«Την Κυριακή δεν θα έχει στραμμένο το βλέμμα της μόνο η Γερμανία προς τη Βόννη, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όλοι οι σύνεδροι έχουν συνείδηση της ευθύνης τους», είπε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Ζeitung», παραπέμποντας στην ευρωπαϊκή διάσταση της ψηφοφορίας της Κυριακής, η οποία θα διεξαχθεί στο έκτακτο συνέδριο του κόμματός του στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) πρόσθεσε ότι «είναι υπερήφανος για τον σοβαρό και έντιμο τρόπο με τον οποίο έγινε η δύσκολη η συζήτηση (για το εάν θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Το SPD ήταν ανέκαθεν τότε ισχυρό όταν συζητούσε -εκπροσωπώντας ολόκληρη την κοινωνία- ζητήματα βασικής σημασίας», τόνισε ο κ. Σουλτς.

Αισιόδοξη η Μέρκελ

Αισιόδοξη εμφανίστηκε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, για το ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα εγκρίνει στο συνέδριό του την Κυριακή την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

«Θα αναμένουμε το συνέδριο του SPD και μετά ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενισχύσουν την ευρωζώνη, για παράδειγμα θα συμφωνήσουν για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ώστε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

Την ίδια στιγμή συνέντευξη του στην Handelsblatt ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε: «Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι με μια αδύναμη Ευρώπη χάνουμε τον αγώνα για τις αξίες και την επιρροή μας. Γι’ αυτό τάσσομαι υπέρ της μεταρρύθμισης και της προώθησης της Ευρώπης».

Η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κεντρικό θέμα μιας δυνητικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπσιμού, και ο κ. Γκάμπριελ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους προεδρίας Τραμπ, εξήγησε την προτίμησή του στο «Ναι» λίγο πριν από το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του για την ψήφιση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε τα εξής: «Υπενθυμίζω στους συντρόφους μου την τεταμένη διεθνή κατάσταση: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται συνεχώς από τη διεθνή συνεργασία και οι πολυμερείς συνεργασίες ηχούν παράδοξες. Οι απαιτήσεις των καιρών, λόγω του «Πρώτα η Αμερική» προέδρου, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια ικανή να λειτουργήσει Γερμανία σε συνεργασία με τη Γαλλία. Εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να καθορίσουμε τα συμφέροντά μας σαφέστερα και να τα υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Απλούστατα δεν επιθυμώ να είναι η Ευρώπη μόνο ένα μικρό ψάρι σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες» τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Α. Νάλες: Σκεφτείτε τις συνέπειες μη σχηματισμού κυβέρνησης

«Εκτιμώ ότι η πλειοψηφία της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα υπερψηφίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Εν τούτοις, παρακαλώ όλους στο κόμμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Παρακαλώ, σκεφτείτε τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η αποτυχία της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού!», είπε η Αντρέα Νάλες, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη «Welt».

«Εχουμε μόνο την επιλογή μεταξύ ενός μεγάλου συνασπισμού και των νέων εκλογών. Kαι πού θα βρισκόταν το SPD εάν γίνονταν νέες εκλογές; Οι νέες εκλογές συνδέονται με πολλούς κνδύνους και παρενέργειες. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πολιτικής θα κλονιζόταν συνολικά. Θα διεξήγαμε έναν προεκλογικό αγώνα ευρισκόμενοι σε άμυνα», πρόσθεσε η κ. Νάλες στην έκκλησή προς τη βάση του κόμματός της ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο έκτακτο συνέδριό του για την έγκριση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού.

Η κ. Νάλες πρόσθεσε επίσης ότι «ορισμένοι στο SPD πιστεύουν ότι μπορεί να ανανεωθεί μόνο στην αντιπολίτευση, πρόκειται όμως για πλάνη», ενώ τάχθηκε και κατά του περιορισμού της διάρκειας της θητείας της κ. Μέρκελ σε δύο χρόνια, την οποία πρότειναν στελέχη του κόμματος, ώστε να εξεταστεί η πορεία του έργου της κυβέρνησης και να εκτιμήσει τότε το SPD εάν θα συμμετάσχει περαιτέρω στην κυβέρνηση: «Εάν σχηματισθεί κυβέρνηση δεν θα γίνει υπό προθεσμίαν. Εχουμε συμφωνήσει τόσο πολλά, ώστε δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε εντός δύο ετών», όπως είπε.