Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό ζήτημα συζήτησαν εκτενώς Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο Στρασβούργο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για την κατάσταση που επικρατεί με τις ροές μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε η διατήρηση της πίεσης προς τη χώρα μας ώστε να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η δημιουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων.

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, που θα συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, την ενίσχυση της διαδικασίας καταγραφής και φιλοξενίας των προσφύγων, την καταπολέμηση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων, την επίσπευση των διαδικασιών απέλασης των παράνομων μεταναστών και την παροχή βοήθειας στην Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία ζητάει επιπλέον οικονομική ενίσχυση πέραν των 3 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί ότι θα της παράσχει η ΕΕ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να μην φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει την απαίτηση της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ μεταβαίνει σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εξάλλου, στο Παρίσι επικρατεί έντονη ανησυχία για το θέμα της Συρίας, αλλά και τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα.