Πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της μετανάστευσης ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ιταλίας, με στόχο να δυσκολέψει πολύ τις διαδικασίες απόκτησης ασύλου και να διευκολύνει τις διαδικασίες απέλασης των μεταναστών. Βάσει του νομοσχεδίου – που θα πρέπει να εγκριθεί μέσα σε 60 ημέρες από το Κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της χώρας – οι μετανάστες θα δουν τις αιτήσεις τους για άσυλο να ακυρώνονται και θα αντιμετωπίσουν άμεση απέλαση εάν θεωρηθούν «κοινωνικά επικίνδυνοι» ή καταδικαστούν για εγκλήματα όπως λαθρεμπορία ναρκωτικών και σεξουαλικές επιθέσεις.

Ουσιαστικά η Ιταλία ενστερνίζεται την ανθρώπινη προστασία, που είναι χαμηλότερος βαθμός ασύλου και δίνει στον αιτούντα μόνο διετή άδεια παραμονής στη χώρα. Ακόμα και αυτή όμως θα μπορεί να δοθεί εάν πληρούνται αυστηρά κριτήρια – να είναι οι μετανάστες θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης ή trafficking, εάν χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή εάν είναι θύματα φυσικής καταστροφής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, η νομοθεσία είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός για να γίνει η Ιταλία πιο ασφαλής». Ο νέος νόμος θα επιτρέπει επίσης στις τοπικές αστυνομικές Αρχές να χρησιμοποιούν όπλα αναισθητοποίησης και θα διευκολύνει την εκδίωξη των καταληψιών, καταργώντας τη λύση προσωρινής στέγασης για τους πιο ευάλωτους.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχει επικριθεί ιδιαίτερα, ενώ αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από μέλη του Κινήματος Πέντε Αστέρων που συγκυβερνά με τη Λέγκα του Σαλβίνι.