Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, οι πούροι ιδεολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ κατήγαγαν μια περιφανή νίκη. Απομακρύνθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο αντιπαθής Γιάννης Πανούσης, ο οποίος ενοχλούσε με τα πύρινα άρθρα του για «τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης που εκδίδουν άνθρωποι χωρίς πρόσωπο», και τη θέση του πήρε ένας αληθινός «κόκκινος στρατηγός». Η Αστυνομία θα γινόταν επιτέλους αριστερή. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε δεχθεί κριτική από τον υπουργό επειδή είχε απαγορεύσει στους άνδρες των ΜΑΤ να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες της Βουλής, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της.

Ο νέος υπουργός είχε πολλά από τα πιστοποιητικά στα οποία αναφερόταν ο προκάτοχός του. Ελαβε μέρος σε αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, κάτι που δεν τον εμπόδισε να μπει το 1971 στη Σχολή Ευελπίδων. Υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων, όπου προφανώς προπαγάνδιζε τις αντιμιλιταριστικές του θέσεις. Υπήρξε υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής στο Διεθνές Επιτελείο του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας χωρίς αμφιβολία τη Συμμαχία από μέσα. Την ίδια μαχητική στάση έδειξε κι όταν ασχολήθηκε με την πολιτική: δεν δίστασε, ας πούμε, να βροντήξει την πόρτα επειδή διαφώνησε με τον Πάνο Μπεγλίτη. Πολλοί βέβαια υποστήριξαν τότε ότι ο πραγματικός λόγος της «διαφωνίας» ήταν ότι δεν προτάθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς –καθώς δεν είχε τα τυπικά προσόντα -, αλλά μάλλον τον ζηλεύουν.

Κι έτσι, ο Νίκος Τόσκας βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός επιβράβευσε τη διαδρομή του, τοποθετώντας τον πρώτα στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και στη συνέχεια υπεύθυνο της προστασίας του πολίτη. Ενάμιση χρόνο μετά, ο θαυμαστής του Ζούκοφ δικαιώνει πανηγυρικά αυτή την επιλογή. Διότι μπορεί κάθε μέρα να καίγονται λεωφορεία, να καταστρέφονται ακυρωτικά μηχανήματα, τα Εξάρχεια να αποτελούν κράτος εν κράτει και το Πεδίον του Αρεως να έχει εγκαταλειφθεί στους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά εκείνος έκανε το πρώτο βήμα: βρήκε τους ενόχους!

Οπως είπε σε χθεσινές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, πρόκειται για κύκλους της διαπλοκής που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμποδίσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που «χρησιμοποιούσαν τα Εξάρχεια για να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Και, βέβαια, για τα μέσα ενημέρωσης που υπερπροβάλλουν κάποιες εικόνες καταστροφής για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έτσι «δείχνουν τον στόχο στους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες»…

Ολοι αυτοί οι δαιμόνιοι τύποι, να ξέρετε, χρησιμοποιούν τους μπαχαλάκηδες για να προωθήσουν τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντά τους. Αλλά ο στρατηγός θα τους αποκαλύψει, έχει στοιχεία, του το είπε και ο δημοσιογράφος, χωρίς στοιχεία ο Τόσκας δεν μιλάει, η διαπλοκή θα χτυπηθεί, τα παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας θα έρθουν στην επιφάνεια και η αξιολόγηση θα κλείσει.

Την επόμενη φορά που ένας μπαχαλάκιας σάς κατεβάσει από το λεωφορείο για να το κάψει, ξέρετε τι θα του πείτε.