Κουρδιστά αυγά, περίεργα τέρατα, πάρκα που αλλάζουν τόπο, μπάλες που ταξιδεύουν, παράξενα μαθήματα μουσικής είναι μερικά από τα θέματα που ανοίγουν τα παράθυρα της παιδικής φαντασίας και διεκδικούν τα χαμογέλα των μικρών μαθητών, καθώς καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν πια καμιά δυσκολία να διαβάσουν. Βιβλία για την πρώτη ανάγνωση γραμμένα με ευαισθησία και χιούμορ, με έμπνευση και τρυφερότητα αναζητούν μικρούς αναγνώστες…


Μαρία Φωτακέλλη

ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ

Εικον. Ναταλία Καπατσούλια Ακρίτας

Την ιστορία μιας «στριμμένης» γυναίκας που δεν αγαπούσε κανέναν πέρα από τον εαυτό της αφηγείται το βιβλίο. Η «στριμμένη» δεν είχε κάνει ποτέ και σε κανέναν καλό, εκτός από το να δώσει ένα μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι από τον κήπο της σε έναν πεινασμένο περαστικό ζητιάνο. Όμως, αυτό το κρεμμυδάκι ήταν αρκετό για να καταλάβει, έστω καθυστερημένα, τι αξίζει και τι δεν αξίζει στην ανθρώπινη ζωή. Μια όμορφη παραβολική ιστορία από το έργο του Φ. Ντοστογιέφσκι, κατάλληλα διασκευασμένη για μικρά παιδιά. Οι αξίες της προσφοράς, της ανθρωπιάς και της συγγνώμης διατρέχουν την ιστορία και δίνονται στα παιδιά με τρόπο απλό και κατανοητό.

Οι δραστηριό- τητες που περιλαμβάνονται στο τέλος του βιβλίου, βασίζονται στο κείμενο και αποτελούν παιχνίδια σκέψης για το παιδί.

Αντώνης Παπαθεοδούλου ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΠΑΡΚΟ

Εικον. Γιώργος Σγουρός Πατάκης

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Εκτός από το να βάζεις την οδοντόκρεμα πίσω στο σωληνάριο» λέει ο αφηγητής της ιστορίας, επαναλαμβάνοντας τη ρήση που του έμαθε ο παππούς του. Και αφού τίποτα δεν είναι αδύνατο… όλα είναι δυνατά. Μέχρι και η δημιουργία ενός πλανόδιου πάρκου. Ενός όμορφου καταπράσινου πάρκου που μεταφέρεται από γειτονιά σε γειτονιά, ανάλογα με τις επιθυμίες των παιδιών που το δημιούργησαν. Πέρα από το οικολογι- κό μήνυμα του βιβλίου, οι μικροί αναγνώστες διαπιστώνουν τις δυνατότητες που έχουν όταν, αφήνοντας την πόρτα της φαντασίας τους ανοιχτή, αποφασίσουν να αναλάβουν δράση. Οι όμορφες ζωγραφιές δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο βιβλίο, κάνοντας ακόμη ελκυστικότερη την ιστορία.

Σωτηρούλα Καλιοντζοπούλου ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΥΡΜΑΔΙΕΣ

Εικον. Λήδα Τσουχνικά Παπαδόπουλος

Ο Μάι κα η Μου παντρεύονται και τα ζώα πηγαίνουν στον γάμο τους. Όμως ποιοι είναι οι Μάι και ο Μου και πώς τα ζώα καταφέρνουν να φτάσουν στον γάμο; Τις απαντήσεις μας δίνει η ιστορία του Δάσους με τις Χουρμαδιές. Μια όμορφη περιπέτεια από τον κόσμο των ζώων, γραμμένη με φαντασία και καλό χιούμορ, που κρατά αμείωτη την προσοχή και το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Πτήσεις Junior και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-9 χρόνων.

Μαρία Ρουσάκη

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΣ ΤΟ ΤΕΡΑΤΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ Εικον. Έκτορας Αποστολόπουλος Πατάκης

Οδηγίες για την περιποίηση ενός μικρού τέρατος σε έξι βήματα περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ενός γλυκύτατου- όπως το αποδίδουν οι εικόνες- τέρατος που μπορεί να κρύβεται κάτω από κάθε παιδικό κρεβάτι. Γραμμένη με ευαισθησία και χιούμορ, η ιστορία διασκεδάζει τα παιδιά, καλλιεργεί τη φαντασία τους, ενώ πολύ έμμεσα και τρυφερά προσεγγίζει το ζήτημα των παιδικών φόβων. Το βιβλίο που περιέχει και δημιουργικές δραστηριότητες με αφορμή το περιεχόμενο της ιστορίας, ανήκει στο τρίτο επίπεδο της σειράς «Χωρίς Σωσίβιο», δηλαδή διαβάζεται χωρίς δυσκολία από μαθητές Α΄ και Β΄ Δημοτικού.

Άντι Έλις

ΕΝΑ ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΙΚΟ ΣΚΥΛΑΚΙ Μτφ Αγγελική Μόσχου Ψυχογιός

Οι φόβοι ενός μικρού σκύλου και οι φόβοι των μικρών παιδιών είναι το πλαίσιο εντός του οποίο χτίζεται η ιστορία και αυτού του βιβλίου. Ο Ορφέας είναι ένα φοβητσιάρικο σκυλάκι που φοβάται τις αράχνες, τις σφήκες, τους μπαμπούλες και πολλά ακόμα. Ο Ορφέας δεν θέλει άλλο να φοβάται, θέλει να γίνει ένας ατρόμητος και ηρωικός σκύλος. Αποφασίζει λοιπόν να προσπαθήσει.

