Μόλις έξι ημέρες αφότου αιφνιδίασε (σχεδόν) τους πάντες εγκαταλείποντας το πόστο τής υπουργού Δικαιοσύνης του Φρανσουά Ολάντ, η Κριστιάν Τομπιρά επεφύλαξε χθες νέα έκπληξη στους συμπατριώτες της: ένα βιβλίο 96 σελίδων το οποίο συνέγραψε κάτω από άκρα μυστικότητα, με τίτλο «Ψίθυροι στη νεολαία», θέμα την τρομοκρατία και στόχο (με την έννοια του σημείου όπου κατευθύνει τα φαρμακερά της βέλη) την περιβόητη πια «στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας» από τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα (αυτοί στοχοποιούνται κι ας έβγαλε ο Μανουέλ Βαλς, κάνοντας έναν τακτικό ελιγμό, κάθε αναφορά στη «διπλή υπηκοότητα» από την προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση) που καταδικάζονται για τρομοκρατία.

Η αιφνίδια εμφάνιση του βιβλίου στα γαλλικά βιβλιοπωλεία προσέφερε στη γαλλική Δεξιά μια νέα γωνία κρούσης: ο ένας τενόρος των Ρεπουμπλικανών μετά τον άλλον το επικαλούνταν χθες ως απόδειξη πως η Τομπιρά περί άλλα ετύρβαζε ως υπουργός. Το αμφιλεγόμενο όμως μέτρο στέρησης της υπηκοότητας, που θα αρχίσει να συζητείται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση την Παρασκευή, διχάζει βαθιά τη γαλλική Αριστερά. Μόλις χθες, μια σειρά από γνωστές προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο οικονομολόγος Ζακ Αταλί, σύμβουλος πολλών προέδρων –αρχής γενομένης από τον Φρανσουά Μιτεράν -, ο πρώην ευρωβουλευτής και συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο σταρ-οικονομολόγος Τομά Πικετί, οι ιστορικοί Πιερ Ροζανβαγιόν και Πατρίκ Βέιλ, ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσαν στη «Μοντ» από τους γάλλους βουλευτές «να απορρίψουν αυτό το κείμενο στο όνομα των ελευθεριών μας».

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των επιθέσεων που δέχεται ο Φρανσουά Ολάντ μέσα από το ίδιο του το στρατόπεδο (διότι ένα 79% των γάλλων πολιτών δηλώνει υπέρ του μέτρου), κάποιοι πιο κυνικοί διέκριναν ήδη μια σύνδεση με την απόφαση που έλαβε το βράδυ της Κυριακής να απονείμει χάρη στην 68χρονη Ζακλίν Σοβάζ, που σκότωσε το 2012 τον σύζυγό της έπειτα από δεκαετίες κακοποίησης, με θύμα τόσο την ίδια όσο και τα τέσσερα παιδιά τους, και καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό τον Δεκέμβριο σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Σε μια από τις πιο απολαυστικές σκηνές της ταινίας «Aprile» του Νάνι Μορέτι, ο πρωταγωνιστής παρακολουθεί μια ομιλία του Μάσιμο ντ’ Αλέμα και ξαφνικά αρχίζει να φωνάζει στην τηλεόραση: «Πες κάτι αριστερό. Πες κάτι και ας μην είναι αριστερό, κάτι πολιτισμένο». Κάπως έτσι λοιπόν, στα μάτια αυτών των πιο κυνικών παρατηρητών της επικαιρότητας, ο Φρανσουά Ολάντ επιτέλους «έκανε κάτι αριστερό».

Ας επιστρέψουμε όμως στο βιβλίο της Κριστιάν Τομπιρά. Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό», η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ξεκίνησε να το γράφει «κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων», δηλαδή λίγο αφότου άκουσε τον Φρανσουά Ολάντ να την «αδειάζει» δημοσίως ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να εγγράψει τελικά τη στέρηση της υπηκοότητας στο Σύνταγμα. Ο γάλλος πρόεδρος ήταν πάντως από τους ελάχιστους που δεν αιφνιδιάστηκαν χθες –το πληροφορήθηκε και το διάβασε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που φέρεται να (απο)δέχθηκε την παραίτηση της υπουργού του. Αντιθέτως, ο Μανουέλ Βαλς, βασικός στόχος των επιθέσεων της Τομπιρά στο βιβλίο, φέρεται να μην είχε την παραμικρή ιδέα.

Στην Ισπανία

Προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διαρροών, το βιβλίο της Κριστιάν Τομπιρά τυπώθηκε στην Ισπανία και στα γαλλικά βιβλιοπωλεία δόθηκε απλώς ένας κωδικός προκειμένου να κρατήσουν θέσεις στα ράφια τους.