Συνήθως θα αρκούσε μια ανακοίνωση ή, έστω, μια παράγραφος σε κάποια ομιλία του. Μόνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνει διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό για ψύλλου πήδημα. Χθες το βράδυ, όμως, πήδηξε ακόμα ένας ψύλλος, ήρθε λοιπόν η ώρα ακόμα ενός διαγγέλματος. Για ποιον λόγο; Για να πει ότι του περισσεύουν κάτι χρήματα τα οποία θα τα μοιράσει στους φτωχούς. Εχει μερικά κατοστάρικα για πολλούς. Μακάριοι οι ελεήμονες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την κατρακύλα της ελληνικής κοινωνίας. Ο άνθρωπος που έταζε κατώτερο μισθό 751 ευρώ και σήμερα πανηγυρίζει για απασχολούμενους των τριακοσίων ευρώ. Ο άνθρωπος που θα έσκιζε τα Μνημόνια και έχει δεσμεύσει τη χώρα ώς το 2022 (και τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια).

Ο άνθρωπος αυτός πιστεύει, φαίνεται, ότι οι Ελληνες είναι ραγιάδες και κορόιδα. Οτι αρκεί να τους δωροδοκήσεις με κάτι ψιλά που σου περισσεύουν κι όλα καλά –ως διά μαγείας θα σε λατρέψουν και θα σπεύσουν να σ’ το ανταποδώσουν στην κάλπη. Οτι οι έλληνες πολίτες, και μάλιστα οι φτωχοί, είναι αναξιοπρεπείς ζητιάνοι. Αμνήμονες, δηλαδή έτοιμοι να αποδεχτούν σιωπηλοί και βουβοί τα φραγκοδίφραγκα της ελεημοσύνης του πατερούλη τους.

Η πολιτική αυτή της ελεημοσύνης είναι πελατειακή πολιτική με ξένα κόλλυβα. Και είναι ξένα κόλλυβα επειδή τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν θα τα μαζέψει από το αγαπημένο της φυτό, το λεφτόδεντρο. Κάθε άλλο. Τα λεφτά αυτά τα έχει πάρει και θα συνεχίσει να τα παίρνει από τις τσέπες μας –ακόμα και από τις τσέπες πολλών στους οποίους προτίθεται να δώσει χαρτζιλίκι.

Τα παίρνει και συνεχίζει να τα παίρνει από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής, όσες απέμειναν. Από τη χιλιοτραγουδισμένη μεσαία τάξη, τα εισοδήματα της οποίας εξανεμίζονται σε ΕΝΦΙΑ, έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης, ΕΦΚΑ και άλλες διάφορες μη ανταποδοτικές από το κράτος χωρίς πάτο εισφορές. Από τους συνταξιούχους, που είδαν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται. Από τους δυνάμει συνταξιούχους, που περιμένουν στην ουρά να ανταμειφθούν για τους κόπους της ζωής τους. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθοδοτούμενους ή «μπλοκάκηδες», που ήδη δοκιμάζουν το δίλημμα «αν δεν κλέψουμε (την Εφορία) θα μας κλέψει».

Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο χαρτί του, την ελεημοσύνη. Αντί για επενδύσεις, εργασία και σοβαρούς μισθούς μοιράζει φραγκοδίφραγκα. Πήρε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα, παραδίδει μια αναξιοπρεπή ψωροκώσταινα.