Μερικές χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης σε δύο δήμους των Σκοπίων – οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κατοικούνται από αλβανικό πληθυσμό – για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή μεταλλικού σταυρού σε χώρο του δήμου Μπούτελ των Σκοπίων.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές ξήλωσαν την προστατευτική περίφραξη και έστησαν αντίσκηνα όπου θα παραμείνουν έως ότου αποσυρθεί η απόφαση για την κατασκευή του, όπως ανέφεραν.

Τη διαδήλωση οργάνωσε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα VMRO DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, και στις πρώτες γραμμές βρέθηκαν ηγετικά στελέχη του κόμματος αυτού.

Η κατασκευή του μεταλλικού σταυρού (ύψους 55 μέτρων) έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες Αλβανών των Σκοπίων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Ξυλοκοπήθηκε ο εμπνευστής του έργου

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, στην μεγάλη τους πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, χαρακτηρίζουν το έργο ως πρόκληση γι’ αυτούς και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο του Μπούτελ να επανεξετάσει την απόφασή του.

Ο σταυρός άρχισε να κατασκευάζεται το προηγούμενο Σάββατο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων Αλβανών. Μάλιστα, μετά την τελετή έναρξης των εργασιών, ξυλοκοπήθηκε από ομάδα Αλβανών ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μπούτελ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κατασκευή του σταυρού.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι αφορμή γι αυτήν την πρωτοβουλία αποτέλεσε η τοποθέτηση, πρόσφατα, μεταλλικού δικέφαλου αετού σε περιοχή του διπλανού Δήμου Τσάιρ, ο οποίος κατοικείται στην πλειοψηφία του από Αλβανούς.

Η τοποθέτηση του δικέφαλου αετού, ο οποίος είναι το σύμβολο των απανταχού στον κόσμο Αλβανών, είχε προκαλέσει τη δυσφορία και τις αντιδράσεις του σλαβικού πληθυσμού της περιοχής.