Για να μπορέσει να γυρίσει πίσω, ο Κοντορεβιθούλης άφηνε πετραδάκια. Χαμένοι στο σκοτεινό δάσος της εξουσίας, οι κυβερνώντες φαίνεται να μετρούν τα βήματά τους για να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω. Η τροπολογία για το μαύρο εντός πενθημέρου στα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα περάσει πριν από την απόφαση του ΣτΕ, πληροφορούμεθα. Αν όμως το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας κρίνει τον νόμο περί αδειοδότησης αντισυνταγματικό, τότε θα έχουμε επιστροφή στην προτέρα κατάσταση. Δηλαδή, όσοι πλειοδότησαν αδρά για να πάρουν άδεια θα πρέπει να αναζητήσουν τα χρήματά τους στα δικαστήρια. Και για όσους δεν πήραν άδεια, δεν αλλάζει τίποτε. Το μαύρο γίνεται άσπρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνώντες κάνουν τα ανάποδα από αυτά που εξήγγειλαν. Το ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι ψηφοφόροι του Οχι στο δημοψήφισμα, που είδαν την ψήφο τους να πιάνει –τρόπος του λέγειν –τόπο, αφού σε μία εβδομάδα είχαμε νέα συμφωνία με τους δανειστές και πέντε εβδομάδες αργότερα περνούσε νέο Μνημόνιο. Μπροστά σε αυτά, οι άδειες είναι κάτι ψιλά –αθροιζόμενα σε εκατομμύρια ευρώ –που θα επιστραφούν. Τουλάχιστον θα υπάρχει το πρόσχημα πως για τη μη αδειοδότηση φταίει η ΝΔ που δεν συναινούσε στη στελέχωση του ΕΣΡ και το άλλοθι της τήρησης της νομιμότητας με τη μορφή της συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση.

Ομολογουμένως, αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, θα έχει συμβεί το εξής: αντί οι κυβερνώντες να μας ταράξουν, όπως μας είπαν, στη νομιμότητα, θα έχει ταράξει εκείνους η νομιμότητα. Τα ‘χουν αυτά οι δημοκρατίες.