Είναι το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό της Κυριακής και της γιορτής. Θα το φτιάξετε ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα αν δεν τα καταφέρνετε με τις σούβλες ή τα γεμιστά

Υλικά

(για 4 άτομα)

2 κιλά κατσικίσιο κρέας για το φούρνο

1-1,5 κιλό πατάτες

2 –3σκελίδες σκόρδο

2 μικρά λεμόνια

2 κ.τ.γλ μουστάρδα ντιζόν (προαιρετικό)

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο

100 ml ελαιόλαδο

1-2 κ.τ.σ βούτυρο ή φυτίνη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες (δηλαδή κάθετα στα 4 ή στα 6 κομμάτια αν είναι μεγάλες) και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε ½ φλ ελαιόλαδο, πιπέρι και μυρωδικά και ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν καλά.

Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας, και το τοποθετούμε μέσα σε λαδωμένο ταψί. Το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το λιωμένο σκόρδο και το πασπαλίζουμε με πιπέρι, λίγη ρίγανη, θυμάρι και δενδρολίβανο.

Τοποθετούμε γύρω γύρω τις πατάτες και προσθέτουμε νερό και λίγη φυτίνη ή βούτυρο για άρωμα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 -200 βαθμούς και όταν πάρει χρώμα από τη μία πλευρά, το βγάζουμε, το γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες να ροδίζουν και από κάτω.

Χρειάζεται ψήσιμο περίπου 2,5 ώρες. Στο διάστημα αυτό το γυρίζουμε άλλες δύο φορές. Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε ζεστό. Μισή ώρα πριν γίνει, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αλατίζουμε και ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κρέας είναι τραγανό και κριτσανιστό και οι πατάτες ροδοκόκκινες.

Σερβίρισμα

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί λίγο πριν το σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα και με χωριάτικη, τυρί φέτα και μανούρι και ένα καλό κόκκινο κρασί ξινόμαυρο ή αγιωργίτικο

Τιπς

* Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ψήνεται το αρνί στο φούρνο, το οποίο όμως έχει πιο λιπαρό κρέας και χρειάζεται περίπου μισή ώρα περισσότερο ψήσιμο. Προτιμάμε το κατσίκι γιατί το αρνίσιο κρέας μερικές φορές μυρίζει έντονα και δεν αρέσει σε όλους.

* Το κρέας πρέπει να είναι από μικρό ζώο, το πολύ 8 κιλά. Ζητάμε από τον χασάπη να το «σπάσει» για να μπει στο ταψί. Ένα καλό κομμάτι είναι το μπουτάκι ή ποδαράκι μαζί με μερικά πλευρά.

* Βάζουμε όσες πατάτες παίρνει το ταψί μας σε μία μόνο σειρά για να ψηθούν καλύτερα

* Ρίχνουμε το αλάτι και το χυμό του λεμονιού προς το τέλος όταν έχει ήδη μαλακώσει το κρέας. Αν τα βάλουμε από την αρχή το φαγητό θα σφίξει.