Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με στόχο να βρει συμμάχους για νέα κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρειαστεί έως και ένα μήνα επαφών για να καταφέρει να συνεννοηθεί με πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους.

Ήδη έχει συναντηθεί με επικεφαλής μικρότερων (σε έδρες) κομμάτων και τα χαμόγελα περίσσεψαν.

Μάλιστα από το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (ΙU) ήρθε και ένα «καρφί»: Όσοι βάζουν εμπόδια στη νέα προσπάθεια θα χάσουν αξιοπιστία στα μάτια του εκλογικού σώματος, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αποδέκτης της προειδοποίησης είναι οι Podemos, οι οποίοι στη δική τους πρόταση προς το PSOE για κυβέρνηση συνεργασίας είχαν συμπεριλάβει και την Ενωμένη Αριστερά. Ωστόσο, η διάθεση του Σάντσεθ να συνομιλήσει με τους πάντες -ιδίως με τους Ciudadanos- προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, o οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει το PSOE σε μια τέτοια περίπτωση.

Το έργο του Πέδρο Σάντσεθ είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν με ευκολία στην Βουλή. To κόμμα του έχει 90 έδρες, το PP του Ραχόι 123, οι Podemos 69 και οι Ciudadanos 40 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που ο βασιλιάς ανέθεσε σε ένα πρόσωπο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για νέες εκλογές: αν ο Σάντσεθ δεν τα καταφέρει, εντός δύο μηνών η χώρα θα πάει πάλι σε κάλπες. Μέσα στον Μάιο, όπως υπολογίζεται.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας προβλέπει πάντως και ψήφο εμπιστοσύνης με σχετική πλειοψηφία. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να επιτευχθεί διά της αποχής κάποιου κόμματος από την β’ ψηφοφορία, ώστε να μην αθροίζονται αρκετά «κουκιά» κατά της κυβέρνησης.

Ο Ραχόι είχε προσπαθήσει να δελεάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιλέξει την αποχή, ώστε εκείνος να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Τους πρότεινε την προεδρία της Βουλής (την οποία πήραν, χωρίς επίσημη συμφωνία) και συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο για τη στήριξη δημάρχων. Το PSOE αρνήθηκε.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας El Mundo, το ίδιο φαίνεται να προσπάθησε να κάνει και το PSOE.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκε με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου του Ραχόι με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο αποχής των 123 βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) από τη Βουλή, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Σάντσεθ. Το ΡΡ απάντησε αρνητικά.

Κατά πληροφορίες, το ρόλο του «πολιορκητικού κριού» στο να πειστεί το Λαϊκό Κόμμα να μην εμποδίσει την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών θα αναλάμβανε το τέταρτο σε δύναμη κόμμα, οι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα.

Οι Ciudadanos εμφανίζονται περισσότερο ευέλικτοι ή πιο σωστά στη «γραμμή Γκονθάλεθ»: ο πρώην πρωθυπουργός (1982-1996) της χώρας, Φελίπε Γκονθάλεθ είπε πρόσφατα ότι δεν πρέπει το ένα μεγάλο κόμμα να σαμποτάρει την προσπάθεια του άλλου.

Πάντως, εντός του Λαϊκού Κόμματος -που τώρα αντιμετωπίζει αποκαλύψεις για δωροδοκίες- ακούγονται και κάποιες γκρίνιες για τον ρόλο του Ραχόι τις 45 μέρες που η Ισπανία δεν έχει κυβέρνηση.

Aρκετοί πλέον τού καταλογίζουν ότι «περίμενε και δεν έκανε τίποτα» στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό το Λαϊκό Κόμμα. Ο ίδιος απαντά ότι δεν είχε συμμάχους, έκανε αρκετές προσφορές και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Και μέσα σε όλα αυτά, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η ανάπτυξη θα πάει καλά στη χώρα το 2016, όμως τα κακά νέα έρχονται από το μέτωπο του ελλείμματος: το 2015 κλείνει στο 4,8% του ΑΕΠ (το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει έως 3%), θα πέσει στο 3,6% το 2016 και στο 3% το 2017.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση (αν δεν υπάρξει ανοχή από την Κομισιόν) θα πρέπει να ξεκινήσει με μέτρα 9 δισ. ευρώ.