Εδώ και καιρό, η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδυάσει το Προσφυγικό με την αξιολόγηση –θεωρώντας ότι οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα με το τσουνάμι των μεταναστευτικών ροών θα μπορούσαν να συμψηφιστούν με τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πρόκειται για ελαφρόμυαλη στρατηγική –που μόνο δεινά θα επισωρεύσει στη χώρα και στα δύο πεδία: προκειμένου να συζητηθεί –έστω –ένας τέτοιος συμψηφισμός, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προσχωρήσει στη λογική των σκληρών της Ευρώπης και να αποδεχτεί να μεταβληθεί σε απέραντο hotspot.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική –πέρα από το ανθρωπιστικό πρόβλημα, το οποίο είναι τεράστιο, υπάρχει και ο τουρισμός, που είναι πια η μοναδική βαριά βιομηχανία της χώρας. Αν πληγεί και ο κλάδος αυτός –όπως ήδη συμβαίνει –ακόμη και οι πλέον γενναιόδωροι δανειστές δεν θα μπορέσουν να μας διασώσουν.

Ωστόσο –και επειδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο στην ψυχολογία της τρόικας –μόνο χρόνο μπορεί να κερδίσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με τον προσφυγικό συμψηφισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην –εξαιρετικά φιλική για τη χώρα μας κατά τα άλλα –συνέντευξη Σταϊνμάγερ στα «ΝΕΑ», ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ξεκαθαρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν «για το καλό της Ελλάδας». Επομένως, αν πρόκειται να είμαστε μονά – ζυγά χαμένοι, καλύτερα να μην παίζουμε την Ελλάδα στα ζάρια.