Οι καημένοι, εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εχουν βάλει έναν μετρητή, σαν κι αυτούς που έχουν στα μπιλιάρδα για να μετράνε τους πόντους, και μετράνε και ξαναμετράνε μήπως και τους προκύψει ο μαγικός αριθμός 200 και ξεμπερδέψουν με τον εκλογικό νόμο και τις εκλογές.

Αλλά καμιά φορά, έτσι όπως τα μετράνε, τους ξεφεύγουν οι πόντοι. Αλλες φορές προσθέτουν πόντους εκεί που λογικά θα έπρεπε να αφαιρούν.

Δεν ξέρω ποιος είναι πιο «καλός» στην αριθμητική, ο Τσίπρας ή ο Παππάς του. Γνωρίζω όμως λάθη τους. Το τελευταίο ονομάζεται Κατερίνα Μάρκου, είναι βουλευτής του Ποταμιού προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ, και την κοπέλα τη μετρούσαν στα συν του εκλογικού τους νόμου.

Της μίλησα χθες το μεσημέρι. Ηταν προφανώς εκνευρισμένη με όλα αυτά που διαρρέουν και έχουν μία και μόνη πηγή: το Μέγαρο Μαξίμου:

Εχω μια συνεπή στάση στη Βουλή, με βάση τις θέσεις του κόμματός μου και δεν έχω διαφοροποιηθεί από αυτές τις θέσεις ποτέ. Οταν έχω ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν έχω ψηφίσει προϋπολογισμό εκείνης της κυβέρνησης, όταν κρατώ τη στάση που κρατώ απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, πώς είναι δυνατόν να με φέρνουν ότι μπορεί να ψηφίσω υπέρ του κυβερνητικού εκλογικού νόμου;

Δίκαιη η οργή της, κρίνω.

Κινούμενα σχέδια

Το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκης και ο συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ μάς ενημέρωσαν με άρθρο τους στην εφημερίδα των α-σύντακτων, που λέει και ο φίλος μου ο Μάκης, ότι το «plan x» όχι μόνο υπήρχε αλλά καταρτίσθηκε με εντολή Τσίπρα, ο οποίος φυσικά και γνώριζε τι περιελάμβανε αφού ενημερωνόταν, και αφού στο τέλος το έλαβε και σε μορφή υπομνήματος –σε hard copy που λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο.

Δεδομένης της σιωπής της κυβέρνησης (κανονικό σιωπητήριο έχει επιβληθεί…), απευθύνθηκα σε έναν πρώην υπουργό, τον φίλο μου Παναγιώτη Λαφαζάνη, να πληροφορηθώ κάτι περισσότερο σχετικά με την ύπαρξη του σχεδίου.

Ποιο σχέδιο, μου λέει εκείνος. Πλάκα μού κάνεις; Εδώ δεν είχαμε σχέδιο για το πώς θα πορευτούμε από τη μια μέρα στην άλλη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θά ‘χαμε και «plan b», «plan x» και κουραφέξαλα;

–Μα αφού ο Βαρουφάκης αλλά και ο Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζουν ότι τους είχε δώσει εντολή ο Τσίπρας να το καταρτίσουν…

Ρε φίλε, πιο φανατικός από τον Βαρουφάκη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν υπήρχε. Θα έκανε σχέδια για το πώς θα βγούμε από το ευρώ και θα πάμε στη δραχμή; Δεν υπάρχουν αυτά…

Μου είπε επίσης ότι και ο Τσίπρας ήταν πάντα φανατικά υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, και πως αυτός που έλεγε «κάντε κάτι να ξέρουμε τι κάνουμε σε ώρα ανάγκης» ήταν ο ίδιος.

Αλλά το θέμα παραμένει…

Ληγμένων συνέχεια

Με ένα δελτίο Τύπου και ένα… εξώδικο (στη «γραμμή» Παππά…) μου απάντησε η Διοίκηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ για τα… ληγμένα αντιφυματικά εμβόλια. Το υπογράφει καθηγητής ονόματι Βασίλης Τσίκαρης (περί του οποίου θα αναφερθώ διεξοδικά αύριο, πρώτα ο Θεός, οπότε και θα φανεί γιατί μου έστειλε –και αυτός… –εξώδικο).

Μου γράφει λοιπόν ότι το δημοσίευμα «αναφέρεται με απαξιωτικό και δυσφημιστικό τρόπο για το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ευαίσθητα θέματα δημόσιας υγείας. Το δημοσίευμα, μπροστά στο κυνήγι των εντυπώσεων της δημοσιότητας και της αντιπολιτευτικής μανίας, δεν διστάζει χρησιμοποιώντας ανυπόστατα στοιχεία και χωρίς καμιά διασταύρωσή τους, να προσβάλει το κύρος ενός Ιδρύματος που με συνέπεια και έξω από τα φώτα της δημοσιότητας έχει μια ανεκτίμητη διαχρονική προσφορά στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Μας αφήνουν αδιάφορους οι σκοπιμότητες του εν λόγω δημοσιεύματος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας δεν είναι αυτό που αναδεικνύεται από το εν λόγω δημοσίευμα γιατί σε αντίθετη περίπτωση δυστυχώς, το μέλλον αυτού του τόπου προδιαγράφεται δυσοίωνο»!

Αφήνω κατά μέρος τις περί δημοσιογραφίας απόψεις τού περί ου ο λόγος καθηγητή, διότι με αφήνουν παγερά αδιάφορο και περνάω στην ουσία. Τα κατά τον καθηγητή «ανυπόστατα στοιχεία» είναι ο χρόνος λήξης των εμβολίων (ενάμιση μήνα μετά την παραλαβή –υπόθεση για εισαγγελέα, δηλαδή), η παραγγελία τους σε εταιρεία στη Δανία, η μη διάθεσή τους (διατέθηκαν 4.000 εμβόλια και έμειναν για πέταμα 36.000). Αλλά φευ, αυτά τα στοιχεία είναι αδιάψευστα!

