Εξι χαοτικούς μήνες στην εξουσία συμπληρώνει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, έξι ακόμη πιο δύσκολους μήνες με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ ο υπόλοιπος κόσμος. Οι περισσότεροι αμερικανοί πρόεδροι, λένε αυτοί που ξέρουν, γνώρισαν κρίσεις στις αρχές της θητείας τους. Για τον Μπιλ Κλίντον, το 1993, ήταν το σκάνδαλο Whitewater. O Μπαράκ Ομπάμα, το 2010, χρειάστηκε πέντε μήνες προκειμένου να ελέγξει μία γιγαντιαία πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, και ακόμη περισσότερο για να επανεκκινήσει την οικονομία. Λίγοι πρόεδροι έχουν ωστόσο συσσωρεύσει τόσες κρίσεις όσες ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την 20ή Ιανουαρίου.

Μέσα σε έξι μήνες, κατάφερε να γίνει ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος των τελευταίων επτά δεκαετιών. Μόλις 36%-40% των Αμερικανών τον επιδοκιμάζουν, 48% τον αποδοκιμάζουν «με έντονο τρόπο», 67% δηλώνουν ενοχλημένοι με τη χρήση του twitter που κάνει. Σύγχυση, σφάλματα και σκάνδαλα χαρακτηρίζουν την εξάμηνη προεδρία του. Ενας φίλα προσκείμενος σε αυτόν ιστότοπος, μάλιστα, το Drudge Report, έφτασε σε σημείο να την ανακηρύξει «τη λιγότερο παραγωγική νομοθετικά εδώ και 164 χρόνια».

Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να προβλέπουν μία δυναμική «επιστροφή» των Δημοκρατικών στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2018. Και κάθε μέρα στη ζωή με τον Τραμπ, μοιάζει να επιφυλάσσει μία νέα έκπληξη: χθες για παράδειγμα, πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος λόγω της αποτυχίας του αμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικανών να αντικαταστήσουν το Obamacare με ένα Trumpcare, αποκαλύφθηκε πως ο ηγέτης των ΗΠΑ, εν μέσω συνεχιζόμενης έρευνας σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, είχε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου της G20, στις 7 Ιουλίου, στο Αμβούργο και μία δεύτερη, κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που είχε κρατηθεί ουσιαστικά μυστική, και για την οποία κανείς δεν γνωρίζει τίποτε πέραν των δύο –και του διερμηνέα που είχε στείλει το Κρεμλίνο.

Περίεργη συναναστροφή. Το πρώτο, επίσημο τετ α τετ του αμερικανού και του ρώσου προέδρου στο Αμβούργο διήρκεσε 135 λεπτά και αναλύθηκε όσο κανένα άλλο, δεδομένων των συνθηκών. Ο Τραμπ ρώτησε –όπως είπε στη συνέχεια –δύο φορές τον Πούτιν για τον ρόλο του στις αμερικανικές εκλογές, ο Πούτιν αρνήθηκε κάθε παρέμβαση και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βάλουν στην άκρη τη διαμάχη προκειμένου να αναζητήσουν κοινό έδαφος σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας περιορισμένης εκεχειρίας στη Συρία. Το ίδιο βράδυ, η οικοδέσποινα Ανγκελα Μέρκελ παρέθεσε δείπνο με προσκεκλημένους τους υπόλοιπους 19 ηγέτες της G20 μετά των συζύγων τους. Ο Πούτιν κάθησε δίπλα στη Μελάνια Τραμπ, ο αμερικανός πρόεδρος κάπου αλλού. Στα μισά του δείπνου, ωστόσο, σηκώθηκε, πλησίασε τον ρώσο πρόεδρο, και πέρασε την επόμενη μία ώρα συζητώντας μαζί του, με τον διερμηνέα του Κρεμλίνου να κάνει τον ενδιάμεσο.

«Λίγο-πολύ όλοι στο τραπέζι το βρήκαν πραγματικά παράξενο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε ξεκάθαρα να δείξει ότι έχει καλύτερη προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν, ή πολύ απλά δεν ενδιαφέρεται για τους υπόλοιπους», κι ας ήταν παρόντες στο δείπνο κάποιοι από τους παλαιότερους, πλέον αφοσιωμένους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσε στους «New York Times» ο Ιαν Μπρέμερ, ο πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και συμβουλευτικής Eurasia Group, που έμαθε όπως είπε εκ των έσω το τι συνέβη. «Πραγματικά αιφνιδιάστηκαν, δεν ήξεραν τι να σκεφτούν», πρόσθεσε. «Ολοι αναρωτιόμαστε τι ακριβώς διημείφθη, και αυτό είναι ατυχές, διότι δεν υπήρχε αμερικανός διερμηνέας, δεν υπάρχει ανεξάρτητη αμερικανική περιγραφή του τι έγινε», προσυπέγραψε ένας αμερικανός διπλωμάτης με ειδίκευση στη Ρωσία, ο Στίβεν Πάιφερ. «Αν ήμουν εγώ στο Κρεμλίνο, η σύστασή μου προς τον Πούτιν θα ήταν «Δες αν μπορείς να ξεμοναχιάσεις αυτόν τον τύπο», και αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κατάφερε να κάνει», πρόσθεσε. Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν αναμενόμενη: οι δύο ηγέτες δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά ανώδυνη κουβέντα στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συναναστροφής, ο Τύπος διαστρεβλώνει τα πάντα κ.ο.κ.

Ανεξήγητη λατρεία

«Εχουμε ως ΗΠΑ αυτή τη στιγμή με τη Ρωσία τη χειρότερη σχέση των τελευταίων δεκαετιών και εντούτοις, έχουμε αυτούς τους δύο ηγέτες οι οποίοι, για λόγους που δεν βγάζουν νόημα και δεν έχουν εξηγηθεί με τρόπο ικανοποιητικό για κανένα, το έχουν βάλει πείσμα να λατρεύουν ο ένας τον άλλο. Πραγματικά δεν βγάζει νόημα», δήλωσε ο Ιαν Μπρέμερ, ο πρόεδρος του Eurasia Group.