Δεν είχε μεγάλες ειδήσεις η παρουσίαση του νέου προπονητή του Ολυμπιακού κ. Οσκαρ Γκαρσία –σπανίως άλλωστε συμβαίνει να έχουμε ειδήσεις στις παρουσιάσεις. Βέβαια άθελά του, ίσως, ο Καταλανός έναν γρίφο τον έλυσε. Αποκάλυψε πότε ακριβώς ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Τάκη Λεμονή.

Γκαρσία

«Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς μίλησα για πρώτη φορά με τους ανθρώπους του συλλόγου» είπε ο Γκαρσία απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας αινιγματικά πως «η ομάδα ήταν τότε τρίτη». Η τελευταία φορά που ήταν τρίτος ο Ολυμπιακός καταγράφεται μετά το ματς για την 11η αγωνιστική στο Γ. Καραϊσκάκης με τον Λεβαδειακό, όπου νίκησε δύσκολα 2-1. Εκείνη την εβδομάδα ακολούθησε η ήττα με 3-1 από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Πορτογαλία, όπου θυμίζω ότι είχε πάει με σκοπό να διεκδικήσει μια νίκη που μπορεί να του έδινε εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Και οι δυο αυτές εμφανίσεις πρέπει να τρόμαξαν τους πάντες. Γιατί άργησε η αλλαγή; Και σε αυτό ο Γκαρσία απάντησε: «Δεν συζητούσα με τον Ολυμπιακό για μεγάλο διάστημα. Οπως ο σύλλογος κάνει συζητήσεις με προπονητές και έρευνα αγοράς, έτσι κάνει και ο προπονητής, ενημερώνεται για την ομάδα, μιλάει με προπονητές και μαθαίνει πράγματα. Δεν ήταν μεγάλο το διάστημα των συζητήσεων για να έρθω στον Ολυμπιακό». Οσο για το με ποιον συζήτησε, αυτό είναι μάλλον απλό: Αν σου κάνει πρόταση ο Ολυμπιακός και είσαι Καταλανός, με τον πρώτο που συζητάς είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Πρώτος

Είναι αλήθεια ότι φάνηκε κάπως παράξενο που ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αλλάξει προπονητή ενώ είναι πρώτος και στα μάτια των οπαδών του έχει αρχίσει και να ρολάρει. Αλλά η ιστορία του Ολυμπιακού (κι όχι μόνο η πρόσφατη…) μαρτυρά ότι οι προπονητές αλλάζουν κι όταν είναι πρώτοι κι αυτό ο ίδιος ο Λεμονής το γνωρίζει πολύ καλά. Την πρώτη φορά που ανέλαβε τον Ολυμπιακό, το μακρινό 2001, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Ματζουράκη, η ομάδα ήταν πρώτη και αήττητη. Οταν επέστρεψε το 2006 για να αντικαταστήσει τον Τροντ Σόλιντ, πάλι πρώτο τον βρήκε τον Ολυμπιακό. Στην τρίτη του επιστροφή, την περασμένη άνοιξη, πάλι η ομάδα ήταν πρώτη πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Η μόνη φορά που γύρισε και η ομάδα δεν ήταν στην κορυφή ήταν φέτος.

Αχαριστία

Φυσικά όταν ο Λεμονής φέτος επέστρεψε, ως προσωρινή λύση επέστρεψε, αλλά επειδή στην Ελλάδα, ως γνωστόν, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», κάμποσοι πίστεψαν ότι μπορεί να βγάλει τη χρονιά: κανείς στον Ολυμπιακό δεν το είχε πει ποτέ. Οσο για το αν υπήρξε αχαριστία προς το πρόσωπό του, ένας βετεράνος άσος του Ολυμπιακού έδωσε την καλύτερη απάντηση διατηρώντας την ανωνυμία του. «Τέσσερις φορές πήγε ως προπονητής στον Ολυμπιακό ο Λεμονής και λένε ότι του φερθήκαν αχάριστα. Δεν μπορούσαν μια φορά να φερθούν αχάριστα και σε μένα;». Το ακούς το ρημάδι το παράπονο που τον πνίγει και παραγγέλνεις έναν διπλό εσπρέσο να πάνε κάτω τα φαρμάκια…

Κέβιν

Στο μεταξύ δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαζομάρα από το να πιστεύει κανείς πως ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Κέβιν Μιραλάς γιατί έφυγε ο Λεμονής και ήθελε να μην υπάρξουν αντιδράσεις κτλ. Ο Ολυμπιακός τη μεταγραφή του Μιραλάς την κυνήγησε αρκετό καιρό και δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Βέλγος ήταν στόχος της ομάδας και είχε φτάσει πολύ κοντά στο να επιστρέψει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Αύγουστος

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχαν όλα σχεδόν συμφωνηθεί και απέμεναν τα τυπικά. Τη μεταγραφή τη χάλασε τελικά τότε η Εβερτον, που πίστευε ότι μπορεί να πουλήσει τον ποδοσφαιριστή σε κάποια άλλη ομάδα κόντρα στη θέλησή του, στήνοντας μια πραγματική δημοπρασία. Η Εβερτον αρνήθηκε για τον ίδιο λόγο και την πρώτη κρούση του Ολυμπιακού πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες. Αυτός που ξεμπλόκαρε την ιστορία ήταν ο ίδιος ο Μιραλάς, που εξήγησε στην πρώην ομάδα του ότι το μυαλό και η καρδιά του είναι στην Ελλάδα. Οταν ο Βέλγος αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα μια πρόταση της Γαλατά, που του πρόσφερε πάνω από δύο εκατ. ευρώ τον χρόνο, οι Αγγλοι κατάλαβαν ότι ο Βέλγος έχει μυαλό μόνο για τον Ολυμπιακό και είπαν το ναι. Προπονητές, νυν και πρώην, δεν εμπλέκονται.

Τρέλα

Ο Μιραλάς έχει τρέλα με την Ελλάδα. Ερχεται κάθε καλοκαίρι, ήθελε να αγοράσει σπίτι στα νότια προάστια, μιλούσε διαρκώς όχι μόνο με τον Κριστιάν Καρεμπέ, αλλά και με παλιούς του φίλους και το καλοκαίρι ενθάρρυνε τον Προτό να δεχθεί την πρόταση του Ολυμπιακού γιατί δεν θα βρει τίποτα καλύτερο! Οταν ήρθε η Εθνική Βελγίου να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος συνάντησε προσωπικά τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον παρακάλεσε να κάνει ό,τι μπορεί για να γυρίσει στο σπίτι του, ρισκάροντας ακόμα και τιμωρία από την Εβερτον. Πόσο θα του χρειαστεί για να είναι έτοιμος; Πολύ λίγο. Στο μυαλό του είναι πανέτοιμος καιρό τώρα!