Ο κύριος καθηγητής διατείνεται ότι «Το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ακολουθώντας μια συνετή πολιτική και πρακτική κατάφερε να μην υπάρχει μέχρι σήμερα έλλειψη του εμβολίου στη χώρα», αλλά νομίζω ότι με έχει μπερδέψει με εκείνον στον οποίο δίνει εξετάσεις…

Εγώ ξέρω αυτό που όλοι γνωρίζουν ότι υπήρχε και υπάρχει έλλειψη αντιφυματικού εμβολίου. Σήμερα δε δεν υπάρχει ούτε ένα!

Και συνεχίζει: είναι ψέμα ότι η προμήθεια των εμβολίων έγινε χωρίς διαγωνισμό. «Η προμήθεια του εμβολίου έγινε στο πλαίσιο της διετούς Συμφωνίας-Πλαίσιο (23.7.2014) που υπογράφηκε ύστερα από τον υπ’ αριθ. 06/2014 Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό (ΑΔΑ: ΒΙΗΝ46ΨΧ6Τ-5ΚΩ). Η συμφωνία αυτή υλοποιείται μέσω εκτελεστικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας-πλαίσιο έγινε και η προμήθεια των 4.000 φιαλιδίων των 10 δόσεων το καθένα του εμβολίου».

Ως δημοσιογράφος που διασταυρώνει τα στοιχεία, γνωρίζω το έγγραφο που είναι δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο με ΑΔΑ: 6ΒΨΜ46ΨΧ6Τ-ΞΧΚ. Γι’ αυτό και ουδόλως υπαινίχθην ότι ήταν μεμπτή η συμφωνία με τη δανέζικη εταιρεία. Ομως ο καθηγητής είναι πονηρούλης. Γιατί εκείνο το οποίο εγώ είπα είναι ότι με δεδομένη την έλλειψη του BCG δεν απευθύνθηκε και αλλού προκειμένου να εξασφαλίσει εμβόλια, αλλά προτίμησε να πάρει μια παρτίδα η οποία όχι μόνο έληγε σε ενάμιση μήνα, αλλά (δεν ξέρω αν το ξέρει…) τα εμβόλιά της δεν είχαν άδεια κυκλοφορίας για την Ευρώπη διότι επρόκειτο να διατεθούν στη Σαουδική Αραβία!!!

Ελπίζω να «τσέκαρε» ότι ήταν εντός των προδιαγραφών που απαιτούνται από την ΕΕ…

Κατά τον πρόεδρο του Παστέρ, επίσης «η συμφωνία της προμήθειάς τους έγινε με τον όρο ότι όσα δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι τη λήξη τους η εταιρεία αναλάμβανε την υποχρέωση να τα παραλάβει και να τα αντικαταστήσει με νέα παρτίδα μεγαλύτερης διάρκειας (…) Ηδη σήμερα, ύστερα από τις έγκαιρες ενέργειες του Παστέρ τα εμβόλια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν παραληφθεί από την εταιρεία και έχει εκδοθεί σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο».

Οσο και αν προσπάθησα από τους ανθρώπους μου στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΦ κ.λπ., τέτοια συμφωνία γραπτή δεν γνώριζαν να υπάρχει. Αν την έχει, ας κάνει τον κόπο να μας τη στείλει –τώρα που ανοίξαμε παρτίδες μέσω… εξωδίκων. Αναμένω επίσης έγγραφο ότι πρόκειται να παραληφθούν εντός του έτους νέα εμβόλια.

Και φτάνουμε τώρα στο δικό μου… φάουλ, το πόσο κόστισαν τα εμβόλια. Γράφει ο καθηγητής: «Ο ισχυρισμός για μισό εκατομμύριο ζεστά ευρώ που προβάλλει ο κ. Παπαχρήστου για τη δημιουργία εντυπώσεων σκανδάλου είναι ΨΕΜΑ. Το κόστος των 4.000 φιαλιδίων ανέρχεται μόλις στα 36.379,20 ευρώ».

Εχει δίκιο. Οντως τόσο κόστισαν. Το λάθος οφείλεται –απολογούμαι τώρα –σε δυο υπουργικές αποφάσεις που είχα στα χέρια μου, μια του υπουργού Ξανθού ΑΔΑ: 7606465ΦΥΟ-ΟΥΔ της 25ης Ιανουαρίου 2016 που πιστώνει το Παστέρ για την αγορά εμβολίων με μισό εκατομμύριο ευρώ, και μια παλαιότερη, του τότε υπουργού Υγείας Κουρουμπλή με κωδικό ΑΔΑ: 7ΒΘΨ465ΦΥΟ-ΛΣΑ, που επιχορηγεί με το ίδιο ποσό, 500.000 ευρώ, για την αγορά επίσης αντιφυματικών εμβολίων.

Τέλος, αναφέρει ότι «Ο ισχυρισμός (ο δικός μου) ότι τα άχρηστα εμβόλια παραμένουν στους διαδρόμους του Παστέρ στοχεύει στο να δυσφημίσει το Ιδρυμα και να πλήξει το κύρος του στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας».

Δεν ξέρω αν μετά το δημοσίευμα άλλαξαν θέση στα εμβόλια, όμως γνωρίζω ότι η αποθήκευση φαρμάκων απαιτεί ειδικούς χώρους και ειδική άδεια. Αν την έχει, ας μας τη στείλει και αυτή ο απειλών κύριος καθηγητής…