Θα τα καταφέρει και πόσο εύκολο είναι αυτό; Μια χαριτωμένη ιστορία με απλή γλώσσα και όμορφες ζωγραφιές, την οποία εύκολα θα διαβάσουν και δύσκολα θα ξεχάσουν οι μικροί αναγνώστες.

Δέσποινα ΜπογδάνηΣουγιούλ ΜΟΥΣΙΚΑΤ- ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ

Εικον. Κατερίνα Χαδουλού Μίνωας

Μια πολύ τρυφερή ιστορία για να ξεπεράσουν τα παιδιά τον φόβο για τη μουσική και τους/τις δασκάλους/-ες της μουσικής έγραψε η Δέσποινα Μπογδάνη Σουγιούλ, δασκάλα μουσικής και η ίδια. Η Μούσικατ, η ηρωίδα της ιστορίας και δασκάλα μουσικής, έχει τη φήμη αλλόκοτης και αυστηρής δασκάλας, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν τα παιδιά τη γνωρίσουν πραγματικά. Η Μούσικατ θα γίνει, στο τέλος, αιτία για να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική.

Η ιστορία ανήκει στη σειρά «Μικροί Αναγνώστες» και απευθύνεται σε παιδιά από επτά χρόνων και πάνω. Οι όμορφες εικόνες της Κατερίνας Χαδουλού ζωντανεύουν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του βιβλίου. Μαρία Τσόγκα ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

Εικον. Κατερίνα Χαδουλού Πατάκης

Το ταξίδι του Αμέρ, παιδιού μιας οικογέ νειας μεταναστών, περιγράφεται με περισσή ευαισθησία στις σελίδες του βιβλίου. Αφηγητής της ιστορίας είναι μια μπάλα, η αγαπημένη μπάλα του Αμέρ, που κάποια στιγμή στο ταξίδι της μετανάστευσης χάνει τον ιδιοκτήτη της. Ευτυχώς, ύστερα από διάφορες περιπέτειες, η τύχη τους βοηθά ξανασυναντηθούν. Η ιστορία της Μαρίας Τσόγκα σε συνδυασμό με τις ζωγραφιές της Κατερίνας Χαδουλού δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βιβλίο, που με φυσικό και ελκυστικό για τα παιδιά τρόπο καλλιεργεί τις αξίες της ενσυναίσθησης, του σεβασμού, της αμοιβαίας αποδοχής και της αρμονικής συνύπαρξης.

Τατιάνα Ζωγράφου

ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ (ΒΙΒΛΙΟ-CD)

Ζωγραφιές Χρήστος Κεχαγιόγλου Μελωδικό Καράβι

Ένα βιβλίο που συνοδεύεται από CD ή ένα CD που συνοδεύεται από βιβλίο; Όπως και να το δει κανείς πρόκειται για ένα εξαιρετικό CD με παιδικά τραγούδια και ένα παιδικό βιβλίο με τους στίχους των τραγουδιών και πανέμορφες ζωγραφιές. Ένα βιβλίο- CD που ήρθε σε όλους/ες εμάς που «δεν βιαζόμαστε να μεγαλώσουμε» να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω τους δουλειές όπως εκείνη της Λιλιπούπολης. Η Τατιάνα Ζωγράφου ως συνθέτρια έχει τη γνώση, το ταλέντο και την ευαισθησία να μας παρασύρει σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι. Συνταξιδιώτες της εξαιρετικοί στιχουργοί, άξιοι μουσικοί και ταλαντούχοι ερμηνευτές. Ακούστε το και διαβάστε το μια φορά, και θα δείτε ότι στη συνέχεια θα το επαναλάβετε πολλές φορές ακόμη.

Κώστας Μάγος

ΣΚΟΥΠΙΔΙΣΤΑΝ

Εικονογράφηση Σόλης Μπαρκής Πατάκης

Το Σκουπιδιστάν είναι μια πολιτεία γεμάτη σκουπίδια. Δρόμοι, πάρκα και πλατείες, αγορές, δάση και παραλίες πνίγονται στα σκουπίδια. Οι μεγάλοι δεν βγαίνουν πια καθόλου από τα σπίτια τους και οι μικροί δεν έχουν χώρο να παίξουν. Όλη η πολιτεία είναι μια τεράστια χωματερή που κάθε μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Παρ΄ όλο που το παραπάνω βιβλίο έχει κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες, οι εικόνες που περιγράφει δεν είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που πριν από μερικές μέρες αντικρύσαμε στις περισσότερες ελληνικές πόλεις. Το Σκουπιδιστάν βρίσκεται δίπλα μας, όπως δίπλα μας βρίσκεται και η λύση. Μια λύση που τελικά θα δώσουν τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια του Φυσηφοφού, του μοναδικού πολίτη στο Σκουπιδιστάν που ξέρει να «ακούει» τη φύση. Αυτός θα δώσει και το καινούργιο όνομα στην πολιτεία, όταν πια θα έχει λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών. Όμως, δεν θα σας αποκαλύψουμε το καινούργιο όνομα.

Σας αφήνουμε να το φανταστείτε! ● Ο Κώστας Μάγος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας