Οι βάθρες της Σαμοθράκης είναι η καλύτερη αφορμή για να ταξιδέψετε στο νησί. Για την εμπειρία της βουτιάς στα παγωμένα τους νερά- ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού- ή για ένα αναζωογονητικό… ντουζάκι κάτω από έναν καταρράκτη
Oι βάθρες δεν είναι απλά «must». Είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Είναι η ίδια η Σαμοθράκη… Πρόκειται για τις μικρές λίμνες που σχηματίζονται από τα τρεχούμενα νερά του βουνού Σάος καθώς και από τον χείμαρρο του Φονιά. Μη φανταστείτε όμως τίποτα… γούρνες μέσα στην ξεραΐλα: πρόκειται για λίμνες με καταρράκτες και γύρω γύρω τεράστια βράχια, μέσα στο πράσινο και τα πλατάνια. Ενα τοπίο που κανένα άλλο νησί στην Ελλάδα δεν μπορεί να σας προσφέρει. Γι΄ αυτό και η πρώτη σας αντίδραση όταν δείτε τις βάθρες θα είναι να βγάλετε τη φωτογραφική μηχανή για να τις απαθανατίσετε. Η δεύτερη- σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό- θα είναι να βουτήξετε. Γι΄ αυτό μην το ξεχάσετε: Οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας μαγιό!

Πώς θα φτάσετε στις βάθρες του Φονιά; Ο παραλιακός δρόμος από το λιμάνι της Καμαριώτισσας θα σας οδηγήσει ύστερα από περίπου 17 χιλιόμετρα στη γέφυρα του Φονιά, αφού πρώτα θα έχετε περάσει στα αριστερά σας τα δύο κάμπινγκ του νησιού.

Από εκεί αρχίζει το μονοπάτι για τους καταρράκτες και τις βάθρες. Πρόκειται για μία διαδρομή δίπλα στο ρέμα. Το περπάτημα δεν πρέπει να σας τρομάζει καθώς τα γιγάντια πλατάνια προσφέρουν μπόλικο ίσκιο και δροσιά ακόμα και το καλοκαίρι. Συχνά πυκνά δίπλα σας θα πετούν οι μόνιμοι «θαμώνες» του Φονιά- λιβελλούλες διαφόρων χρωμάτων.

Επειτα από περίπου μισή ώρα περπάτημα, θα φτάσετε στην πρώτη βάθρα. Είναι η πιο βατή γι΄ αυτό έχει και τον περισσότερο κόσμο το καλοκαίρι. Με προσεκτικές κινήσεις πάνω στις πέτρες και σε κορμούς δέντρων θα αντικρύσετε τον καταρράκτη που σας… περιμένει για το πρώτο μπάνιο. Οποιο μήνα του καλοκαιριού κι αν βουτήξετε, θα παγώσετε. Η κραυγή «ααααα, είναι πάγος» ακούγεται συχνά εδώ. Αξίζει τον κόπο η ψυχρολουσία- όταν θα βγείτε από το νερό θα αισθάνεστε πολλά κιλά ελαφρύτεροι!

ΤΙΡS

Για να αποφύγετε ατυχήματα, καλό είναι να φοράτε παπούτσια που δεν γλιστρούν. Είναι απαραίτητα ειδικά από την 1η βάθρα και μετά, διότι η διαδρομή δυσκολεύει. Είναι πιο ανηφορική και σε κάποια σημεία το έδαφος γλιστράει αρκετά. Χρειάζεται προσοχή.

Επειδή θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα δίωρο για να απολαύσετε το φυσικό τοπίο, καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό και πρόχειρο φαγητό. Υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο ακριβώς απέναντι από το γεφυράκι, στην είσοδο του μονοπατιού. Αλλά μάλλον θα το τιμήσετε όταν θα έχετε ολοκληρώσει την επίσκεψή σας στις βάθρες.