Τρικυμία για τις φρεγάτες

Οποιος βρει τι ακριβώς έχει γίνει με τις γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM που θα νοικιάζαμε από τη Γαλλία και το καλοκαίρι θα «έκοβαν» βόλτες στο Αιγαίο, κερδίζει σε μινιατούρα τηλεκατευθυνόμενη φρεγάτα, να παίζει στην μπανιέρα του σπιτιού του. Οποιος όμως διαγνώσει τι κρύβεται πίσω από αυτή την τρελή ιστορία, δεν κερδίζει απολύτως τίποτα, διότι η υπόθεση ανήκει στην κατηγορία αυτών που θα θυμόμαστε από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και… δεν θα έχουν συμβεί!

Επειτα από ενδελεχές ρεπορτάζ περί των φρεγατών είμαι στην «ευχάριστη» θέση (ως φιλειρηνιστής…) να αναφέρω τα ακόλουθα σημαντικά:

* Η υπόθεση της ενοικίασης των φρεγατών μετράει ήδη μία δεκαετία. Το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθειά τους, με τη μέθοδο του leasing, ως διπλωματικό αντάλλαγμα στη στήριξη που μας παρείχε η Γαλλία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.

*Η προμήθεια δεν προχώρησε, διότι οι Γάλλοι, τελευταία στιγμή, είπαν ότι έχουμε τέσσερις φρεγάτες αυτού του τύπου, δεν θα δώσουμε τις δύο σε σας, γιατί θα αποδυναμώσουμε το πολεμικό ναυτικό μας.

* Το θέμα επανήλθε το 2010 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και πάλι δεν προχώρησε, διότι τα χρήματα κρίθηκαν πολλά –οι Γάλλοι ζητούσαν 1 δισ. ενοίκιο για την κάθε φρεγάτα για πέντε χρόνια (ήτοι 200 εκατ. τον χρόνο για την καθεμία).

* Αναβίωσε το ίδιο θέμα, το 2013, επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, όταν ο Βενιζέλος είχε προχωρημένες συζητήσεις με τους Γάλλους, να αναλάβουν τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ήταν η εποχή που η Γαλλία διεκδικούσε να αναλάβει επικεφαλής της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας).

* Και επανήλθε τώρα, ύστερα από μια τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Μακρόν, όπου γύρευε τι έλεγε ο Μακρόν και τι καταλάβαινε ο Τσίπρας με την ακαταμάχητη γνώση της αγγλικής που τον διακρίνει.

* Μετά ο Τσίπρας κάπου το είπε, το άκουσε ο μπαρμπα-Φώτης (Κουβέλης) ο φουστανελοφόρος, το ξεφούρνισε σε μια συνέντευξη και κάπως έτσι κάηκε το πράγμα…

Αλλά όπως θα εξηγήσω εν συνεχεία, δεν χρειάζεται να «δείρουν» τον μπαρμπα-Φώτη, κρίμα είναι…

Παιχνίδια επί χάρτου

Διότι σχεδόν ταυτόχρονα με τις βαρυσήμαντες «αποκαλύψεις» του μπαρμπα-Φώτη περί φρεγατών (που έκαναν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη να τραβάει τα μαλλιά του και να παρακαλεί τους στρατιωτικούς συντάκτες να μη δώσουν έκταση) ένα site που απηχεί (χα!) τις απόψεις του Καμμένου είχε δημοσιεύσει σε γράφημα χάρτη του Αιγαίου με το ακόλουθο, άκρως γελοίο, σχέδιο: στο Βόρειο Αιγαίο μία FREMM εντός κύκλου και άλλη μία στο Νότιο Αιγαίο, επίσης εντός κύκλου, και από κάτω σχόλιο ότι το Αιγαίο πλέον γίνεται απόρθητο και άλλα τινά.

Μόνο που φρεγάτες γιοκ…

(Κλείνοντας, να αναφέρω και ένα σενάριο που κυκλοφόρησε χθες και το οποίο κάνει ακόμη πιο γελοία την κατάσταση με τις FREMM: σύμφωνα λοιπόν με διάφορους παπαγάλους που περιφέρονται πέριξ του «Πενταγώνου», τις είχαμε στο τσεπάκι μας τις γαλλικές φρεγάτες, αλλά με το που έγινε γνωστό το θέμα πανικοβλήθηκε ο Ερντογάν, διότι θα αποκτούσαμε υπεροπλία στο Αιγαίο, και παρενέβη στον Μακρόν, τον απείλησε και έτσι ματαιώθηκε η προμήθεια. Εδώ γελάνε, φυσικά…)

400 εκατ. διαφορά

Το προχθεσινό ΚΥΣΕΑ, όπως ήταν ήδη γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, επρόκειτο να αποφασίσει και την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν ελήφθη, πληροφορήθηκα εγκύρως, απόφαση, διότι υπήρξε «δυσαρμονία» (θα το πω όσο πιο κομψά γίνεται) σχετικά με το τελικό κόστος του έργου. Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι αυτή θα κοστίσει 1,5 δισ., εμείς λέμε 1,1 δισ., φυσικά κερδίζουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι θα υλοποιήσουν και το πρόγραμμα.

