Πρώτα η γκρίνια. Αυτή η ιστορία με τους πολυθεσίτες πολιτικούς κάπου πάσχει. Πώς μπορείς να είσαι ευρωβουλευτής ΚΑΙ αρχηγός της Κεντροαριστεράς; Πώς μπορείς να είσαι δήμαρχος ΚΑΙ επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης; Πώς μπορείς να είσαι ευρωβουλευτής ΚΑΙ εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η ανάληψη νέων καθηκόντων δεν συνεπάγεται υποβάθμιση των παλαιών, για τα οποία και έχεις εκλεγεί;

Η Μαρία Σπυράκη, βέβαια, έχει τη φήμη της σταχανοβίτισσαςσουπεργούμαν. Ολοι θυμούνται ότι εννέα μέρες αφότου γέννησε τα δίδυμα παιδιά της, τον Οκτώβριο του 2008, ήταν και πάλι στο δελτίο ειδήσεων τουMega. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι θα βρει τρόπο να συνδυάσει τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις απαιτήσεις που έχει η νέα της θέση στη Νέα Δημοκρατία. Σε τελευταία ανάλυση, δεν πρόκειται για πράγματα άσχετα μεταξύ τους, αλλά αλληλοσυμπληρούμενα. Μετά την κριτική που δέχθηκε ότι στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη δεν ανέφερε λέξη για την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να αναπληρώσει.

Και έχει ανάγκη από μια τέτοια διόρθωση η Νέα Δημοκρατία, μέρες που είναι. Χρειάζεται δηλαδή να φυσήξει περισσότερος ευρωπαϊκός αέρας τα πανιά της, τα οποία μοιάζει πολλές φορές να μην μπορούν να φουσκώσουν επειδή κάποιοι –οι περισσότεροι; –προσπαθούν λυσσαλέα να κρατήσουν το καράβι στάσιμο ή ακόμη και να του αλλάξουν ρότα, να το γυρίσουν προς τα πίσω. Μα τότε πώς θα φτάσει μια μέρα στον προορισμό του;

Εμπειρη δημοσιογράφος και με πλούσιες εμπειρίες από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θα έχει χωρίς αμφιβολία περισσότερες ευκαιρίες τώρα να εξηγήσει στα πιο συντηρητικά του στελέχη –για να το πούμε ήπια –ότι η ζωή στον δυτικό κόσμο προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, τα πράγματα αλλάζουν, η σημερινή γενιά έχει περισσότερες απαιτήσεις από την προηγούμενη κι εκείνοι δεν πρέπει να φοβούνται και να αντιδρούν, αλλά να έχουν τα μάτια ανοιχτά, σεβαστή η Εκκλησία, αξιοσημείωτες οι ψήφοι που αποφέρει, πρέπει όμως και να προστατευθούν εκείνοι που υποφέρουν. Οι 19 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία τους για την ταυτότητα φύλου δεν υποκινούνται από τον Σατανά, αλλά από ανθρωπισμό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωβουλευτής – εκπρόσωπος δεν θα πρέπει να αναδεικνύει την υποκρισία των κυβερνώντων ή την κουτοπονηριά εκείνων που βρίσκουν διάφορα προσχήματα για να μην παρίστανται σε δυσάρεστες ψηφοφορίες. Το πρόβλημα με την υψηλή πολιτική, όμως, είναι ότι συχνά βρίθει κυνισμού και στερείται ευαισθησίας. Η Σπυράκη θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του ελλείμματος, που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα της παράταξής της.

Αλλιώς, οι αντιπαραθέσεις της με τον Τζανακόπουλο θα έχουν τον γνωστό, άγονο και ξεπερασμένο χαρακτήρα. Και θα προκαλούν έναν ισχυρό πειρασμό να αλλάξεις κανάλι.