«Θεραπευτικό» και μόνο σκοπό έχει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας (το ακαταμάχητο δίδυμο Φίλης – Σία Αναγνωστοπούλου) να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για όσους κατέχουν πλαστά πτυχία σπουδών από ΤΕΕ. Τουλάχιστον αυτό μου είπε χθες το βράδυ ο υπουργός Φίλης, ο οποίος με ενημέρωσε για το τι ακριβώς αφορά αυτή η απόφαση που, όσο να πεις, έναν σάλο τον έχει ξεσηκώσει: Είναι δυνατόν να τον πιάνεις τον άλλον με πλαστό πτυχίο και μετά να του δίνεις τη δυνατότητα να το «νομιμοποιήσει» δι’ εξετάσεων αντί να τον στείλεις κατευθείαν σπίτι του και στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω;

«Δεν είναι έτσι το θέμα» μού απάντησε ο υπουργός Φίλης, φίλος μου. «Βρέθηκαν οι άνθρωποι να κατέχουν πτυχία από ΤΕΕ των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν λαμόγια. Που δεν είχαν καμία πιστοποίηση από πουθενά και παρ’ όλα αυτά λειτουργούσαν. Τι έπρεπε να κάνουμε λοιπόν για μια ιστορία η οποία σέρνεται δέκα χρόνια τώρα;».

Η ιστορία που «σέρνεται δέκα χρόνια τώρα», σημειώνω εγώ, γίνεται προσπάθεια να λυθεί με βάση μια διάταξη νόμου που είχε ψηφίσει η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου το 2007 ως υπουργός Παιδείας. Δεν μπορώ να ξέρω αν όντως ταιριάζει η διάταξη αυτή με το πακέτο «πλαστοί τίτλοι σπουδών». Γνωρίζω όμως δύο πράγματα:

1. Κατά τον υπουργό Φίλη, οι «ενδιαφερόμενοι» δεν είναι περισσότεροι από 1.000.

2. Κατά μία πηγή μου, όλο αυτό προκλήθηκε τελευταία, όταν διαπιστώθηκε ότι ένα ιδιωτικό ΤΕΕ με έδρα την Αρτα μοίραζε πτυχία σε όποιον έκοβε βόλτες στην οδό Σκουφά της πόλης, αρκεί να διέθετε το απαραίτητο «μπικικίνι», «μαρούλι», «ψιλό», «μπαγιόκο» που λέει και η διαφήμιση.

Τόσο απλά. Αλλά όταν ρώτησα τον φίλο Φίλη, «συγγνώμη, να το καταλάβω αν κάποιος πέφτει θύμα μιας τέτοιας απάτης. Ομως εκείνος που εν γνώσει του εξαγοράζει τελικά το πλαστό πτυχίο, γιατί να επιβραβεύεται με τη δυνατότητα να ξαναδώσει εξετάσεις και να νομιμοποιήσει τον πλαστό τίτλο σπουδών του;», πρέπει να πω ότι με παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Η οποία φυσικά δεν λέει τίποτε επ’ αυτού…

Κάντε κάτι

Μια που τον είχα τον φίλο Φίλη στη γραμμή, είπα να τον ρωτήσω για τη σοκαριστική φωτογραφία που ποστάρισε χθες στο twitter o αντιπρόεδρος Αδωνις (Γεωργιάδης): δείχνει μια απλωμένη… μπουγάδα στον αύλειο χώρο του Πολυτεχνείου.

Πού είναι το σοκ στη φωτογραφία; με ρώτησε.

–Στην μπουγάδα εντός του Πολυτεχνείου που έχουν απλώσει πρόσφυγες, μετανάστες και δεν ξέρω τι άλλο.

Αν σοκάρεται έτσι ο Αδωνις, τότε να του στείλω καμία αντίστοιχη φωτογραφία της Βουλής από την περίοδο 1925-1929, όταν είχαν εγκαταστήσει εκεί μικρασιάτες πρόσφυγες…

Πέρα από αυτό όμως, αν ο υπουργός Φιλης θέλει πραγματικά να κάνει κάτι με το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το επιχειρήσει. Οχι μόνο διότι αλληλέγγυοι έχουν μεταφέρει εκεί αριθμό μεταναστών και προσφύγων και το έχουν μετατρέψει αυθαίρετα σε καταυλισμό, αλλά και γιατί επιτέλους πρέπει με κάποιον τρόπο αυτό το συγκρότημα να αξιοποιηθεί.

Η εικόνα των άδειων κτιρίων, με εξαίρεση τα γραφεία ορισμένων καθηγητών της Αρχιτεκτονικής που αρνούνται να τα παραδώσουν και να μεταφερθούν στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου διότι πού να τρέχουν τώρα εκεί πέρα, νομίζω ότι πρέπει να λάβει τέλος.

