Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε χθες να καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία διαβούλευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από το επόμενο έτος.

Η τροπολογία μεταβάλλει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο «νόμος Βρούτση» προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες. Η διαδικασία προβλέπει μια σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οπως προβλέπεται στην τροπολογία, στις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει να έχει τελειώσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης στους κοινωνικούς εταίρους θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου. Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου 2018. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου 2018. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου 2018. Το σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς την 31η Δεκεμβρίου 2018.

20 ευρώ τον μήνα. Εκτιμάται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 θα είναι 20 ευρώ τον μήνα. Ετσι υπολογίζεται ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 606 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

Πάντως, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ) και την κατάργηση του υποκατώτατου (511 ευρώ), γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων με μισθό 327 ευρώ (καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ). Ο ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και μισθό-βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας.