Με άρθρο του στα «ΝΕΑ» (13/2/2016), ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης αναρωτιόταν μήπως θα έπρεπε να στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης για εθνικούς λόγους. Στο άρθρο του, μεταξύ άλλων, απάντησε και η Αθηνά Δρέττα, στην οποία σήμερα ο καθηγητής Μουζέλης ανταπαντά:

Η Αθηνά Δρέττα σε πρόσφατο άρθρο της («ΤΑ ΝΕΑ», 18/2/2016) διαφωνεί σε ένα δικό μου κείμενο («ΤΑ ΝΕΑ», 13/2/2016) στο οποίο υποστηρίζω πως πρέπει, μέχρι τουλάχιστον να ξεπεράσουμε τον κάβο της αξιολόγησης, να δούμε λιγότερο το κομματικό και περισσότερο το εθνικό συμφέρον. Αυτό απαιτεί τη στήριξη της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.

Συμφωνώ με τα περισσότερα σημεία της κριτικής της Αθηνάς Δρέττας εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. Ομως πιστεύω πως αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία ούτε ξανά εκλογές ούτε μια κυβέρνηση «εθνικής ανασυγκρότησης από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου» μπορούν να μας βγάλουν από το τωρινό αδιέξοδο. Και η λύση των εκλογών και αυτή της κυβέρνησης εθνικής ανασυγκρότησης για να υλοποιηθούν απαιτούν σημαντικό χρόνο. Αυτό είναι προφανές σε ό,τι αφορά όχι μόνο την πρώτη αλλά και τη δεύτερη λύση. Η τελευταία, πέρα από άλλες δυσκολίες (π.χ. η διαχρονική αδυναμία συνεννόησης μεταξύ κομμάτων στη χώρα μας), απαιτεί μεγάλο διάστημα διαπραγμάτευσης και αποτελεσματικής λειτουργίας μιας νέας κυβέρνησης. Αυτού του είδους η χρονική άνεση απλά δεν υπάρχει. Η αξιολόγηση, για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έρχονται, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει η κυβέρνηση να λύσει εδώ και τώρα και όχι σε μήνες.

Οσο για τον σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό μου, πιστεύω εδώ και πολλά χρόνια στη σοσιαλδημοκρατία και στη δυνατότητα αναζωογόνησής της. Συμφωνώ απόλυτα με την Αθηνά Δρέττα στην ανάγκη δημιουργίας ενός συμπαγούς σοσιαλδημοκρατικού πόλου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στην LSE