Σύμφωνα με τη χθεσινή ηλεκτρονική έκδοση των «ΝΕΩΝ», μετά την ανακοίνωση της Eurostat για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας το 2013 η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού ανακοίνωσε τα εξής. Πρώτον: «Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού της Eurostat έφθασε τα 3,4 δισ. ευρώ». Δεύτερον: «Από το ποσό αυτό το 70%, δηλαδή 1,050 δισ. ευρώ, θα δοθεί για το κοινωνικό μέρισμα και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%».

Πράγματι, χθες έκλεισε ένας κύκλος συζητήσεων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του περασμένου έτους, οι οποίες πήγαν καλά αλλά απέχουν πολύ από τον τελικό στόχο και την έξοδο από την κρίση, ειδικά σε ό,τι αφορά το χρέος. Επιπλέον, η ίδια ανακοίνωση κάθε άλλο παρά δικαιολογεί τις λανθασμένες εντυπώσεις που συνεχίζει να δημιουργεί η κυβέρνηση.

Ο ισχυρισμός ότι διανέμεται μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 είναι τουλάχιστον ανακριβής. Κανένα πλεόνασμα δεν διανέμεται, γιατί δεν υπήρξε. Ο προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με έλλειμμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα απλώς κατέστησε μικρότερο τον δανεισμό για να πληρωθούν οι τόκοι του έτους, το οποίο κατά τα λοιπά έκλεισε με μείον στο ταμείο.

Να το πούμε πιο απλά; Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 δεν μεταφέρεται στο 2014, ώστε να διανέμεται. Συμψηφίζεται με τους οφειλόμενους ετήσιους τόκους. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν κονδύλια από το 2013 που χρησιμοποιούνται το 2014. Ο ισχυρισμός «είχαμε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος και με αυτό καλύπτουμε ανάγκες του τρέχοντος» είναι προεκλογικό τρικ.

Τα κονδύλια –λιγότερα τελικά από το 1,85 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση ως παροχές και κάλυψη άλλων αναγκών –είναι χρήματα που θα δανειστεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσει το χρέος. Οπως θα μεγαλώσει και το έλλειμμα του 2014, γιατί θα τα εγγράψει ως δαπάνες στον τρέχοντα προϋπολογισμό –ο οποίος προβλέπεται επίσης ελλειμματικός και δεν περιλαμβάνει αυτά τα κονδύλια.

Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα . Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρκεστεί σε αυτά και να τα πιστωθεί ευλόγως, λέγοντας την αλήθεια. Από μόνο του το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σημαντικό επίτευγμα στην πορεία εξόδου από την κρίση. Οπως είχε πει ο αμερικανός συγγραφέας Τομ Κλάνσι (1947-2013), «μη χαραμίζεις ένα ψέμα όταν η αλήθεια είναι αρκετή».