Η τουρκική λίρα υποχώρησε και άλλο έναντι του δολαρίου χθες, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση ούτε να δώσει κάποιο αντάλλαγμα προς την Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά την Αγκυρα για τη σύλληψη του ευαγγελικού πάστορα και ανέφερε πως δεν τον ενδιαφέρει το γεγονός ότι η σκληρή στάση της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς και οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων αγορών. «Δεν μ’ ενδιαφέρει, δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου. Αυτό που κάνω είναι αυτό που πρέπει να γίνει» τόνισε.

Ο Τραμπ είπε ότι, αφού βοήθησε να πειστεί το Ισραήλ να απελευθερώσει μια κρατούμενη Τουρκάλα, θεωρούσε πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν θα τηρούσε τη συμφωνία που είχε γίνει και θα απελευθέρωνε στη συνέχεια τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις τουρκικές κατηγορίες για συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια. «Θεωρώ ότι κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις» πρόσθεσε, απαιτώντας την άνευ όρων απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία που επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 35 χρόνια. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος που είναι σε συμμαχία με το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς που αγαπούν τον Μπράνσον πιο πολύ από εμάς». Ο πρόεδρος Ερντογάν προσευχήθηκε χθες το πρωί σε τέμενος κοντά στη Μαρμαρίδα στις νότιες ακτές της χώρας και μοίρασε παιχνίδια σε παιδιά. Κατόπιν δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους όπως αναμενόταν, αλλά μίλησε τηλεφωνικά με στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ για να τους στείλει χαιρετισμούς για τη μουσουλμανική εορτή Αϊντ αλ Αντχα. «Πιστεύω ότι όσο εσείς είστε υπερήφανοι η σημαία μας δεν θα πέσει, το κάλεσμά μας για προσευχή δεν θα σιγήσει και αυτή η χώρα δεν θα διασπαστεί» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hürriyet». Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του τούρκου κληρικού που ζει στις ΗΠΑ, για τον οποίο η Αγκυρα λέει ότι ενορχήστρωσε τη συνωμοσία για το πραξικόπημα, αλλά η Ουάσιγκτον δεν το δέχθηκε.

H τουρκική λίρα συνέχισε χθες την πτωτική της πορεία έναντι του δολαρίου, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών λόγω της αργίας, και, σύμφωνα με αναλυτές, όσο ο Τραμπ συνεχίζει την επιθετική ρητορική του δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει. Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα του Μπράνσον για αποφυλάκιση, με αποτέλεσμα ο αμερικανός πρόεδρος να εξαπολύσει νέες απειλές για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων. Στόχος του είναι να δείξει στους ευαγγελικούς χριστιανούς – που αποτελούν κομμάτι της εκλογικής βάσης τόσο του ιδίου όσο και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς – πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο πάστορας. Μια κίνηση που λαμβάνει υπ’ όψιν και τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, στις οποίες μεταξύ άλλων διακυβεύεται και η αδύναμη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Το 2019 τα πρώτα ρωσικά S-400

Η Ρωσία θα αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία εντός του 2019 τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ότι μέλος της Συμμαχίας σχεδιάζει να αποκτήσει ρωσικά οπλικά συστήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια κάποιων αμερικανικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιεί η Τουρκία, όπως τα μαχητικά F35.