Το ότι η Πόρτο πούλησε έναν ποδοσφαιριστή περίπου οκτώ φορές πιο ακριβά από όσο τον αγόρασε τρία καλοκαίρια πριν δεν αποτελεί πλέον είδηση. Σύμφωνα με το πάντοτε έγκυρο και ενημερωμένο σε μεταγραφικής και οικονομικής φύσεως θέματα transfermakt.com, οι Δράκοι θα εισπράξουν 50 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του διεθνούς γάλλου στόπερ Ελιακίμ Μανγκαλά στη Μάντσεστερ Σίτι. Τον είχε αποκτήσει καταβάλλοντας μόλις 6,5 εκατ. ευρώ στη Σταντάρ Λιέγης τον Ιούνιο του 2011. Τον πήρε 20 ετών, τον εξέλιξε σε έναν από τους κορυφαίους εν ενεργεία κεντρικούς αμυντικούς στην Ευρώπη και σήμερα απολαμβάνει το τεράστιο κέρδος της. Παλιά της τέχνη κόσκινο, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς πόσες τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο ενεργητικό της τα τελευταία χρόνια. Από τον Ρανταμέλ Φαλκάο, τον οποίο αγόρασε αντί 4 εκατ. ευρώ από τη Ρίβερ Πλέιτ και τον παραχώρησε στην Ατλέτικο Μαδρίτης έχοντας καρπωθεί 47 εκατ., έως τον Χουλκ που εντόπισε στην Κίνα(!) και της κόστισε μόλις 5,5 εκατ. ευρώ για να μεταπωληθεί στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης αντί 60 εκατ. ευρώ!

Ανάλογες μεταγραφικές ιστορίες που αφορούν την Πόρτο μετριούνται σε περισσότερες από 15 τα τελευταία 12 χρόνια και η εξήγηση κρύβεται πίσω από δύο λέξεις: ιδανικό σκάουτινγκ! Αυτό που οι Δράκοι έχουν αναγάγει σε επιστήμη έχοντας οργανώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο αποτελούμενο από το 250 scouts. Αυτό που για τις ελληνικές ομάδες, μηδεμιάς εξαιρουμένης, παραμένει έννοια δυσνόητη, απρόσιτη, έως και ταμπού!

Οταν ο τέως τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Νίκος Λυμπερόπουλος ανέλυσε στους πρώην συνεργάτες του και διοικούντες την ποδοσφαιρική Ενωση την αναγκαιότητα για την άμεση οργάνωση της ομάδας εκτός των συνόρων και σε διεθνές επίπεδο με σκοπό να αλιεύσει ποδοσφαιρικά ταλέντα σε νεαρή ηλικία και προσδοκώντας στη μεταπώλησή τους, δεν έγινε κατανοητός. Και αυτή είναι η συνήθης ρηχή αντιμετώπιση των εγχώριων συλλόγων σε κάτι που απαιτεί χρήμα για να οργανωθεί σωστά και κατά συνέπεια τρομάζει.