Η απόφαση δεν πάρθηκε διότι πολύ απλά δεν έχουν βρεθεί τα 400 εκατ. της διαφοράς. Ενας κύριος που μετείχε της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ μου ανέφερε ότι από έναν εκ των συμμετεχόντων σε αυτή (μου είπε και το όνομα, αλλά δεν το αναφέρω) έπεσε η ιδέα να μας τα δανείσουν αυτά τα 400 ελλείποντα εκατομμύρια οι ΗΠΑ, από ένα κονδύλι που έχουν για τη δανειοδότηση χωρών του Τρίτου Κόσμου, αλλά ο πρόεδρος Αλέξης απέρριψε την ιδέα, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στην αντιπολίτευση το επιχείρημα ότι η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγινε ευθέως εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ.

Ζήτησε όμως να γίνει μια προσπάθεια να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα από δικές μας πηγές –κι αυτό, μου είπαν, ήταν η αιτία που δεν λήφθηκε οριστική απόφαση, «θα ληφθεί άμεσα όμως», μου τόνισαν με βεβαιότητα, δεδομένου ότι στις 30 Απριλίου, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα, λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει στην κυβέρνηση οι Αμερικανοί για την υλοποίηση του προγράμματος.

Εισηγούμαι να περιμένουμε…

Αρον άρον πώληση

Σε ένα αγαπημένο μου θέμα θα αναφερθώ τώρα: πρόκειται για την Εθνική Ασφαλιστική και την πώλησή της. Καθ’ α ενημερώθηκα σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου, λέει, να καθορίσει «νέα αυστηρότερη διαδικασία» για την πώληση που ξαναρχίζει από το μηδέν. Θεωρώ λογικό ότι θεσπίζεται «αυστηρότερη διαδικασία» μετά το φιάσκο με τους «πέτσινους»… μεγαλοεπενδυτές εξ Αστόρια Νιου Γιορκ!

Αυτό που δεν κατάλαβα όμως είναι τις πληροφορίες που διέρρευσαν και οι οποίες αναφέρουν ότι η Εθνική επείγεται να πωλήσει την Ασφαλιστική της ώς τον Ιούνιο, δηλαδή σε μερικές εβδομάδες.

Γιατί άραγε, όταν με τους Τζον Τζον Κουδούνη και Κάλαμο έφαγε έναν ολόκληρο χρόνο;

Το λέω διότι αν επικρατήσει βιασύνη, είναι πολύ πιθανό να γίνουν και λάθη, όποιος βιάζεται σκοντάφτει, και τέτοια ανάλογα…

Το πατριωτάκι του SPD

Ακαταπόνητη και εύτοκος η εύανδρος Ηπειρος, τροφοδοτεί με μεγάλες μορφές όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, εντός και εκτός Ελλάδας. Και ευτυχώς να λέμε. Στον σχετικό κατάλογο, θέση καταλαμβάνει πλέον και ο Δημήτρης, Dimi για τους φίλους του, Αξουργός –εξ Ιωαννίνων ορμώμενος, δήμαρχος για τα επόμενα επτά χρόνια του Δήμου Σβέρτε, του γερμανικού κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Η πόλη είναι μικρή για τα μέτρα της Γερμανίας, έχει «μόλις» 46.000 κατοίκους, και το «πατριωτάκι» που σάρωσε στις πρόσφατες εκλογές ως υποψήφιος του SPD (έλαβε το 56% των ψήφων) έχει μεγάλα όνειρα, σύμφωνα με το site The Caller που τον ανακάλυψε και του πήρε συνέντευξη. Ο Dimi μας, λοιπόν, δήλωσε με παρρησία που διακρίνει κάθε Ηπειρώτη, πλην ίσως Τσίπρα που μας έχει φλομώσει στο παραμύθι: «Είμαι βέβαιος ότι σε επτά χρόνια ο λαός θα πει: Εκανε καλή δουλειά. Και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Οι πολίτες είναι πολύ ανοιχτοί προς εμένα, όχι μόνο αυτοί που με εξέλεξαν, αλλά στο σύνολό τους. Δεν με νοιάζει που με λένε Dimi και όχι κ. Αξουργό. Αλλωστε, αυτό είναι μόνο ένα όνομα»!

Καλορίζικος (αυτός ξέφυγε από τον γενικό κανόνα «…και στην πόλη κουλουράς». Εγινε δήμαρχος)…

Καλό ταξίδι, δάσκαλε

Ενας καλός Ελληνας, ο Αγγελος Δεληβορριάς, έφυγε χθες, αθόρυβα, όπως ταίριαζε στη μεγαλοσύνη του, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο και ένα πλήθος ανθρώπων που τον γνώρισε και δούλεψε μαζί του να τον αποχαιρετά με σεβασμό.

Οι πολλοί θα τον θυμούνται ως επί δεκαετίες διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη. Οι λιγότεροι, ως τον δημιουργό του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, που έλειπε από την Αθήνα.

Και εμείς οι υπόλοιποι ως μια γλυκύτατη μορφή της τέχνης, που από χθες είναι φτωχότερη. Καλό του ταξίδι τού δασκάλου…