Ιταλία: Πάνω από 90% «ναι στην αυτονομία», χαμηλή συμμετοχή στη Λομβαρδία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2017 02:43 |
Ιταλία: Πάνω από 90% «ναι στην αυτονομία», χαμηλή συμμετοχή στη Λομβαρδία
«Πρόκειται για ιστορικό αποτέλεσμα. Θα ζητήσουμε ευρεία αυτονομία και τα εννέα δέκατα των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, με πρωτεύουσα τη Βενετία, Λούκα Τζάια.Πηγή: (RΕUΤΕRS)

Οι κάλπες του συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική και διοικητική αυτονομία των περιφερειών του Βένετο και της Λομβαρδίας έκλεισαν στις 23:00 (ώρα Ιταλίας, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Κατά τα πρώτα στοιχεία, η συμμετοχή στο Βένετο πλησίασε το 59%, ενώ στη Λομβαρδία υπολογίζεται γύρω στο 40%. Επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πάνω από το 90% όσων συμμετείχαν στις δύο περιφέρειες ψήφισαν «ναι».

«Πρόκειται για ιστορικό αποτέλεσμα. Θα ζητήσουμε ευρεία αυτονομία και τα εννέα δέκατα των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, με πρωτεύουσα τη Βενετία, Λούκα Τζάια.

«Η μάχη του αιώνα»

Ο Ρομπέρτο Μαρόνι, περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, από το Μιλάνο τόνισε ότι «πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για τη μάχη του αιώνα».

Πολλοί σχολιαστές, πάντως, υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή στην περιφέρεια της Λομβαρδίας που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή.

Με βάση τη νομοθεσία στην Ιταλία, θα πρέπει τώρα να αρχίσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ώστε να καθοριστούν αναλυτικά οι τομείς για τους οποίους θα ισχύσει η αυτόνομη διαχείριση των περιφερειών, και η αλλαγή αυτή υπόκειται στην έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου.