Για «δημοκρατικό έλλειμμα» κατηγορεί την Γερμανία μετά την άρνηση της στους τούρκους πολιτικούς αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία στο γερμανικό έδαφος για τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Χαγιατί Γιαζιτζί σε συνέντευξή του.

«Τρία εκατομμύρια τούρκοι πολίτες ζουν στη Γερμανία, από τους οποίους 1,5 εκατομμύριο έχουν δικαίωμα ψήφου. Είναι άραγε σωστό η Γερμανία να περιορίζει το δικαίωμά τους να ενημερωθούν πριν από την ψηφοφορία;», δήλωσε ο Χαγιατί Γιαζιτζί στη συνέντευξη αυτή στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Γερμανία και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, έκαναν γνωστό πως δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στο έδαφός τους ενόψει των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται επίσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και είναι υποψήφιος για να επανεκλεγεί, πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη συγκέντρωση στο Σαράγεβο, η οποία απευθυνόταν στην τουρκική διασπορά στην Ευρώπη.

«Δεν είναι παρά κακή δικαιολογία, όταν οι γερμανοί φίλοι μας μάς λένε ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών των συγκεντρώσεων», συνεχίζει ο δεύτερος στην ιεραρχία του AKP. «Γι’ αυτό πιστεύω πως στους γερμανούς φίλους μας υπάρχουν δημοκρατικά ελλείμματα», επιμένει.