Επτά μήνες απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Αλλά το σασπένς έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο. Αφενός διότι είναι ακόμη πολλές οι άγνωστες παράμετροι. Και αφετέρου διότι οι δημοσκόποι το καλλιεργούν τεστάροντας όλα τα δυνατά σενάρια. Από τον Νοέμβριο του 2015, οι ερευνητές του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών της Sciences Po (CEVIPOF) αποτυπώνουν κάθε μήνα, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Ipsos και την εφημερίδα «Monde», τον σφυγμό 20.000 ψηφοφόρων. Είναι μια έρευνα πρωτοφανής σε εύρος και διάρκεια για τη Γαλλία. Και προκαλεί πάντα θόρυβο. Το γιατί το εξηγούν τα τέσσερα βασικά συμπεράσματα του έκτου κατά σειρά κύματος σφυγμομέτρησης που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες: στο στρατόπεδο της Δεξιάς ο Νικολά Σαρκοζί κλείνει σιγά σιγά την ψαλίδα με τον Αλέν Ζιπέ. Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών o αντάρτης Αρνό Μοντμπούρ απειλεί πλέον ευθέως τον Φρανσουά Ολάντ. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν παραμένει σε θέση ισχύος. Και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας που παραιτήθηκε πριν από έναν μήνα προκειμένου να αφοσιωθεί στο κίνημά του, το Εμπρός!, φέρνει τα πάνω κάτω στο γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Στην πραγματικότητα, είναι η δεύτερη δημοσκόπηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που θέλει τον Μακρόν, χωρίς καν να έχει δηλώσει επισήμως υποψήφιος για την προεδρία, να γίνεται ο «τρίτος άνθρωπος» στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά την ακροδεξιά και τον δεξιό υποψήφιο, μπροστά από τον πρόεδρο της Γαλλίας, που συνεχίζει τη θεαματική του πτώση. Σε περίπτωση που υποψήφιος της Δεξιάς είναι τελικά ο Νικολά Σαρκοζί, ο Μακρόν αποσπά ποσοστό μόλις 4% μικρότερο από εκείνον, 18% ο πρώτος, 14% ο δεύτερος –με πρώτη τη Λεπέν στο 27%. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος της Δεξιάς είναι τελικά ο Αλέν Ζιπέ, ο Μακρόν αποσπά ένα 12% των ψήφων, με τον Ζιπέ και τη Λεπέν ισόπαλους στο 28%.

Χωρίς τον Μακρόν στο παιχνίδι, ο Ζιπέ διατηρεί τον τίτλο του μοναδικού που μπορεί να κερδίσει τη Λεπέν στον πρώτο εκλογικό γύρο. Με τον Μακρόν εντός παιχνιδιού, ο Φρανσουά Ολάντ παύει να ισοψηφεί στην τρίτη θέση με τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν και κατρακυλάει στην πέμπτη θέση, πίσω από αυτόν, με ποσοστό 10% και 11,5% αντίστοιχα. Εν ολίγοις, αποφαίνεται η «Monde», αν ο Εμανουέλ Μακρόν «συνεχίσει την περιπέτειά του», θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω και στις προεδρικές εκλογές. Διότι «κλέβει» ψήφους από παντού: ανάλογα με τα σενάρια, μια υποψηφιότητά του θα αφαιρούσε 1-1,5% από τον Μελανσόν, 2,5-3% από τον Ολάντ, 3% από τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, 4% από τον Σαρκοζί, 6% από τον Ζιπέ και 2% από την Λεπέν. Ακόμα και… από τους «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» παίρνει ψήφους: με τον Μακρόν υποψήφιο, το ποσοστό της αποχής θα ήταν 3% χαμηλότερο.

Και θα είναι υποψήφιος: όπως επεσήμαινε χθες το «L’Obs», στο περιβάλλον του δεν υπάρχει «ίχνος αμφιβολίας». Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι πολύ βέβαιο πως ο Φρανσουά Ολάντ θα καταφέρει, εφόσον το επιχειρήσει, να βγει νικητής από την primaire των Σοσιαλιστών τον Ιανουάριο: εμφανίζεται να ισοψηφεί στον δεύτερο γύρο (50-50) με τον Αρνό Μοντμπούρ, τον προκάτοχο του Μακρόν στο υπουργείο Οικονομίας, που απομακρύνθηκε τον Αύγουστο του 2014 αφού πρώτα κατήγγειλε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

16

ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα διατηρούσε ο Αλέν Ζιπέ απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο της primaire των Ρεπουμπλικανών τον Νοέμβριο. Τώρα προηγείται με μόλις 37% έναντι 33%. Κερδίζει πάντως άνετα τη μονομαχία του δεύτερου γύρου με 56%-44%.