«Πληρωμένα πληκτρολόγια» απειλούν την δημοκρατία σύμφωνα με έρευνα της Freedom House

Κυβερνητική προπαγάνδα μέσω social media

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2017 14:33 |
Κυβερνητική προπαγάνδα μέσω social media

Την πρακτική της παρακολούθησης των αντιπάλων τους μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ακολουθούν όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας, δημιουργώντας μία νέα σοβαρή απειλή εναντίον της δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Freedom House.

Σύμφωνα με μια έκθεση για την ελευθερία του Διαδικτύου που διεξήγαγε συγκεκριμένη οργάνωση σε συνολικά 65 χώρες, οι 30 χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 2017 για να παραποιήσουν πληροφορίες, έναντι 23 την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «Freedom on the Net» (Ελευθερία στο Διαδίκτυο), οι κυβερνήσεις αυτές χρησιμοποίησαν πληρωμένους σχολιαστές, τρολ ή bots (αυτόματους λογαριασμούς) ή ακόμη και ψεύτικους ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τακτικές αυτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης μέσω του Διαδικτύου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών σε τουλάχιστον 18 χώρες στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, περιλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Η χρήση πληρωμένων αρθρογράφων και πολιτικών bots για τη διάδοση της κυβερνητικής προπαγάνδας ξεκίνησε αρχικά από την Κίνα και τη Ρωσία, όμως τώρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο», εξήγησε ο Μάικλ Αμπράμοβιτς, πρόεδρος του Freedom House.

Σύμφωνα με τη Σάνια Κέλι, διευθύντρια του “Freedom on the Net”, συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί αυτή η δράση «και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με άλλες μορφές λογοκρισίας, όπως το μπλοκάρισμα κάποιων ιστότοπων».
Το 2017 αποτέλεσε την έβδομη συνεχόμενη χρονιά που περιορίστηκε η ελευθερία στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την οργάνωση.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κίνα βρέθηκε πρώτη στην κατάταξη με τις χώρες που εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο εξαιτίας της ενίσχυσης της λογοκρισίας και της μάχης της κατά της ανωνυμίας στο ίντερνετ αλλά και της φυλάκισης αντιφρονούντων που εξέφρασαν τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο.

Η έκθεση αναφέρεται στην ύπαρξη στις Φιλιππίνες «ενός στρατού πληκτρολογίων», όπου άνθρωποι πληρώνονται με 10 δολάρια ημερησίως για να δίνουν την εντύπωση ότι η κοινή γνώμη στηρίζει τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Επίσης στην Τουρκία έχουν στρατολογηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 6.000 άνθρωποι για να απαντούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε τυχόν επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση.

Η Ρωσία ενίσχυσε από την πλευρά της τον έλεγχο στο Διαδίκτυο. Βάσει της νέας νομοθεσίας, οι μπλόγκερ που έχουν περισσότερους από 3.000 επισκέπτες την ημέρα θα πρέπει να καταγράφονται από τη ρωσική κυβέρνηση και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία που αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αλλά και οι ΗΠΑ δεν ξέφυγαν από τις επικρίσεις του Freedom House. «Αν και το διαδικτυακό περιβάλλον στις ΗΠΑ παραμένει δυναμικό και ποικίλο, η επικράτηση της παραπληροφόρησης και του μικροκομματικού περιεχομένου είχε σημαντική επίπτωση», επισημαίνει στην έκθεσή του, προσθέτοντας ότι «οι δημοσιογράφοι που αντιτίθενται στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωποι με μια προφανέστατη παρενόχληση στο Διαδίκτυο».

1
Helene
15/11/2017 05:05
Social Illusion , η κοινωνικη ψευδαίσθηση !!!
Παγιδευμενοι οι ακτιβιστες …
Μπερδεμενοι σε ενα μάγμα trending topics μικρης σημασίας οπου η ... Αλήθεια …χανεται , ενω οι χρηστες παραιτουνται και απομακρυνονται απο την Πολιτική …

Η Τεχνολογία Δεν ειναι ουτε καλή , ουτε κακή. Αλλά , Δεν ειναι ουτε και … ουδέτερη !!!

ΝΑΙ , τα social media βοηθησαν στη γέννηση και την επεκταση των Kινηματων διαμαρτυρίας .
Αλλά τωρα , τα social media κινδυνευουν να γινουν το …πιο ισχυρο Ο’ π λ ο , των Kαθεστώτων , για να τα … π ν ί ξ ο υ ν !!!

Διαβασα τελευταια ενα βιβλιαρακι :
Twitter and Tear Gas - The Power and Fragility of Networked Protests . Zeynep Tufekci .
Διαβαστε το , ενδιαφερον !

Αγαπητα μου , ΤΑ ΝΕΑ.gr , εξαιρετικα συναρπαστικο θεμα !!!