Αν είστε έτοιμοι να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα όπου οι πωλητές θα σας ενημερώσουν για αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Αν ωστόσο θέλετε να κάνετε μια πρώτη έρευνα και να πάτε προϊδεασμένοι, στο Διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά τεστ για να επιλέξετε τη μάρκα, το χρώμα και το σχέδιο που σας αρέσει.

Είστε άνδρας ή γυναίκα; Οπως όλα τα παπούτσια, έτσι και αυτά που είναι για τρέξιμο χωρίζονται σε ανδρικά και γυναικεία. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε γυναίκα και βρείτε ένα ανδρικό παπούτσι στο νούμερό σας, καλό θα ήταν να μην το αγοράσετε, ακόμη και αν είναι σε τιμή ευκαιρίας.

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το ύψος και τα κιλά σας. Ποιο είναι το επίπεδο της δρομικής σας εμπειρίας; Είστε αρχάριος, μεσαίος ή προχωρημένος δρομέας; Χρειάζεστε ένα παπούτσι για τον δρόμο ή για το βουνό; Πόσα χιλιόμετρα τρέχετε την εβδομάδα, έχετε τραυματιστεί τον τελευταίο χρόνο, πόσο ψηλά είναι η καμάρα του ποδιού σας;

Μόλις ολοκληρώσετε το τεστ και απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα, θα βρείτε αρκετές προτάσεις για τα δρομικά παπούτσια που θα προστατεύουν τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Μαλακά και ελαφριά, με ειδικές τεχνολογίες για απορρόφηση κραδασμών, για καλύτερο κράτημα και έλεγχο στις στροφές, άνετα, με πλέγμα που διαπνέει και αφήνει το πόδι να αερίζεται, θα δείτε ότι τα παπούτσια για τρέξιμο πέρα από την κλασική τους χρήση, μπορούν να φορεθούν καθημερινά. Με τζιν παντελόνι και t-shirt, αλλά και με πουκάμισο, θα τα φοράτε και θα πετάτε!

Μίνιμαλ και άνετο

Το τελευταίο μοντέλο Faas 500 είναι σχεδιασμένο για τον δρομέα που ψάχνει ένα μίνιμαλ, ελαφρύ και άνετο παπούτσι για προπόνηση. Είναι εξοπλισμένο με τις τεχνολογίες Air Mesh για άριστη διαπνοή και Weave Mesh για ελαφριά υποστήριξη. €114, Puma (τηλ. 211-1088.400)

Διαφορετική αίσθηση

Η εύκαμπτη ενδοσόλα του Gel Zaraca 3 δίνει μια πιο φυσική αίσθηση του δρόμου. Ωστόσο, το gel που είναι τοποθετημένο στην περιοχή της φτέρνας απορροφά τους κραδασμούς και προστατεύει το πόδι σε κάθε φάση του διασκελισμού. Asics, προτεινόμενη λιανική τιμή €89 (τηλ. 210-9870.970)

Σταθερό πόδι

Το νέο Wave Inspire 11 εντυπωσιάζει με τη νέα μοναδική του αίσθηση. Η κατά ένα χιλιοστό πιο ενισχυμένη σόλα παρέχει μεγαλύτερη άνεση κυρίως στα σημεία που καταπονούνται περισσότερο. Διαθέτει νέο άνω πλέγμα για βελτιωμένη εφαρμογή και κύλιση, κρυφές εσωτερικές και εξωτερικές ραφές και κρυφούς ιμάντες στήριξης DynamotionFit. €135, Mizuno (τηλ. 210-6855.220)

Αφρός ο θησαυρός

Το Zquick είναι από αφρό από συμπιεσμένο άνθρακα για πιο ελαφριά αίσθηση, μεγαλύτερη υποστήριξη και καλύτερη ανταπόκριση στο τρέξιμο. Η εξωτερική σόλα Zrated προσφέρει καλύτερο κράτημα και έλεγχο στις στροφές και η προηγμένη τεχνολογία Nanoweb στο επάνω μέρος χαρίζει καλύτερη διαπνοή. Reebok, €90 (τηλ. 210-9690.070)

Δροσερά κι ανάλαφρα

Τα παπούτσια Alayta από τη σειρά Stella McCartney for Adidas έχουν εξωτερική σόλα με σχέδιο που θυμίζει μάρμαρο, ενώ ο εξαερισμός climacool® εξασφαλίζει δροσιά σε όλο το πόδι.

Ο ευέλικτος σχεδιασμός τους δίνει μια ανάλαφρη αίσθηση και άνεση όλη μέρα. Adidas (τηλ. 210-6754.888).

Πάρτε τα βουνά

Το Speedcross 3 της Salomon έφερε την ταχύτητα στο ορεινό τρέξιμο. Ελαφρύ, με μοναδική εφαρμογή, παρέχει την απόλυτη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες. Η υφασμάτινη επιφάνειά του είναι αδιάβροχη και λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στη λάσπη. €120, Underworld (τηλ. 210-9852.732)

Ιδανική εφαρμογή

Το Wave Enigma 4 συνδυάζει την τεχνολογία Mizuno Wave σε όλο το μήκος της σόλας με τη νέα ενδιάμεση σόλα U4ic (euphoric) και παρέχει ιδανική απορρόφηση κραδασμών. Εχει καταπληκτική σχέση απόσβεσης – βάρους ενώ εφαρμόζει άψογα στο πόδι χάρη στην τεχνολογία DynamotionFit. €165, Mizuno (τηλ. 210-6855.220)

Επιλογήτων κορυφαίων

Το GOmeb Speed 3 της Skechers είναι το παπούτσι που φόρεσε ο Μεμπ Κεφλεζίγκι όταν κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2014. Το νέο μοντέλο έχει συνθετικό πλέγμα στο πάνω μέρος και ενδιάμεση σόλα για υψηλή απορρόφηση κραδασμών. €124,95, TopTrends (τηλ. 210-9689.120)