Μια σταθερή κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα βλέπει η Ανγκελα Μέρκελ μετά την αναπάντεχη ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (μόλις 20,8%), τους στέλνει στην αντιπολίτευση, με τον Μάρτιν Σουλτς να κάνει λόγο για «ανασυγκρότηση». Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν όμως και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ που παραμένοντας στην κυβέρνηση σημείωσαν το χαμηλότερο ποσοστό από το 1949 (33,2%).

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θα ξεκινήσει την τέταρτη θητεία της, ήταν πάντως ψύχραιμη. Παραδέχθηκε ότι ήλπιζε σε ένα «ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα». Δήλωσε όμως ότι το κόμμα της πέτυχε τον στρατηγικό του στόχο, να παραμείνει πρώτο, αναφέρθηκε στην «πρωτοφανή πρόκληση» που αποτελεί η αύξηση της δύναμης του AfD και αναγνώρισε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πλέον εξίσου σημαντικό για τους γερμανούς πολίτες με το θέμα της ευημερίας.

Οι χθεσινές εκλογές θα περάσουν στην ιστορία ως η στιγμή κατά την οποία για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας εισήλθε με δεκάδες βουλευτές στην Μπούντεσταγκ. Το AfD, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που έχει υιοθετήσει ναζιστική ρητορική, έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή με 13,0%. «Αυτό κι αν είναι έφοδος», σχολίασαν οι «Financial Times». Μια αναπάντεχη πορεία για αυτήν την έντονα αντι-μεταναστευτική, αντι-ισλαμική πολιτική οργάνωση που δημιουργήθηκε μόλις πριν 4 χρόνια και για καιρό πιστευόταν ότι ήταν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έλεγε με πικρία: «Την επόμενη φορά που θα συνέλθει το Κοινοβούλιό μας θα βρίσκονται πραγματικοί Ναζί στα έδρανα για πρώτη φορά μετά το 1945». Οπερ και εγένετο, με μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό απ’ όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και με ενισχυμένη παρουσία στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το AfD αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα στην πρώην Ανατολική Γερμανία συγκεντρώνοντας ποσοστό 21,5%, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες που συγκέντρωσαν 26,5%. Κανείς πριν από λίγο καιρό δεν υπολόγιζε σε μια τέτοια δυναμική.

Ο συνασπισμός. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ο συνασπισμός των «μαύρων» Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, των «κίτρινων» Φιλελεύθερων και των Πράσινων Οικολόγων. Και οι δύο τελευταίοι συγκαταλέγονται στους νικητές της χθεσινής μάχης. Οι Φιλελεύθεροι επανέρχονται θριαμβευτικά στην Ομοσπονδιακή Βουλή, γεγονός που αποτελεί κακό οιωνό για την Ευρώπη και την Ελλάδα: το κόμμα του Κρίστιαν Λίντνερ αντιτίθεται στις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν για την επανίδρυση της Ευρώπης και έχει ταχθεί υπέρ του Grexit. Οσο για τους Πράσινους, άντεξαν και πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Οι διαφορές τους με τους Φιλελεύθερους όμως είναι μεγάλες. Και ο Τζεμ Οζντεμιρ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε έναν «αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό». Προϋπόθεση για να μπουν οι Πράσινοι στην κυβέρνηση, είπε, είναι να ακολουθηθεί μια πολιτική κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης

Η κατάρα των Σοσιαλδημοκρατών. Oι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν χωρίς μία νέα αρχή. Ο Μάρτιν Σουλτς είναι ο τέταρτος κατά σειρά υποψήφιος που χάνει εκλογές. Στην τηλεοπτική συζήτηση όλων των υποψηφίων που διεξήχθη μετά τη δημοσιοποίηση των έξιτ πολ, πάντως, είπε στη Μέρκελ ότι είναι «η μεγάλη ηττημένη των εκλογών».

Δύο γυναίκες θα ηγηθούν το επόμενο διάστημα της προσπάθειας να ξαναστήσουν το κόμμα στα πόδια του: η Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργός στο Μεκλεμβούργο – Πομερανία και η Αντρέα Νάλες μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας. Η δεύτερη προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και θα αναλάβει την αποστολή να αποκαταστήσει την πληγωμένη κοινωνική καρδιά της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας. Στην αντιπολίτευση το SPD θα έχει σίγουρα μεγαλύτερα περιθώρια να κινηθεί και να κάνει εμφανείς τις διαφορές του με του Χριστιανοδημοκράτες. Βοηθάει και το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση με τον Λίντνερ, που έχει καθαρό φιλελεύθερο προφίλ, θα μετατοπίσει και την ίδια τη Μέρκελ προς τα δεξιά, αποκαθιστώντας τη φυσική τάξη των πολιτικών πραγμάτων.

Στην αντιπολίτευση, και με τους Φιλελεύθερους στην κυβέρνηση της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ανασάνουν. Εχουν μπροστά τους μία τετραετία για να αναδιοργανωθούν για να δώσουν την επόμενη μάχη σε τέσσερα χρόνια.

Το κόμμα της Αριστεράς, τέλος, κράτησε λίγο-πολύ τις δυνάμεις του. Και η αντιπρόεδρός του Σάρα Βάγκενκνεχτ έσπευσε να κατηγορήσει τα δύο κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού για την επιτυχία του AfD.