Μπορεί το Brexit να μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα στη Βρετανία, η τρομοκρατία ωστόσο υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την παρουσία της. «Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μία σοβαρή, πολυδιάστατη, ταχέως εξελισσόμενη και πρωτοφανούς φύσεως απειλή από την τρομοκρατία», προειδοποίησε προχθές η Σκότλαντ Γιαρντ. Συνολικά 22 ισλαμιστικές επιθέσεις έχουν αποτραπεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εννέα από αυτές τους τελευταίους εννέα μήνες, από τον περασμένο Μάρτιο, επεσήμανε ταυτόχρονα η υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, στο Κοινοβούλιο. Οι Βρετανοί έμαθαν χθες πως μία από αυτές αποσκοπούσε στη δολοφονία της Τερίζα Μέι -και μάλιστα εντός της πρωθυπουργικής κατοικίας, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Δύο νεαροί που συνελήφθησαν στις 28 Νοεμβρίου, ο 20χρονος Νααϊμούρ Ραχμάν, κάτοικος Βόρειου Λονδίνου και ο 21χρονος Μοχάμεντ Ακίμπ Ιμράν από το Μπέρμιγχαμ, προσήχθησαν χθες σε δικαστήριο του Ουέστμινστερ. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μαρκ Κάρολ, ο Ραχμάν σχεδίαζε να πυροδοτήσει εκρηκτικά στις πύλες της Ντάουνινγκ Στριτ. Μέσα στο χάος που θα ακολουθούσε, ήλπιζε να καταφέρει να φτάσει στο γραφείο της Τερίζα Μέι και να πραγματοποιήσει εκεί «μία δεύτερη επίθεση», χρησιμοποιώντας «ένα γιλέκο καμικάζι, σπρέι πιπεριού και ένα μαχαίρι». Σκοπός του ήταν «να επιτεθεί και να σκοτώσει». Για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών κατηγορείται και ο έτερος συλληφθείς, ο Μοχάμεντ Ακίμπ Ιμράν, που φέρεται να είχε ταξιδέψει στη Λιβύη ώστε να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΚΑΙ Η MI5. Την ανησυχία των βρετανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών εντείνει το ενδεχόμενο επιστροφής στη χώρα τζιχαντιστών του ISIS έπειτα από τις στρατιωτικές ήττες της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας, επεσήμανε προχθές η Αμπερ Ραντ, διεξάγουν επί του παρόντος περισσότερες από 500 έρευνες, που αφορούν συνολικά περισσότερα από 3.000 άτομα. Στο μικροσκόπιο όμως, μέσω εσωτερικών και ανεξάρτητων ελέγχων, έχουν μπει και οι ίδιες οι υπηρεσίες ασφαλείας έπειτα από το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία την περασμένη άνοιξη, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Στο Λονδίνο, τζιχαντιστές έπεσαν με οχήματα πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και τη γέφυρα του Λονδίνου, σκοτώνοντας πέντε και οκτώ ανθρώπους αντίστοιχα. Στο Μάντσεστερ, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 22 Μαΐου από την επίθεση αυτοκτονίας ενός 22χρονου Βρετανού λιβυκής καταγωγής, του Σαλμάν Αμπέντι, έξω από συναυλιακό χώρο. Ενας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που κλήθηκε από την Τερίζα Μέι να επανεκτιμήσει τις προσπάθειες εναντίον της τρομοκρατίας, ο Ντέιβιντ Αντερσον, επεσήμανε την Τρίτη στην επίσημη έκθεσή του πως η MI5 θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την επίθεση που μετέτρεψε μία συναυλία της αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε σε τραγωδία. Σύμφωνα με την «Guardian», ο Αντερσον διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εκ των προτέρων επιβαρυντικές πληροφορίες για τον Σαλμάν Αμπέντι, αλλά «η σημασία τους δεν εκτιμήθηκε εγκαίρως». Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επίθεσης, το όνομα του Αμπέντι είχε συμπεριληφθεί σε μία λίστα 20.000 ατόμων που θεωρήθηκε ότι «χρήζουν περαιτέρω έρευνας», αλλά η συνάντηση κατά την οποία θα συζητούνταν αυτές οι πιθανές απειλές είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου –μία εβδομάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις τους μήνες πριν από την επίθεση, η MI5 έλαβε πληροφορίες, τη σημασία των οποίων δεν εκτίμησε πλήρως εξαρχής», επεσήμανε ο Αντερσον: στην πραγματικότητα, οι υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονταν τότε τον Αμπέντι περισσότερο ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου παρά ως τρομοκράτη. Αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών, προσέθεσε ο βρετανός εμπειρογνώμονας, καλούνται συχνά να διαχειριστούν τεράστιο όγκο πληροφοριών και αναγκάζονται να παίρνουν εξαιρετικά περίπλοκες αποφάσεις σε «ατελείς» συνθήκες.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Σε δημοσκοπική μέγγενη λόγω Brexit

Ολοένα και πιο επικριτικοί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, και ταυτόχρονα ολοένα και πιο απαισιόδοξοι ως προς την έκβασή τους, εμφανίζονται οι Βρετανοί σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Το ποσοστό των Βρετανών που προσάπτουν κακούς χειρισμούς στην κυβέρνηση αυξήθηκε από 41% τον Φεβρουάριο σε 55% τον Ιούλιο και 61% τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η Βρετανία θα καταλήξει σε μία «κακή συμφωνία» με τις Βρυξέλλες αυξήθηκε από 37% τον Φεβρουάριο σε 44% τον Ιούλιο και σε 52% τον Οκτώβριο.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, αναγνώρισε χθες εντός του Κοινοβουλίου ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμα υπολογίσει επισήμως, ανά τομέα, τον αντίκτυπο που θα έχει το Brexit στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Ντέιβιντ Χάμοντ, ομολόγησε πως η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι ακριβώς θέλει από μία τελική συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit. Καμία από τις δύο αυτές πληροφορίες δεν αναμένεται να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών. Ούτε και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο γύρω από το καθεστώς των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία (πρωτίστως λόγω του DUP, του δεξιού προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερίζα Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο), λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.