Με τη δημοτικότητά του σε νέο ιστορικό χαμηλό αλλά πάντως παίζοντας γκολφ, γιόρτασε ο Ντόναλντ Τραμπ τη συμπλήρωση έξι μηνών στον Λευκό Οίκο. Παρότι έσβησε τα κεριά με ένα μήνυμα που έλεγε ότι εργάζεται σκληρά ακόμη και στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις του γκολφ που διατηρεί στο Νιου Τζέρσεϊ, η δημοσκόπηση του CNN τον προσγείωσε σε μια μάλλον δυσάρεστη πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει πέσει στο 38%, ενώ σχεδόν τρεις στους τέσσερις αμερικανούς πολίτες δηλώνουν δύσπιστοι στις πληροφορίες που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο.

Το προσχέδιο της έκθεσης δεκατριών κρατικών επιστημονικών υπηρεσιών, στο οποίο επισημαίνεται ότι η υπερθέρμανση είναι γεγονός και η ανθρώπινη δραστηριότητα η κύρια αιτία της, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οπως σημειώνουν οι «New York Times», το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στην έκθεση ένας πρόεδρος, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι επινόηση της Κίνας. Η έκθεση, αναφέρει η εφημερίδα, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη θέση του Τραμπ, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η πρόθεσή του να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενώ στην έκθεση αναφέρεται πως η θερμοκρασία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί «απότομα και δραστικά» από τη δεκαετία του 1980 και υπογραμμίζεται ότι οι τελευταίες δεκαετίες είναι οι χειρότερες των τελευταίων αιώνων.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ. Μια ενδεχόμενη αρνητική αντίδραση του Λευκού Οίκου είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τη δυσπιστία των αμερικανών πολιτών απέναντι στον πρόεδρό τους, δεδομένου ότι η πλειονότητα πλέον έχει πειστεί πως το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι υπαρκτό. Πλειοψηφικό είναι και το ποσοστό των πολιτών που εκφράζεται αρνητικά για το έργο του στους επιμέρους τομείς: το 62% είναι επικριτικό για την πολιτική του στην υγεία, το 61% για την εξωτερική του πολιτική, το 55% για την πολιτική στη μετανάστευση, το 54% κρίνει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να ενισχύσει τη μεσαία τάξη.

Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να χάνει τα ερείσματά του και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του. Μόλις το 59% των Ρεπουμπλικανών εκφράζει στήριξη προς το πρόσωπό του από 75% τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μεταξύ των λευκών χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση η αποδοχή για τους χειρισμούς του βρίσκεται μόλις στο 35% από 47% πριν από έξι μήνες. Στους Δημοκρατικούς, πάλι, η αποδοχή του Τραμπ κατρακυλάει στο 20%. Κι ενώ το 34% των πολιτών αισθάνεται υπερήφανο που τον έχει πρόεδρο, το 55% δηλώνει ότι το προεδρικό αξίωμα έχει χάσει κάτι από την αίγλη του μετά την εκλογή του.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ TWITTER. Οι Αμερικανοί φαίνεται να μην εγκρίνουν ούτε τη χρήση του twitter εκ μέρους του. Ετσι, το 72% λέει ότι με την εκτεταμένη χρήση αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν στέλνει το σωστό μήνυμα στους λοιπούς ηγέτες του κόσμου. Ο Τραμπ πάντως εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό είναι το μόνο όπλο επικοινωνιακής αντεπίθεσης που έχει στη διάθεσή του και προχθές βομβάρδισε το κοινό που τον ακολουθεί σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα για «χρεοκοπημένα μέσα ενημέρωσης των ψεύτικων ειδήσεων».

«Δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι με τόσα fake news επί 24ώρου βάσεως στα CNN, ABC, NBC, CBS, στους «New York Times» και στην «Washington Post», η βάση του Τραμπ δυναμώνει!» έγραψε σε ένα άλλο. Η δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι ο ισχυρισμός του είναι ψευδής, η βάση του μάλλον αποδυναμώνεται. Οπως παρατηρούν πάντως οι «ΝΥΤ», το επικοινωνιακό επιτελείο του ακολουθεί το ίδιο αφήγημα. Μετά την παραίτηση του Σον Σπάισερ, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς «συνεχίζει να μιλάει για έναν πρόεδρο που βρίσκεται σε πόλεμο με τα μίντια».