Η τέταρτη επιστροφή του Τάκη Λεμονή στον Ολυμπιακό δεν είναι είδηση: δεν έφυγε ποτέ από την ομάδα. Θυμίζω ότι μετά το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, λογικά θα έπρεπε να βγει μια ανακοίνωση με κάποια τυπικά ευχαριστώ για τον προπονητή. Δεν βγήκε ποτέ. Δεν τον ξεχάσανε, μάλλον υπολογίζανε στην επιστροφή.

Σχέση

Με τον Λεμονή είχαν πάντα καλή σχέση οι οργανωμένοι του Ολυμπιακού και οι δημοσιογράφοι, αφού ο Τάκης έχει τον τρόπο του να τα έχει καλά με όλους. Την πιο ενδιαφέρουσα σχέση, όμως, την είχε μαζί του ο Σωκράτης Κόκκαλης, που τον πρωτοέφερε στον Ολυμπιακό. Ο βασικός λόγος που πρωτοπήγε ο Τάκης στον Ολυμπιακό ήταν ένα σπικάζ στο Mega. Τον χρησιμοποίησε για να κάνει σχόλιο σε ένα ματς του Ολυμπιακού με τον Αγιαξ ο Κώστας Βερνίκος, ο Κόκκαλης τον άκουσε και ενθουσιάστηκε και ζήτησε να τον έχουν στα υπόψη τους για την ομάδα! Το σπικάζ εκείνο έκανε καλό και στους δύο σχολιαστές, αφού μετά τον Τάκη πήγε κι ο Βερνίκος στον Ολυμπιακό. Δεν έχει αναλάβει προπονητής της ομάδας ακόμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Βοηθός

Βέβαια, ο Λεμονής δεν πήγε στον Ολυμπιακό έπειτα από εκείνο το ματς, πήγε καιρό αργότερα. Οταν ανέλαβε ο Γιάννης Μαντζουράκης, ζήτησε ένα βοηθό και του προτείνανε τον Λεμονή που στο μεταξύ είχε πάρει δίπλωμα. Ο Μαντζουράκης δεν είχε αντίρρηση. Μόνο που για τον Κόκκαλη ο Λεμονής ήταν ικανότατος: «Γιάννη μου», είχε πει στον τότε κόουτς του Ολυμπιακού, «δεν τον φέραμε για να τρέχει γύρω γύρω με τους παίκτες»! Ετσι, ο Λεμονής αναβαθμίστηκε με το καλημέρα: αντί για βοηθός έγινε με προεδρική εντολή «σκάουτερ και αναλυτής των αντιπάλων». Που στη γλώσσα του Σωκράτη σήμαινε «αναπληρωματικός προπονητής». Οταν ο Μαντζουράκης ακολούθησε τη μοίρα των προπονητών, δηλαδή απολύθηκε, ο Τάκης έγινε πρώτος προσωρινά. Και έμεινε αρχικά δυο χρόνια και βάλε.

Φινάλε

Ενδιαφέρον έχει και το φινάλε της σχέσης με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Λεμονής, στη δεύτερη επιστροφή του, ανέλαβε τον Ολυμπιακό μετά τον Τροντ Σόλιντ, τον Νορβηγό που αγαπούσε τις μπίρες και το να βλέπει την Ακρόπολη από το Ledra Marriott. Στο τέλος της τότε χρονιάς, αναφέρομαι στο καλοκαίρι του 2007, ο Λεμονής είπε στον Κόκκαλη ότι θέλει να φύγει ο Ριβάλντο και με τα χρήματα που έπαιρνε ο Βραζιλιάνος να αποκτηθούν τρεις παίκτες που θα κάνουν τον Ολυμπιακό πιο σκληρό και πιο γρήγορο. Ο Σωκράτης, που αγαπούσε τους Βραζιλιάνους πιο πολύ από τον Λούλα, φοβήθηκε πως αν ανακοινωθεί η φυγή του Ρίμπο θα υπάρξει άγριο ξεφωνητό και ζήτησε από τον Λεμονή να του παραδώσει το συγκεκριμένο αίτημα γραπτώς! Ο Λεμονής δεν δίστασε, ο Σωκράτης του απάντησε ότι έχει ενδοιασμούς, ο προπονητής με δεύτερη επιστολή επέμεινε και έτσι έφυγε ο Ριβάλντο. Αν αυτές οι επιστολές υπάρχουν ακόμα, θα πρέπει να μπουν στο Μουσείο του Ολυμπιακού καθώς είναι ανάλογες με αυτές του Απόστολου Παύλου. Προκάλεσαν άλλωστε και θαύματα, όπως ήταν τα τότε «διπλά» του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς λιγκ.

Επιλογή

Με τον Μαρινάκη αμφιβάλλω αν έχουν ανταλλάξει επιστολές: το πολύ πολύ κανένα SMS. Αλλά είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τον θεωρεί «μαγκάκι» και «προπονητή που ξέρει να δίνει ψυχολογία στην ομάδα στα ντέρμπι». Το αν έχει δίκιο ή άδικο θα το δούμε προσεχώς, η επιλογή ωστόσο του Λεμονή, σύμφωνα με κύκλους του Μαρινάκη (λείπει κι ο κυρ Γιώργος Λούβαρης για να του τα χρεώνουμε όλα…), έγινε γιατί ο πρόεδρος πιστεύει πως το υλικό της ομάδας είναι καλό και χρειάζεται καλύτερη διαχείριση κι όχι έναν ξένο προπονητή που θα χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή. «Ο ξένος», μου λένε, «θα ήθελε τον χρόνο του και ο χρόνος μπορεί να στοιχίσει βαθμούς». Τέτοια πολυτέλεια, με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να πηγαίνουν τρένο, δεν υπάρχει. Το σκεπτικό είναι κατανοητό, τα υπόλοιπα θα τα δούμε.

Χάσι

Αυτό που δεν βλέπω να ξαναδούμε είναι τον Μπεσνίκ Χάσι να ξαναδουλεύει. Ο τύπος έχει στο βιογραφικό του δυο χρονιές καρμπόν. Πήγε πέρυσι στη Λέγκια, πέρασε τα προκριματικά και την οδήγησε για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στα τέλη του Σεπτέμβρη απολύθηκε γιατί ξεκίνησε άσχημα στον όμιλο κι έμεινε πίσω στο πολωνικό πρωτάθλημα –κοντά δέκα βαθμούς από την κορυφή! Φέτος έκανε ακριβώς το ίδιο στον Ολυμπιακό. Και στις δυο περιπτώσεις στην τελευταία του συνέντευξη έριξε την ευθύνη στους παίκτες. Μόνη διαφορά ότι στην Πολωνία δεν τον απέβαλε ο Σιδηρόπουλος, αλλά δεν είναι απλό να βρεις Σιδηρόπουλο εκτός Ελλάδας. Με δυσκολία τον βρίσκεις άλλωστε και στην Ελλάδα. Χθες, αφού ολοκλήρωσε το έργο του, έφυγε για την Ινδία για να διαιτητεύσει κάτι ματς Ελπίδων. Καλώς ή κακώς θα ξαναγυρίσει…