Tην ερχόμενη Παρασκευή, στα σκαλιά της δυτικής πλευράς του Καπιτωλίου ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Λευκό Οίκο του 44ου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Οκτώ χρόνια θα συμπληρωθούν την Πέμπτη από την ημέρα που εκείνος ορκιζόταν και δήλωνε έτοιμος να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει για ελπίδα και αλλαγή. Φεύγει από το αξίωμά του πολύ δημοφιλής, μόλις 55 ετών και με τη διάθεση, όπως δηλώνει, να συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά.

Κανείς πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε όσο ο Μπαράκ Ομπάμα τα social media, κανείς δεν διέθετε το επικοινωνιακό του χάρισμα και όλα αυτά ήταν βούτυρο στο ψωμί του επίσημου φωτογράφου του Λευκού Οίκου Πιτ Σόουζα, ο οποίος μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια ακολουθούσε παντού τον πρόεδρο. Συνολικά τράβηξε 2 εκατομμύρια φωτογραφίες που καταγράφουν την πορεία του Μπαράκ Ομπάμα –όλες τις πτυχές, από τις δημόσιες έως τις πλέον προσωπικές.

Οσο ο Σόουζα φωτογράφιζε, ο Ομπάμα, ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος, κυβερνούσε. Προώθησε μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στα εργασιακά, έδωσε εντολή να χτυπηθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ασχολήθηκε με την οικονομική κρίση, τα έβαλε με ένα Κογκρέσο το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, δεν ξεκίνησε καινούργιους πολέμους, συνέχισε όμως κάποιους παλιούς, δεν έκλεισε το Γκουαντάναμο όπως είχε υποσχεθεί, ασχολήθηκε πολύ με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη –και με την Ελλάδα –και με την οικονομική κατάσταση της χώρας του.

Τον πρώτο μήνα της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2009, χάθηκαν στις ΗΠΑ 800.000 θέσεις εργασίας. Η τάση αυτή συνεχίστηκε για λίγους μήνες, αλλά ανατράπηκε εντελώς. Δημιουργήθηκαν 156.000 νέες θέσεις τον Δεκέμβριο του 2016 –και αυτός ήταν ο 75ος μήνας στη σειρά που προστέθηκαν νέοι εργαζόμενοι στους καταλόγους -, η ανεργία αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 4,7%.

Ο Ομπάμα βοήθησε την οικονομία. Ομως, παρά τη δημοφιλία και την πολιτική του δεν μπόρεσε να χτίσει μια στέρεη πολιτική βάση για το κόμμα του, το οποίο τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει υποστεί μια σειρά από εκλογικές ήττες, με αποκορύφωμα την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ιστορικοί έχουν ήδη αρχίσει και ξύνουν τα μολύβια τους για να αποτιμήσουν την προεδρία Ομπάμα. Η προοδευτική Αμερική τον αποχαιρετά με βαριά καρδιά και φόβο για όσα θα ακολουθήσουν. Η συντηρητική Αμερική δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα και προσβλέπει σε έναν απρόβλεπτο και φασαριόζο μεγιστάνα.

Μερικές στιγμές που απαθανάτισε ο φακός του Πιτ Σόουζα καταγράφουν το επικοινωνιακό χάρισμα του απερχόμενου προέδρου. Σύντομα θα αποτελούν μέτρο σύγκρισης για τα όσα μέλλει να συμβούν.