Παρέμβαση του αθλητικού εισαγγελέα Κ. Σιμιτζόγλου, για εξαγορά ψήφων στις εκλογές της ΕΠΟ. Αφορμή, η αποκάλυψη του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλου ότι διατέθηκε για χρηματισμούς το πόσο των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ηταν οι εκλογές του περασμένου Αυγούστου, που κέρδισε η υποσχόμενη την κάθαρση και την εξυγίανση παράταξη του Β. Γραμμένου. Με μία συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής. Δήθεν εν ονόματι της ισονομίας. Ολοι μαζί κατάφεραν να διώξουν τις αποκαλούμενες γκρανκάσες από το ποδόσφαιρο. Σήμερα, έξι μήνες μετά, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Δεν είναι μόνο οι καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά το Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Είναι η πρόσφατη παρέμβαση της ΦΙΦΑ, διαμέσου του Ζ. Λάκοβιτς, στη Διαιτησία. Για την προσθήκη δύο ξένων αρχιδιαιτητών παρά τον Μ. Περέιρα. Είναι ταυτόχρονα η εκκωφαντική σιωπή του νυν υφυπουργού Γ. Βασιλειάδη (φωτογραφία) σε αντίθεση με τον Κοντονή, που όριζε τον διαιτητή και τους βοηθούς του στον τελικό.

Το ίδιο έργο

Η ίδια ακριβώς ιστορία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σχεδόν 40 χρόνια. Οι κακοί, εντός ή εκτός εισαγωγικών, που κάνουν κακό στο ποδόσφαιρο. Και πρέπει οπωσδήποτε και με τον οποιονδήποτε τρόπο να φύγουν. Ενας υπουργός που επαγγέλλεται την ισονομία και τη διαφάνεια. Το ίδιο ακριβώς έργο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Που δίνουν ο ένας τη σκυτάλη στον άλλον. Που πάντα οι κακοί, εντός ή εκτός εισαγωγικών, φεύγουν χωρίς επί της ουσίας να αλλάζει απολύτως τίποτα.

– Τα δέκα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού έφταιγε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Εφυγε το 2000. Εγινε το ποδόσφαιρο καλύτερο; Το 2010 έφυγε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Επήλθε ηρεμία στο ποδόσφαιρο;

n Το 2001 είχε φύγει από την ΕΠΑΕ, ύστερα από νομοθετική παρέμβαση του Γ. Φλωρίδη, ο Βίκτωρας Μητρόπουλος (φωτογραφία). Αλλαξε κάτι στο ποδόσφαιρο;

– Λίγο νωρίτερα είχε αποσυρθεί ο Θωμάς Μητρόπουλος. Για να επανέλθει δριμύτερος και να προσφέρει μέχρι και σήμερα τις υπηρεσίες του στη νέα κατάσταση.

Οποιος προλάβει πρώτος

Το 2008, η τότε κυβέρνηση, σε συνεργασία με την πράσινη πολυμετοχικότητα, ασκούν αφόρητες πιέσεις στον Β. Γκαγκάτση και τον υποχρεώνουν σε παραίτηση από την προεδρία της ΕΠΟ. Επί Σ. Πιλάβιου, που τον διαδέχθηκε, ξεσπούν τα σκάνδαλα των στημένων και των πλαστών ενημεροτήτων. Με τη «νέα κατάσταση» να τον επιστρατεύει και να του αναθέτει θεσμικό ρόλο στη Σούπερ Λίγκα.

– Το 2011 με τα στημένα, σε μία χολιγουντιανή επιχείρηση προφυλακίζονται και φεύγουν από το ποδόσφαιρο Ψωμιάδης, Μπέος, Τσακογιάννης. Σταμάτησαν να έρχονται τα μπουγιουρντί για στημένα παιχνίδια;

– Διαδοχικά φεύγουν από την προεδρία της ΕΠΟ ο Γ. Σαρρής και ο Γ. Γκιρτζίκης. Αποκαταστάθηκαν η τάξη και η νομιμότητα; Επήλθε η ισονομία με την έλευση του Β. Γραμμένου (φωτογραφία); Ή μήπως (μεταξύ των Συμμάχων) ισχύει το δόγμα «όποιος προλάβει πρώτος»;

Το μέγεθος της υποκρισίας

Πρόσωπα φεύγουν και αλλάζουν. Η κατάσταση, όχι. Στα σχεδόν 40 χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επαναλαμβάνεται ο ίδιος φαύλος κύκλος. Ο αστικός μύθος έλεγε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα φτιάξει αν τα βρουν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό. Ο Κόκκαλης με τον Βαρδινογιάννη. Ο Μαρινάκης με τον Αλαφούζο στη συνέχεια. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει αποστασιοποιηθεί από το ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι πλέον ανταγωνιστικός στον πρωταθλητισμό. Δεν υπάρχει αντικείμενο διαμάχης με τον Ολυμπιακό. Κι όμως, μέχρι και ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής εξέφρασε τη δυσφορία του και μίλησε για τον «όψιμο φίλο του Αλαφούζου». Μέχρι και η «Αυγή» με πρωτοσέλιδό της εξέφρασε την ενόχλησή της. Επειδή δεν τσακώνονται πλέον οι δύο μεγάλοι! Για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της υποκρισίας. Οτι η εμπλοκή και το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» δεν ήταν προϊόν αγαθών προθέσεων αλλά εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Στα οποία, ο νυν υφυπουργός πάει πάσο.

Τα λεφτά στην τσάντα

Η σκηνή είναι 100% αυθεντική. Στα αποδυτήρια ομάδας της Φούτμπολ Λιγκ, που πρωταγωνιστεί και μόλις έχει κερδίσει. Οι ποδοσφαιριστές με τις πετσέτες και τα μπουρνούζια διαμαρτύρονται στον πρόεδρο: «Πότε θα πληρωθούμε; Δεν αντέχουμε άλλο». «Τώρα. Τα λεφτά είναι στο αμάξι». Την ίδια ώρα μπαίνουν στα αποδυτήρια δύο φουσκωτοί: «Πρόεδρε, σπάσανε το αυτοκίνητο και πήρανε την τσάντα». Ακόμα περιμένουν να πληρωθούνε.