Φρένο σε επενδυτικές, κοινωνικές και καταναλωτικές δαπάνες και γκάζι στην υπερφορολόγηση μαρτυρούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο. Το υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί και φέτος πιστά την πεπατημένη της τελευταίας τριετίας ώστε στο τέλος της χρονιάς να παρουσιάσει υπερπλεονάσματα και η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Φέτος, η υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα θα ριχτεί και στη μάχη ακύρωσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να πειστούν οι δανειστές ότι δημοσιονομικά «το μέτρο είναι αχρείαστο», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν το οκτάμηνο έως το τέλος Αυγούστου μαρτυρούν:

n Πρωτοφανή υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο οκτάμηνο, ούτε ένα στα τέσσερα ευρώ των ετήσιων δαπανών δεν είχαν πέσει στην αγορά, με την υποεκτέλεση να αφορά τόσο το εθνικό όσο και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Συνολικά στο οκτάμηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,477 δισ. ευρώ ή στο 21,9% των εκτιμώμενων ετήσιων δαπανών ύψους 6,750 δισ. ευρώ. Από το 1 δισ. ευρώ του εθνικού σκέλους έχουν πληρωθεί μόλις 313 εκατ. ευρώ και από τα 5,750 δισ. ευρώ του συγχρηματοδοτούμενου μόλις 1,164 δισ. ευρώ.

n  Καθυστερήσεις στις πληρωμές οικογενειακών επιδομάτων καθώς σε σχέση με τα 650 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έχουν καταβληθεί μόλις 160 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των περίπου 500 εκατ. ευρώ προς το παρόν φουσκώνει το πλεόνασμα και μένει να φανεί τους επόμενους μήνες αν θα υπάρξει επιτάχυνση πληρωμών. Συνολικά στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας από τα 2,127 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού έχουν πληρωθεί 758 εκατ. ευρώ.

n Πληρωμές με το σταγονόμετρο για καταναλωτικές δαπάνες και συγκεκριμένα 855 εκατ. ευρώ έναντι 1,871 δισ. ευρώ ετήσιων εκτιμήσεων.

n Υστέρηση 402 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων την ώρα που η υπερφορολόγηση συνεχίζει να τροφοδοτεί υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (υπέρβαση στόχου 724 εκατ. ευρώ).

Με βάση και τις παραπάνω επιδόσεις, στο οκτάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,157 δισ. ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο έναντι του στόχου για πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ.