Μετέφερα χθες τους φόβους κορυφαίου παράγοντα της πολιτικής ζωής για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, επί ερωτήσεως, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, του προέδρου Κυριάκου προς τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τη γενικευμένη ανομία και εγκληματικότητα που επικρατεί στη χώρα. Φόβοι που έχουν να κάνουν με το κλίμα που θα επικρατήσει. Δεν γνωρίζω αν θα επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι (σε λίγη ώρα θα ξέρουμε). Πληροφορήθηκα όμως χθες από πηγή που μάλλον γνωρίζει καλά τα εσώτερα του κυβερνητικού σχεδιασμού, ότι οσονούπω επιχειρείται με δημοσίευμα ή δημοσιεύματα νέος γύρος επιθετικών «αποκαλύψεων» εις βάρος του προέδρου Κυριάκου και της συζύγου του Μαρέβας. Ισως και από μεθαύριο Κυριακή…

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζω για να αναφέρω, μπορώ όμως να υπενθυμίσω –προς τους μηχανισμούς που κινούν το όλο θέμα –ότι η προηγούμενη, πολυδιαφημισμένη, προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ που έγινε με αντικείμενο το πόθεν έσχες Μητσοτάκη και το σπίτι στο Παρίσι της Μαρέβας Μητσοτάκη κατέπεσε με πάταγο!

Ο φάκελος ως γνωστόν τέθηκε στο αρχείο, παρά τις πιέσεις και τη σπέκουλα που έγινε επί μήνες από τα γνωστά κυβερνητικά παράκεντρα «ενημέρωσης» (λέμε τώρα) και (παρα)πληροφόρησης…

Το λάθος

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, πάντως, θα περίμενα εγώ, τουλάχιστον, μια αναφορά από τον πρόεδρο Κυριάκο στο βαρύ λάθος που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Τζαβάρας τις πρώτες στιγμές μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου –να δώσει πολιτικές διαστάσεις στο έγκλημα. Τώρα που αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου, και αφού δεν έχει προηγηθεί μια συγγνώμη από τον ίδιο τον Τζαβάρα, νομίζω ότι ο πρόεδρος Κυριάκος οφείλει να αναγνωρίσει το λάθος.

Πλην των άλλων για να εκτιμηθούν ως αντικειμενικές και οι επισημάνσεις που θα κάνει στη συνέχεια της συζήτησης γι’ αυτά που συμβαίνουν στη χώρα στον τομέα της εγκληματικότητας…

Ομερτά για τον ΦΠΑ 24%

Η είδηση είναι θλιβερή, και θα την αναπτύξω εν τάχει, και εν ολίγοις: 60χρονος επιχειρηματίας της ακριτικής Σύμης αυτοκτόνησε χθες –απαγχονίστηκε για την ακρίβεια –υπό το βάρος των χρεών που αποκόμισε από την κρίση. Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας συγκλονισμένος από το φρικτό γεγονός δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς οι επιχειρηματίες, εδώ, σε αυτά τα μικρά νησιά δεν μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους μόνο με τέσσερις μήνες δουλειάς το καλοκαίρι. ΦΠΑ που έχει φτάσει στο 24% αλλά και οι αυστηροί έλεγχοι από την Εφορία έχουν γονατίσει τους επιχειρηματίες του νησιού και οι άνθρωποι βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο. Λυπάμαι που το λέω αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα ακολουθήσουν κι άλλοι».

Για τους αυστηρούς ελέγχους της Εφορίας δεν θα πω τίποτε –υπάλληλοι είναι αυτοί που τους ασκούν, αυτές είναι οι εντολές που έχουν, αυτό κάνουν. Αλλά ευκαιρίας δοθείσης οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο ΦΠΑ στο 24% στα νησιά, και ειδικά στα μικρά ακριτικά νησιά της χώρας, είναι ένα ακόμη θαυμαστό έργο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της κυβέρνησης του λαοφιλούς ντουέτου Τσίπρας – Καμμένος.

Ο πρόεδρος Τσίπρας ευφυώς συμπεριφερόμενος, έχει έως τώρα κάνει «μόκο» –λέξη δεν ψελλίζει σχετικά –για το 24% στα νησιά, που είναι φόρος δυσβάσταχτος για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά, και περιμένουν να ζήσουν με ό,τι συγκεντρώνουν σε μια τουριστική περίοδο η οποία είναι δεν είναι επί της ουσίας 60-70 μέρες τον χρόνο…

Τα ψέματα

Ο άλλος όμως, ο καλύτερος φίλος της αλήθειας, ο άνθρωπος που μισεί το ψέμα πιο πολύ και από τις χειρότερες των αμαρτιών του (αν υποθέσουμε ότι έχει αμαρτήσει ποτέ ο άγιος ο άνθρωπος), δεν είχε την πρόνοια να (αυτο)συγκρατηθεί, τα έχει πει όλα!

