Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει «περιοχές κρίσιμης σημασίας»

Σε πολιορκητικό κλοιό η Αφρίν από τον τουρκικό στρατό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2018 10:13 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13/03/2018 12:43 |
Σε πολιορκητικό κλοιό η Αφρίν από τον τουρκικό στρατό
Ο τουρκικός στρατός, μαζί με οι Σύρους αντάρτες συμμάχους του, πολιορκούν την πόλη Αφρίν, στην βόρεια Συρία, όπως και άλλα 90 χωριά και μια κοντινή πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο τουρκικός στρατός, ότι έχει περικυκλώσει την περιοχή αυτή.

Ο τουρκικός στρατός, μαζί με Σύρους αντάρτες συμμάχους του, πολιορκούν την πόλη Αφρίν, στην βόρεια Συρία, όπως και άλλα 90 χωριά και μια κοντινή πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο τουρκικός στρατός, ότι έχει περικυκλώσει την περιοχή αυτή.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν δήλωσε επίσης ότι η μόνη αρτηρία εξόδου από την περιοχή βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των τουρκικών πυρών, οπότε είναι αδιάβατη. Τώρα περίπου 700.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία, υπογράμμισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλους τους δρόμους στην Αφρίν, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα και η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αλλά είχε απορρίψει ως προπαγάνδα την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει την πόλη.

«Δεν υπάρχει δρόμος για να εισέλθει κανείς ελεύθερα στην Αφρίν. Όλοι οι δρόμοι αποτελούν στόχο τουρκικών βομβαρδισμών», είχε δηλώσει στο Reuters ο εκπρόσωπος της YPG Νούρι Μαχμούντ.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ότι η πόλη έχει περικυκλωθεί, ο Μαχμούντ απάντησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ και καιρό γύρω από την πόλη σε όλες τις κατευθύνσεις και ότι η Τουρκία διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για να ενισχύσει το ηθικό των δυνάμεών της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι έχει περικυκλώσει την πόλη Αφρίν και υπογράμμιζε την σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στην επιχείρησή του κατά των Κούρδων μαχητών κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας. Επίσης επισήμαινε ότι έχει καταλάβει "περιοχές κρίσιμης σημασίας" εκεί ήδη από την Δευτέρα.

Την ίδια ώρα ο Ρεντούρ Χελίλ, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας στην οποία κυριαρχεί η YPG, κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός στην Αφρίν.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία αυτή ως «απολύτως ψευδή». Η Τουρκία εξαπέλυσε την επιχείρησή της στην περιοχή αυτήν στη βορειοδυτική Συρία τον Ιανουάριο, έχοντας ως στόχο να εκδιώξει από εκεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Ο Χελίλ σημείωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική "αλλαγής" της δημογραφικής σύστασης της περιοχής. «Η τουρκική κυβέρνηση εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά της Αφρίν που έχει καταλάβει αφού έχει εκδιώξει από εκεί τους κατοίκους τους και διανέμει τα υπάρχοντα των ανθρώπων της Αφρίν στους νέους εποίκους», σημειώνει σε γραπτό του μήνυμα προς το Reuters.

Ωστόσο ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: «Ο ισχυρισμός ότι Άραβες και Τουρκμένοι εγκαθίστανται στην Αφρίν είναι απολύτως ψευδής (...) Μια μεταφορά πληθυσμού στην περιοχή για να αλλάξει η δημογραφική της σύσταση είναι κάτι που αποκλείεται».

Η Τουρκία θεωρεί την YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θεωρούν την YPG σημαντικό εταίρο στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην βόρεια Συρία. Ο Χελίλ σημείωσε τέλος ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη βόρεια Συρία "δημιουργεί το έδαφος για εθνοτικές συγκρούσεις και διαμάχες ανάμεσα στους Άραβες, τους Κούρδους και τους Τουρκμένους".

5
Σαλονικα
14/03/2018 12:54
Η Ελλάδα κοιτάει..μετα τους Κούρδους σειρά έχει η Θράκη η Κύπρος τα νησιά του Αιγαίου..η Ελλάδα κοιτάει και κάνει προσλήψεις κομματικού χαρακτήρα στο δημόσιο τομέα
Παπας
15/03/2018 15:44
Κοιμόμαστε όρθιοι και πληρώνουμε Συριζοδοχειο
Αντίοχος
14/03/2018 09:35
Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει το παραμύθι περί "Σύρων ανταρτών", και αυτοί να αποκαλούνται με αυτό που ακριβώς είναι, δηλαδή .....μισθοφόροι των ΗΠΑ από πολλές Αραβικές χώρες, και όχι μόνον.-
Μπάμπης Μπαμπίδης
13/03/2018 13:59
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
Σαλονικα
14/03/2018 08:11
Όπως ακριβώς εγινε στην Κύπρο μικρά Ασία Κωνσταντινούπολη ανατολική Θράκη Ίμβρο και Τένεδο