Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει όσους από το κόμμα της την επικρίνουν για την πολιτική που ακολουθεί στην προσφυγική κρίση, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε το βράδυ της Κυριακής ότι επιζητά «δραστική μείωση» του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία.

Η δήλωση αυτή ήρθε πριν από συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Μέχρι τώρα η Μέρκελ έχει αντισταθεί στις φωνές που την καλούν να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Η χώρα αναμένει περισσότερους από 340.000 πρόσφυγες φέτος.

«Λαμβάνουμε υπόψη τους προβληματισμούς των ανθρώπων που ανησυχούν για το μέλλον και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να μειώσουμε, θέλουμε να μειώσουμε δραστικά τον αριθμό των ατόμων που έρχονται σε εμάς» είπε την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

H Μέρκελ, της οποίας η δημοτικότητα έχει σημειώσει μείωση, εξαιτίας του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης, είπε ότι στο σχέδιο που θα συζητηθεί στο συνέδριο του CDU στην Καρλσρούη δεν περιλαμβάνει τη λέξη «όριο».

Η καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κόμμα της για την στρατηγική μείωσης του αριθμού των προσφύγων.

Τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, βελτιώνοντας την κατάσταση στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία και ενισχύοντας τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι επικριτές της Μέρκελ επιθυμούν μείωση του αριθμού των προσφύγων πριν από τις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε τρία κρατίδια τον Μάρτιο και σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να τεθούν σε κίνδυνο οι φιλοδοξίες της να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία στις εκλογές του 2017.