Μείωση του φόρου εισοδήματος. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου στις δαπάνες των γονιών για τα παιδιά τους. Προσωρινό μορατόριουμ στους νέους ομοσπονδιακούς κανονισμούς. Μια ομιλία επικεντρωμένη στην οικονομία, έναν από τους λιγοστούς τομείς όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν μπροστά ή σε «ισοπαλία» με τη Χίλαρι Κλίντον, με κάποιες λίγες προτάσεις και άπειρες επιθέσεις στην αντίπαλο ώστε να κάνει ένα reboot, μια επανεκκίνηση, στην εκστρατεία του.

Αυτό επιχείρησε χθες στην Οικονομική Λέσχη του Ντιτρόιτ ο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από ένα πολύ κακό δεκαήμερο, κατά το οποίο κατάφερε να εξοργίσει σχεδόν όλη την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών λόγω των προσβολών που επεφύλαξε στους γονείς ενός μουσουλμάνου αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ.

Με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν πλέον τη Χίλαρι οκτώ μονάδες μπροστά, ο λαϊκιστής μεγιστάνας έκανε μια προσπάθεια να πείσει πως είναι ένας σοβαρός υποψήφιος με σχέδιο –και να διατηρήσει την ψυχραιμία του απέναντι σε ένα μπαράζ διακοπών της ομιλίας του από διαμαρτυρόμενους και διαμαρτυρόμενες μεταξύ του κοινού. Το ερώτημα όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει πλέον τεθεί από επίσημα χείλη: μήπως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ πρέπει να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση;

Η αίτηση. Η Κάρεν Μπας, βουλευτής των Δημοκρατικών με προϋπηρεσία στον ιατρικό χώρο, εμφανίστηκε κατηγορηματική: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για τη χώρα μας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να εγείρουμε το ερώτημα της ψυχικής του σταθερότητας». Μέσω του ιστότοπου Change.org η Μπας συλλέγει υπογραφές (είχαν ξεπεράσει τις 29.000 χθες) προκειμένου να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό, πως ο Τραμπ θα εξεταστεί από ψυχιάτρους. Διότι σύμφωνα με τη Δημοκρατική βουλευτή, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, και αυτό δεν είναι συμβατό με τον προεδρικό θώκο που ονειρεύεται. «Καλώ τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας να ενθαρρύνουν δημόσια το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να υποβάλει σε εξέταση τον κύριο Τραμπ ώστε να διαπιστωθεί αν είναι διανοητικά ικανός να ηγηθεί του ελεύθερου κόσμου», αναφέρει το κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης.

Τα συμπτώματα. Στη σχετική σελίδα, η Κάρεν Μπας καταγράφει τα εννέα συμπτώματα της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, τα οποία συνοδεύει στον λογαριασμό της στο twitter με δηλώσεις του Τραμπ ώστε να αποδείξει τη θεωρία της. «Ξέρω τι κάνω και ακούω πολύ κόσμο… αλλά ο βασικός μου σύμβουλος είμαι εγώ» έχει πει ο Τραμπ. Για την Μπας, η δήλωση αυτή δείχνει πως έχει «μεγαλειώδη αίσθηση για τη σημαντικότητα του εαυτού του». Ενα δεύτερο παράδειγμα: «Τα δάχτυλά μου είναι μακριά και όμορφα… Το ίδιο, όπως έχει πιστοποιηθεί πολλές φορές, και διάφορα άλλα μέρη του σώματός μου» έχει πει ο Τραμπ. Για την Μπας, η δήλωση αυτή δείχνει πως «απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό». Και ένα τρίτο παράδειγμα: «Το IQ μου είναι από τα υψηλότερα –και το ξέρετε όλοι! Σας ευχαριστώ που δεν νιώθετε ανόητοι και δεν χάνετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, δεν φταίτε εσείς» έχει δηλώσει ο Τραμπ. Ακόμα ένα σύμπτωμα: «Συχνά ζηλεύει τους άλλους ή πιστεύει ότι οι άλλοι τον ζηλεύουν».

Οι διαφωνίες. Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι με την πρωτοβουλία «Διαγνώστε τον Τραμπ». Για πολλές οργανώσεις και οικείους ανθρώπων με ψυχιατρικά προβλήματα η κίνηση αυτή είναι προσβλητική και τροφοδοτεί (ή και τροφοδοτείται από) τις διακρίσεις εις βάρος ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Μπορούμε να ασκήσουμε κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ και να επιχειρηματολογήσουμε εναντίον της υποψηφιότητάς του σε πολλούς τομείς. Η ψυχική του υγεία δεν θα έπρεπε να είναι ένας από αυτούς» έγραψε στον ιστότοπο του CNN ο καθηγητής Ιστορίας Ντέιβιντ Μ. Πέρι. «Το να λες πως είναι ακατάλληλος να ηγηθεί λόγω μιας ψυχικής νόσου στέλνει ένα φρικτό μήνυμα στα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με ψυχικές νόσους και προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους μέσα σε έναν προκατειλημμένο κόσμο. Μη διαγνώσετε τον Τραμπ. Νικήστε τον με έναν καλύτερο τρόπο: μην τον ψηφίσετε».

Τον δικό τους «καλύτερο τρόπο» σκέφτηκαν πάντως μερικοί από τους Ρεπουμπλικανούς που αδυνατούν να χωνέψουν την υποψηφιότητα του Τραμπ προτείνοντας έναν άλλο, νέο υποψήφιο: έναν πρώην σύμβουλο του Κόμματος στη Βουλή και πρώην πράκτορα της CIA ονόματι Εβαν Μακάλιν. Οι ελπίδες του είναι φυσικά μηδαμινές. Η υποψηφιότητά του είναι ωστόσο ενδεικτική της δυσφορίας που επικρατεί στο Grand Old Party.