Πόσο ασταθής και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα είναι ο πρόεδρος Τραμπ; αναρωτιέται η «Ουάσιγκτον Ποστ». «Εχουμε φθάσει στο σημείο όπου το έθνος έχει το δικαίωμα και την ανάγκη να γνωρίζει».

Συνήθως δεν κάνουμε τέτοιες ερωτήσεις για τους προέδρους μας, παρατηρεί ο αρθρογράφος Γιουτζίν Ρόμπινσον. Δεν ξέρουμε καν πώς πρέπει να αρχίσουμε να διατυπώνουμε τα ερωτήματα για την ψυχική υγεία του προέδρου και έτσι προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να εκλογικεύσουμε την αποκλίνουσα συμπεριφορά του, σαν να είναι κομμάτι κάποιας στρατηγικής. Λέμε ότι ο Τραμπ λέει όσα θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι του ή παίζει «τον ρόλο του τρελού» στις διεθνείς σχέσεις ή απλά γίνεται απρόβλεπτος για να κερδίσει κάποιο πλεονέκτημα, κρατώντας τους πάντες σε αγωνία.

Ομως εάν ο Τραμπ έπαιζε στα αλήθεια τρισδιάστατο σκάκι, κάτι θα είχε καταφέρει μέχρι τώρα. Η δημοτικότητά του θα ανέβαινε αντί να κατρακυλάει. Οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο θα εξέφραζαν θαυμασμό και όχι όλο και περισσότερη απελπισία.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί έθιξε αυτό το ευαίσθητο θέμα πριν λίγες ημέρες όταν είπε πως ο Τραμπ «δεν έχει κατορθώσει ακόμα να επιδείξει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ικανότητα» που χρειάζεται ένας πρόεδρος. Το γεγονός ότι έφθασε να τα πει αυτά ο Κόρκερ είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς προεδρεύει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι βετεράνος του Καπιτωλίου και πάντα επιλέγει πολύ προσεκτικά τα λόγια του –και επειδή μέχρι τώρα έδειχνε διατεθειμένος να δώσει ευκαιρίες στον Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσθεσε ότι φοβάται πως «το έθνος μας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο» και ζήτησε «ριζικές αλλαγές» στον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί τα λένε πιο σταράτα. Ο βουλευτής Ανταμ Σιφ δήλωσε στο CNN «σίγουρα πιστεύω ότι υπάρχει θέμα με τις ικανότητες του προέδρου». Και η βουλευτής της Καλιφόρνιας Τζάκι Σπέιερ έγραψε στο twitter την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ «δείχνει σημάδια αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς και πνευματικής αστάθειας που βάζουν τη χώρα σε σοβαρό κίνδυνο». Μάλιστα η Σπέιερ έφθασε να καλέσει σε δράση βάσει της 25ης Τροπολογίας που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο να απαλλάξουν τον πρόεδρο από τις «εξουσίες και τα καθήκοντά» του.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου για τα βίαια επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών στο Σάρλοτσβιλ και το κύμα αντίδρασης που προκάλεσαν, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών αποφάσισε να επικρίνει τον Τραμπ άμεσα και δημόσια.

Σύμφωνα με πολλές πηγές μέσα από το Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκρήγνυται εις βάρος των συνεργατών του αρκετές φορές μέσα στην ημέρα –ιδιαίτερα όταν βλέπει κάτι που δεν του αρέσει στις τηλεοπτικές ειδήσεις τις οποίες παρακολουθεί με μανία.

Στις αναρτήσεις του στο twitter όλο και πιο συχνά ξεσπά με τρόπους που είναι αντιπαραγωγικοί. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί πως το γεγονός ότι συνεχώς επιτίθεται «στους ψεύτες των ΜΜΕ» και στα «fake news» μπορεί να έχει απήχηση στην πολιτική του βάση. Oμως γιατί να επιτεθεί στον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, τη βοήθεια του οποίου χρειάζεται για να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει ή για να εγκριθούν οι υποψήφιοι που επιλέγει; Γιατί να πραγματοποιεί εκστρατεία εναντίον του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή της Αριζόνα Τζεφ Φλέικ, που ήταν συχνά επικριτής του, όμως τελικά υποστήριξε τον Τραμπ στο νομοσχέδιο για την υγεία; Δεν μπορεί να φανταστεί ο πρόεδρος πως θα αντιδράσουν άλλοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές –τις ψήφους των οποίων χρειάζεται για οτιδήποτε θελήσει να κάνει;

Ανθρωποι που γνωρίζουν τον Τραμπ επί δεκαετίες λένε πως έχει αλλάξει. Επιδεικνύει λιγότερη αυτογνωσία και μικρότερη ικανότητα να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του σε ένα θέμα. Ειδικοί συγκρίνουν τηλεοπτικές του συνεντεύξεις πριν αρκετά χρόνια με άλλες που έδωσε πρόσφατα και επιβεβαιώνουν τέτοιου είδους αλλαγές.

Γι’ αυτό, καταλήγει η «Washington Post», μπορεί να είναι άβολο να μιλάμε για την ψυχική υγεία του προέδρου, όμως σε αυτό το σημείο είναι πλέον ανεύθυνο να μην το κάνουμε.