Εκτός από την περιοχή στα σύνορα με τη Σερβία, η Ουγγαρία αποφάσισε να επεκτείνει την κατάσταση κρίσης που έχει κηρύξει και στα σύνορά της με την Κροατία, λόγω της αυξημένης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από εκεί, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

«Τι κάνει η Κροατία; Αντί να παρέχει την πρέπουσα φροντίδα στους μετανάστες και να τους καταγράφει, τους προωθεί προς την Ουγγαρία και την Σλοβενία», είπε ο ούγγρος υπουργός. Ο Σιγιάρτο υποστήριξε ότι το σύστημα που εφαρμόζει το Ζάγκρεμπ για την αντιμετώπιση της κατάστασης κατέρρευσε μέσα σε μία ημέρα.

Το υπουργείο έχει καλέσει τον πρεσβευτή της Κροατίας στη Βουδαπέστη για να του ζητήσει εξηγήσεις, πρόσθεσε.

Ο Σιγιάρτο κατηγόρησε ακόμη την Κροατία ότι απέδειξε πως δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης του Σένγκεν για πολλά χρόνια ακόμη.

Νωρίτερα, η Κροατία είχε προειδοποιήσει ότι θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία αν άλλοι 8.000 μετανάστες περάσουν στη χώρα —το νεώτερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης— μέσα σε μία ημέρα.

«Η Κροατία θα κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία αν ξαναδούμε 8.000 μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα μέσα σε μία ημέρα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Οστογιτς.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους δεχθούμε»

Σύμφωνα με τον Οστογις, δεν υπήρχε λόγος για τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται να ζητήσουν προστασία καθώς η Κροατία δεν έχει τις δυνατότητες για να τους δεχτεί.

«Η Κροατία δεν ενδιαφέρεται να γίνει μια χώρα στην οποία οι μετανάστες θα αναζητήσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται τώρα», είπε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, το πρωί της Τετάρτης, περίπου 9.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Κροατία.

Αν η Κροατία κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, θα καταφύγουμε σε διεθνή δικαστήρια, είπε ο σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την Κροατία και οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι το κλείσιμο διεθνών οδών είναι απαράδεκτο και ότι θα ζητήσουμε την προστασία των οικονομικών και άλλων συμφερόντων μας σε διεθνή δικαστήρια» είπε ο Βούλιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.

Πρόσθεσε ότι, αν η Κροατία δεν είναι ικανή να φροντίσει περίπου 6.000 άτομα μόνο, αυτό δεν θα πρέπει να καταστεί απειλή για γειτονικές της χώρες, ή λόγος να μην παράσχει βασικά ανθρωπιστικά δικαιώματα σε πρόσφυγες.