Ολο και περισσότερες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την έρευνα για τις σχέσεις του προεκλογικού του επιτελείου με ρώσους αξιωματούχους, προκαλώντας αντιδράσεις από νομικούς κύκλους.

Με δηλώσεις του έκανε δημόσια παρέμβαση για τη δίκη του Πολ Μάναφορτ πρώην συνεργάτης του, ο οποίος δικάζεται για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη – βάσει αποκαλύψεων που έγιναν από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ για την αθέμιτη σύμπραξη συνεργατών τού μετέπειτα προέδρου με τη Μόσχα. Παρεμβαίνοντας, ενώ οι ένορκοι στη δίκη του Μάναφορτ συνεδρίαζαν – κάτι που απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά – ο Τραμπ χαρακτήρισε τη δίκη «θλιβερή», χαρακτηρίζοντας τον πρώην συνεργάτη του «πολύ καλό άνθρωπο», επαναλαμβάνοντας ότι η ειδική έρευνα αποτελεί «κυνήγι μαγισσών». Ο 69χρονος Μάναφορτ, πρώην λομπίστας και πολιτικός σύμβουλος, δικάζεται από τις 31 Ιουλίου για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη που φέρεται να διέπραξε στο διάστημα 2010-14. Η υπόθεση αυτή σχετίζεται με τις υπηρεσίες που πρόσφερε ως σύμβουλος στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο στήριζε η Μόσχα. Αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες υποβολής ψευδούς φορολογικής δήλωσης, τέσσερις κατηγορίες απόκρυψης των εξωχώριων τραπεζικών λογαριασμών του και εννέα κατηγορίες τραπεζικής απάτης. Αν κριθεί ένοχος για όλες μπορεί να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Η απόφαση των ενόρκων πρέπει να είναι ομόφωνη. Ο δικαστής στη δίκη του Μάναφορτ δήλωσε χθες ότι έχει δεχτεί απειλές και ότι δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ενόρκων επειδή ανησυχεί «για τη γαλήνη και την ασφάλειά τους». Ο δικαστής Ελις πρόσθεσε: «Δεν είχα ιδέα ότι η υπόθεση αυτή θα υποκινούσε τέτοια πάθη… Δεν αισθάνομαι ότι είναι σωστό να αποκαλύψω τα ονόματά τους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως δεν σταμάτησε εκεί. Χθες χαρακτήρισε «μακαρθισμό του χειρότερου είδους» την έρευνα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ. «Μελετήστε τον μακαρίτη Τζόζεφ Μακάθρι, επειδή αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίοδο, με τον Μιούλερ και τη συμμορία του, που κάνει τον Μακάρθι να μοιάζει με βρέφος. Κάλπικο κυνήγι μαγισσών» επανέλαβε στο Twitter ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Τη δεκαετία του 1950, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μακάρθι είχε ξεκινήσει εκστρατεία που στόχευε οποιονδήποτε υποψιαζόταν ότι ήταν κομμουνιστής ή «συμπαθών» τη Ρωσία. Η ακραία μέθοδος πολιτικής εξόντωσης που εφάρμοζε ονομάστηκε μακαρθισμός αλλά οδήγησε τελικά στην πτώση του.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», σύμφωνα με το οποίο ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν «συνεργάστηκε ευρέως» με την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σπάνιο ένας νομικός σύμβουλος να είναι τόσο ανοικτός με τους ερευνητές και να προσφέρει τόσο πολλές πληροφορίες. «Του είχα χορηγήσει άδεια, όπως και σε όλους τους άλλους, να καταθέσει. Δεν ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και απαιτώ διαφάνεια ώστε το κίβδηλο και απαίσιο κυνήγι μαγισσών να λάβει τέλος» έγραψε. Ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης για άλλη μια φορά με δριμύτητα τα μέσα ενημέρωσης γενικά και την εφημερίδα «New York Times» ιδιαίτερα. «Για αυτόν τον λόγο τα ΜΜΕ των Ψευδών Ειδήσεων έχουν γίνει ο Εχθρός του Λαού» υποστήριξε.