«Είμαι ψυχή τε και σώματι κοινοβουλευτικός» συνηθίζει να λέει για τον εαυτό του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο «Μαθουσάλας» της γερμανικής πολιτικής σκηνής, όπως τον χαρακτήρισε το «Σπίγκελ», θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, θα συμπληρώσει τον Νοέμβριο 45 χρόνια αδιάκοπου κοινοβουλευτικού βίου. Εκλέγεται από το 1972 στην εκλογική περιφέρεια του Οφενμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Εκεί γιόρτασε χθες τα 75α γενέθλιά του, μεταξύ των καλεσμένων ήταν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι από το 1990 μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας. Ακούραστος, συνεχίζει και τώρα τον προεκλογικό αγώνα, έξι ημέρες μένουν μέχρι τις εκλογές της Κυριακής. Πέρασε από τα σημαντικότερα υπουργεία, αλλά στον δρόμο για την καγκελαρία σκόνταψε στα «μαύρα ταμεία», το σκάνδαλο του Χέλμουτ Κολ για τη χρηματοδότηση του κόμματος.

Παρέμεινε στη δεύτερη γραμμή, αλλά στο μεταξύ δεν πρέπει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Είναι ο μόνος στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση που μπορεί να ορθώνει ανάστημα, να πάει κόντρα στη Μέρκελ. Αμφισβητεί τις απόψεις της αλλά όχι τη θέση της. Στην ελληνική κρίση το καλοκαίρι του 2015 συγκρούστηκαν ανοιχτά για το Grexit που υποστήριζε ο Σόιμπλε. Αλλά και εκεί φάνηκε η κομματική νομιμοφροσύνη του Σόιμπλε, ακολούθησε τελικά την επιλογή της καγκελαρίου Μέρκελ για τη διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ, φυσικά με ένα τρίτο Μνημόνιο.

Ο Σόιμπλε ως καθαρός εκφραστής της κλασικής Χριστιανοδημοκρατίας ήταν το σημαντικότερο στήριγμα της Μέρκελ στην προηγούμενη κυβέρνηση. Θα είναι και στην επόμενη περίοδο μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, από τη θέση που εκείνος θα επιλέξει.

Με δεδομένη την προχωρημένη ηλικία του θα μπορούσε να κλείσει την πολιτική του καριέρα ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής. Αλλά παραμένει σωματικά ακμαίος και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τιμητική αποστράτευση στην Μπούντεσταγκ.

Ο Σόιμπλε ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας 4+2 για την επανένωση της Γερμανίας. Τώρα θέλει να σφραγίσει την επόμενη ημέρα της ΕΕ, ενδιαφέρεται διακαώς για τις μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν επί τάπητος μετά τις γερμανικές εκλογές. Ιδέα του Σόιμπλε είναι η μετεξέλιξη του μόνιμου μηχανισμού ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ανεξάρτητο από την Κομισιόν, την οποία θεωρεί ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις. Το είχε προτείνει ήδη τον Φεβρουάριο του 2010

στην αρχή της ελληνικής κρίσης, αλλά η Μέρκελ επέμεινε τότε στο ΔΝΤ.

Τώρα είναι η ευκαιρία να υλοποιήσει το σχέδιό του. Μπορεί να το κάνει μόνον από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μέσα από τη συμμετοχή του στο Eurogroup. Αυτός είναι και ο λόγος που πιθανολογείται βάσιμα ότι θα επιμείνει να κρατήσει τη σημερινή του θέση. Μνηστήρες για το υπουργείο Οικονομικών εκδηλώνονται ήδη.

Το διεκδικούν οι Φιλελεύθεροι FDP, που βάσει των δημοσκοπήσεων θα συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ. «Το FDP δεν πρέπει να μπει σε κυβέρνηση που δεν θα του παραχωρείται το υπουργείο Οικονομικών», δηλώνει ο Λίντνερ, που επαναφέρει την παλιά πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ούτε κουβέντα για Grexit

Σήμερα ο Σόιμπλε δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για Grexit. «Κανένας στην ευρωζώνη, και ειδικά η Ελλάδα, δεν έχει συμφέρον να ξανανοίξει αυτή την παλιά συζήτηση. Γιατί θα πρέπει να επαναφέρουμε ξανά την ανασφάλεια που δεν βοηθάει και στις αγορές;» τόνιζε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (1/7/17). Τη δήλωση αυτή θα πρέπει να έχουν κατά νου αυτοί που θα διαπραγματευτούν το επόμενο διάστημα μαζί του. Kαι να την υπενθυμίσουν, αν χρειαστεί.