Τον Ιούνιο του 2015, όντας μέλος της κυβέρνησης, έγραφε στο twitter «ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω».

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, στις 28, μία μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές, ο καλός ο άνθρωπος είχε νανουρίσει και πάλι τους νησιώτες με ωραία παραμύθια του τύπου «ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί ποτέ», φυσικά με την ίδια πάντοτε κατηγορηματικότητα που τον διακρίνει!

Ηρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου να αποδειχθούν αυτά για τα οποία δεσμευόταν, και… αποδείχθηκαν. Από την ανάποδη.

Στις 22 Μαΐου 2016, οκτώ μήνες έπειτα από τις κατηγορηματικές αυτές δηλώσεις, η κυβέρνηση, των ΑΝΕΛ συμπεριλαμβανομένων, ψήφισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά διαμορφώνοντάς τον στο 24%.

Κωλώνει όμως ο Πάνος ο Καμμένος; Δεν κωλώνει! Με τίποτε. Εξού και δύο ημέρες μετά, μεταβαίνει στη Σύρο, και ενώπιον ακροατηρίου «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» που λέει και ο μεγάλος Αλεξανδρινός Κ.Π. Καβάφης (ποιητής είναι αυτός, ενημερώνω τον υπουργό, διότι μπορεί και να του διαφεύγει –εξάλλου οι… τήβεννοι δεν σημαίνουν αυτοδικαίως και γνώση, όπως δεν κάνουν και τα ράσα τον παπά!), λέει το καταπληκτικό: «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή».

(Επειδή «ΤΑ ΝΕΑ» κυκλοφορούν και στη Σύμη, είπα να φρεσκάρω λιγάκι τη μνήμη των ανθρώπων, που άλλων εξασθενεί με τον χρόνο, και άλλων πέφτει θύμα του μιθριδατισμού…)

Μισούν την ενημέρωση

Μια παράλειψή μου θα σπεύσω να αποκαταστήσω εν συνεχεία. Δεν πρόλαβα να σχολιάσω χθες, λόγω χώρου και χρόνου, μια ερώτηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κοντονή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Τι ζητάει ο Λοβέρδος;

Να πληροφορηθεί η Βουλή πόσες μηνύσεις και αγωγές έχουν υποβάλει τα μέλη της κυβέρνησης (Πρωθυπουργός, υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς) σε δημοσιογράφους και εφημερίδες.

Το ζήτημα, οφείλω να ενημερώσω, δεν είναι καινούργιο. Τον περασμένο Ιούνιο ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝουΔού Παναγιωτόπουλος είχε καταθέσει ανάλογη ερώτηση για τον υπουργό Κοντονή, αλλά ο τελευταίος την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Παναγιωτόπουλος δεν επανήλθε, το θέμα ξεχάστηκε. Αλλά τώρα, μετά την ερώτηση του Λοβέρδου, εκτιμώ ότι ο κ. Κοντονής θα δώσει στη δημοσιότητα τον σχετικό κατάλογο, να ενημερωθεί και ο λαός για το πόσο λατρεύει αυτή η κυβέρνηση τον Τύπο και τους ανθρώπους του. Και τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος (δημοσιογράφος ή μέσο) δεν την γλείφει, αποθεώνει, προσκυνάει, εξυπηρετεί, αλλά εννοεί να ασκεί το λειτούργημά του, όπως αυτός το εννοεί…

Είπαμε για να ενημερωθεί ο λαός, εμείς –εγώ! –ξέρουμε…

Βιομηχανία αγωγών

Το καλύτερο το πληροφορήθηκα χθες, συνδέεται ώς έναν βαθμό με το προηγούμενο σχόλιό μου και θα εξηγήσει πολλά πράγματα όταν με το καλό ο υπουργός Κοντονής δεήσει να δώσει τα στοιχεία που του ζήτησε με την ερώτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος. Για έναν ή μία πολιτικό λοιπόν, που έχει μια έφεση (το γράφω όσο πιο κομψά γίνεται…) στην υποβολή μηνύσεων, αγωγών και στην αποστολή εξωδίκων προς τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους τους, η πιο μεγάλη «επένδυση» την οποία μπορεί να κάνει, είναι να παντρευτεί νομικό!

Διότι με διάταξη που έχει περάσει σε κάποιο νόμο, από αυτούς που περνάνε από τη Βουλή νύχτα και δεν παίρνει χαμπάρι κανείς εκ των βουλευτών τι είναι αυτό που ψηφίζει, οι συγγενείς πρώτου βαθμού απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής παραβόλου στο Ταμείο Νομικών. Το οποίο σημαίνει ότι ο άλλος ή η άλλη που παντρεύεται νομικό, μπορεί άνετα να ιδρύσει μια βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων και να μην του κοστίζει τίποτε. Αμα δε είναι και δικομανής; Ποιος τη χάρη του!..