικο

χαβιάρι. Αν όλα πάνε καλά σκοπεύουμε σύντομα να το διαθέσουμε στο εμπόριο»,

λέει ο κ. Γιώργος Γιαννάκης, υπεύθυνος Τύπου στο Δήμο Ιωαννίνων.



Ο καβουρμάς κοντράρει το… γαλλικό πατέ

Ο βιολόγος κάνει προσεκτικά την τομή στον ρωσικό οξύρρυγχο για να βγάλει το

«πολύτιμο» χαβιάρι. Οι ειδικοί ευελπιστούν πως στο μέλλον θα μπορέσουν να

διαθέσουν το γιαννιώτικο χαβιάρι στο εμπόριο!

ΚΑΠΟΙΑ άλλα προϊόντα, αν και είναι ελληνικής προέλευσης, συναγωνίζονται

σε γεύση και άρωμα αντίστοιχα ξένα… Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του

κίτρινου τσίπουρου το οποίο – σύμφωνα με τους παραγωγούς – αποτελεί την

«απάντηση» στο ουίσκι. Πριν από μερικά χρόνια έδωσα σε κάποιους φίλους να

δοκιμάσουν κίτρινο τσίπουρο, το οποίο είχα ρίξει σε μπουκάλι από ουίσκι. Όταν

το δοκίμασαν δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά. Το αφήνουμε να ωριμάσει έως και 12

χρόνια σε δρύινα βαρέλια, οπότε τα αρώματα του ξύλου εμπλουτίζουν τα φυσικά

αρώματα του σταφυλιού και δημιουργούν ένα ποτό πολύ καλύτερο από το ουίσκι»,

τονίζει στα «NEA» ο χημικός τροφίμων κ. Αντώνης Πετρής που εμπορεύεται το

συγκεκριμένο προϊόν στην Αθήνα, η τιμή του οποίου αγγίζει τα 16 ευρώ το λίτρο.

Στην Ορεστιάδα, το παραδοσιακό προϊόν καβουρμάς – βρασμένα κομμάτια κρέατος,

ανακατεμένα μαζί με τον ζωμό τους – λέγεται πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από

το… γαλλικό πατέ. «Στην έκθεση τροφίμων κέρδισε πολύ καλές εντυπώσεις και

στους ξένους επισκέπτες. Στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι γνωστό κυρίως στις βόρειες

περιοχές», λέει η κ. Ματούλα Δημητριάδου, της οποίας η οικογένεια είναι

γνωστοί «καβουρματζήδες».