Ας το δώσουν στο παρακείμενο Αρχαιολογικό Μουσείο που ασφυκτιά. Ή στον Δήμο της Αθήνας. Αλλά ας κάνουν κάτι πάντως να σταματήσει αυτό το χάλι…

Ποιοι νενικήκαμεν;

Αν πιστέψει κανείς την κυβέρνηση για τα όσα έγιναν στο Eurogroup της Τρίτης, λογικά από σήμερα και για ένα τριήμερο θα έχουμε γενικό σημαιοστολισμό της πόλης, με τις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων να διέρχονται από τις κεντρικές οδούς και να παιανίζουν πανηγυρικά για τη μεγάλη επιτυχία. Λογικά επίσης θα έχουμε κάθε πρωινό 21 κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό και 3 με τη λήξη κάθε ημέρας. Θα έχουμε –φαντάζομαι –αυθόρμητη παρέλαση των μαζών μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου και άλλα τινά τα οποία θα υπογραμμίσουν το μέγεθος (μετράει το μέγεθος, μην ακούτε τίποτε οι άνδρες αναγνώστες, παραμύθι είναι οτιδήποτε άλλο…) της εθνικής επιτυχίας.

Αλλά είναι έτσι; Εγώ με έναν αμερόληπτο και αντικειμενικό τρίτο που συνομίλησα χθες (δεν θα αποκαλύψω το όνομά του –θα πω μόνο ότι είναι σοβαρός καθηγητής Οικονομικών και έχει διατελέσει και υπουργός), μου εξήγησε ότι «η απόφαση δεν είναι για πανηγυρισμούς. Απλώς με αυτή απομακρύνεται η βαριά αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Η δόση, ας πούμε, των 7,5 δισ. είναι για να μην προκύψει η παραμικρή αμφιβολία για το αν έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας του Ιουλίου».

–Δηλαδή, μας έδωσαν μέρος της δόσης για να πληρωθούν οι ίδιοι, αν καταλαβαίνω σωστά.

Ακριβώς αυτό. Επειδή η ευρωζώνη, ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και τα όσα έγιναν στην Αυστρία πρόσφατα, δεν άντεχε να έχει και την Ελλάδα σε νέο γύρο κρίσης.

Να το πούμε και της Γεροβασίλη που χρειάστηκε 15 ώρες να μας ανακοινώσει το «νενικήκαμεν» στο Eurogroup, απλώς μωρέ φταίει η διαπλοκή που δεν το κατάλαβε ακόμη ο λαός…

Αστείο

Η διαπλοκή και η Δεξιά, πρέπει να σημειώσω! Επτά η ώρα χθες το απόγευμα και ενώ βοούσε ο τόπος ότι η προχθεσινή απόφαση των δανειστών δεν ήταν παρά άλλη μια νίκη του Σόιμπλε και των σκληρών της ευρωζώνης, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μας ενημέρωνε για την «αποτυχία της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας»!..

Δεν ξέρω ποιος είχε την έμπνευση για το σχετικό επίτευγμα (παιδιά, για επίτευγμα πρόκειται, δεν το συζητάω), αλλά όποιος και να ήταν έκανε διάνα ο μπαγάσας. Σκάσαμε στα γέλια, ειδικά με το τέλος της ανακοίνωσης, όπου η ΝΔ κατηγορείται για… ασυμφωνία με την αλήθεια.

Πώς το λέει η λαϊκή σοφία για κάτι τέτοιες περιπτώσεις; Α, ναι, «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Οι τύποι μάς έχουν φλομώσει στο ψέμα ενάμιση χρόνο τώρα και κατηγορούν τους άλλους για ψεύτες…

Τι μας έλειπε…

Και μέσα στον γενικό χαμό, να ‘σου και το τρελό αγόρι Βαρουφάκης να σχολιάζει την απόφαση του Eurogroup ότι πρόκειται (έγραψε στο twitter) για «Νέα ώθηση αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας – ύφεσης και το χρέος στις καλένδες –Αλλο ένα Eurogroup που βαθαίνει την κρίση»!

Ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό, τι καλά που ήμασταν, όταν διαπραγματευόταν (ο Θεός να την κάνει διαπραγμάτευση δηλαδή) ο ίδιος, με αποτέλεσμα να μας κοστίσει το έργο κάπου 90 δισ. και 45 δισ. εκτός τραπεζών. Ε, αυτός ο τύπος κάνει τώρα κριτική.

Αλλο ένα έργο ΣΥΡΙΖΑ…

Ηταν όλοι εκεί

«Αι γενεαί πάσαι…» (κάνω θρησκευτική εισαγωγή επειδή γνωρίζω πόσο παθιασμένος είναι με αυτά) στην παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου Βαγγέλη (Βενιζέλου) χθες το απόγευμα στο θέατρο Αλίκη. Πολύ ΠΑΣΟΚ (πρόεδρος Φώφη, Λοβέρδος, Φλωρίδης, Χρυσοχοΐδης, αρκετοί βουλευτές), ΔΗΜΑΡ (Θεοχαρόπουλος), πολύ Ποτάμι (Λυκούδης, Ψαριανός, Μάρκου, Αμυράς), ΝουΔού επίσης (Βαρβιτσιώτης πατήρ, τα σέβη μου πρόεδρε, και υιός Μιλτιάδης, Σταϊκούρας, Βασίλης Οικονόμου), ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, και από το οικονομικό aparat της χώρας Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης (εξαιρετικός προχθές στον Σκάι), Προβόπουλος.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, αν και κατά τη γνώμη μου ο τίτλος του θα έπρεπε να είναι «Είμαι ΠΑΝΤΑ εδώ»!