Σας αρέσει το τσάι;

Twinings: μάρκα που συνδέουμε με Άγγλους να πίνουν τσάι. Την ξέρουμε κι εμείς όμως.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι η οικογένεια Τουάινιγκ εμπορεύεται, στο ίδιο κατάστημα, τσάι αδιαλείπτως από τις αρχές του 18ου αιώνα έως σήμερα!

Ο νεαρός Τόμας Τουάινιγκ ήταν μαθητευόμενος σ’ έναν έμπορο της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, εισαγωγέα τσαγιού και καφέ.

Η δική του δραστηριότητα ως εμπόρου άρχισε το 1706 όταν άνοιξε ένα μικρομάγαζο στην πολυάσχολη περιοχή του Στραντ.

Το όνομα του καταστήματός του ήταν «Tom’s Coffee House» και, σύντομα, έγινε δημοφιλές ως στέκι αριστοκρατών που ακολουθούσαν τη μόδα.

Παρά το ότι το μαγαζί του ήταν συνδεδεμένο με τον καφέ, ο Τουάινιγκ απέκτησε γρήγορα τη φήμη ότι είχε μερικά από τα καλύτερα blend τσαγιού στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας (τότε).

Μέσα σε μια δεκαετία είχε σταματήσει να πουλάει καφέ και, σχεδόν αποκλειστικά, πουλούσε συσκευασμένα φύλλα τσαγιού. Αυτό επέτρεψε στον γυναικείο πληθυσμό να συμμετέχει στην απόλαυση του καινούργιου ροφήματος στο σπίτι (μιας και τα καφεπωλεία ήταν αποκλειστικά για άνδρες).

Ο Τουάινιγκ επέκτεινε την επιχείρηση, άνοιξε περισσότερα καταστήματα και, στην πορεία του χρόνου, έγινε η σημερινή «αυτοκρατορία» τσαγιού.

Σήμερα, το Twinings είναι συνώνυμο με την ιστορία του τσαγιού στην Βρετανία.

Πάνω από 300 χρόνια αργότερα, το αρχικό κατάστημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο νούμερο 216 στο Strand και να είναι ανοιχτόγια τους πελάτες.

Το λογότυπο «Twinings», μια απλή χρυσή επιγραφή με την επωνυμία της εταιρείας επάνω, έχει παραμείνει το ίδιο από το 1787. Είναι το παλαιότερο εμπορικό σήμα εν χρήσει, σήμερα! Βεβαίως, κατόπιν αδείας της βασιλίσσης Βικτωρίας, από το 1837, η εταιρεία είναι «προμηθευταί της βασιλικής αυλής».