Η χθεσινή επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες μπορεί να είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού η προηγούμενη φορά που ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ΕΕ ήταν πριν από 22 χρόνια, πλην όμως δεν απέδωσε αυτά που τουλάχιστον ήλπιζε το Ισραήλ. Και αυτό διότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ, παρά τις οποίες διαφωνίες τους, δεν έδειξαν χθες διατεθειμένα να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Κατά τον Νετανιάχου, βεβαίως, η κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατέστησε, όπως είπε, δυνατή την ειρήνη στη Μέση Ανατολή «επειδή αναγνώρισε πως η πραγματικότητα είναι η ουσία της ειρήνης, το θεμέλιο της ειρήνης».

«Εχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ» τόνισε.

«Πιστεύω ότι, αν και δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν, αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Πιστεύω ότι όλες, ή οι περισσότερες, ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα συνεργαστούν ενεργά μαζί μας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη» εκτίμησε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στενή σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών έχει βοηθήσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων, περιλαμβανομένων στην Ευρώπη, ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Ομως ακόμη και οι πλέον θερμοί υποστηρικτές του Ισραήλ στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τσεχία και η Ουγγαρία, εμφανίστηκαν χθες να απορρίπτουν τη λογική Νετανιάχου και υποστήριξαν πως η μονομερής αναγνώριση της πρωτεύουσας του Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τη βία και να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες για ειρήνη.

Οπως δήλωσε μάλιστα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών μετά το προχθεσινό πρόγευμα εργασίας ανάμεσα στον Νετανιάχου και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, «κανένας από τους Ευρωπαίους που συμμετείχαν σε αυτή την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση δεν εξέφρασε υποστήριξη στην απόφαση του Τραμπ» και σημείωσε πως με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, καμιά χώρα δεν είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να ανακοινώσει σχέδια για τη μεταφορά της πρεσβείας της.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οποιαδήποτε χώρα θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και σίγουρα δεν πιστεύω ότι θα το κάνει κάποια χώρα της ΕΕ» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. Λίγο αργότερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν σε ανακοίνωσή τους την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967 –περιλαμβανομένων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Οχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν –δεν βρίσκονται εντός των συνόρων του Ισραήλ. Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική διπλωματία υπογράμμισε την εκτίμηση που έχει ήδη διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει η λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ασφάλεια του Ισραήλ» ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Φεντερίκα Μογκερίνι

«Μόνη λύση, τα δύο ξεχωριστά κράτη»

«Η μόνη ρεαλιστική επίλυση στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης και στην Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και των δύο», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η θέση των χωρών – μελών της ΕΕ όσον αφορά την Ιερουσαλήμ είναι πάγια και «ενωμένη».

«Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη θα συνεχίσουν να σέβονται τη συναινετική συμφωνία για την Ιερουσαλήμ μέχρι να επιλυθεί το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών» ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε: «Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ βλέπουμε την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για ειρήνη με όλες τις πλευρές και με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους». Η Μογκερίνι ανέφερε εξάλλου ότι η ΕΕ θα εντείνει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες και θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον Ιανουάριο.